Arbejdstilsynet

Arbejdstilsynet vil nedbringe faldulykker på byggepladser. Er du sikker på, du er sikker nok?

Del

Fald fra højden er skyld i mange alvorlige arbejdsulykker i byggebranchen, og nogle gange med døden til følge. Arbejdstilsynet vil i en ny kampagne have arbejdsgivere og medarbejdere til at forholde sig til egen og andres sikkerhed, når der arbejdes i højden, så alle kommer sikkert ned – hver dag.

Håndværker der arbejdet på et tag.
Arbejdstilsynet vil i en ny kampagne have arbejdsgivere og medarbejdere til at forholde sig til egen og andres sikkerhed, når der arbejdes i højden. Foto: Arbejdstilsynet Til fri afbenyttelse i forbindelse med kampagnen

”Der var en tilstand af chok på byggepladsen, den dag. Det er forfærdeligt, når et menneske dør i en arbejdsulykke. Men det er også rigtig forfærdeligt for de kollegaer, der overværer det og bliver berørt af det. Det var jo en kammerat og kollega, der blev fløjet afsted i redningshelikopteren,” fortæller tilsynsførende i Arbejdstilsynet, Søren Kristensen, der tilfældigvis var til stede på en byggeplads en dag, hvor der skete en dødsulykke.

Og dén alvorlige ulykke står desværre ikke alene. Fra år 2016-2022 er der sker 207 alvorlige ulykker med fald fra højden. Alle sammen ulykker, som gav fravær over 6 måneder, medførte permanent uarbejdsdygtighed eller kostede personen livet, viser tal fra Arbejdstilsynet.

Mange af de alvorligste ulykker skyldes fald fra stiger, stilladser og tage. Derfor retter Arbejdstilsynet med en ny kampage opmærksomheden mod, hvordan virksomhederne kan arbejde systematisk med at forebygge disse ulykker.

Er du sikker på, at dine medarbejdere er sikre nok?
En væsentlig faktor, der bidrager til det høje antal ulykker i branchen, er forkert eller manglende vurdering af risici.

Med budskabet ’Er du sikker på, du er sikker nok?’ vil Arbejdstilsynet sætte fokus på værdien af, at både arbejdsgivere og medarbejdere risikovurderer deres arbejde både før og under arbejdet. Det sker med konkret vejledning i, hvordan virksomheder kan arbejde systematisk med risikovurdering for at forebygge ulykker i hverdagen.

Læs mere
Hør tilsynsførende, Søren Kristensen, fortæller hele historien om den dag, der skete en dødsulykke på en byggeplads på at.dk/kom-sikkert-ned

Data om arbejdsulykker

  • Hver dag sker der i gennemsnit 3 arbejdsulykker, hvor en person falder ned fra en stige.
  • Hver 3. tømrer, som falder ned fra en stige, er fraværende fra sit arbejde i mindst 1 måned.
  • Fra 2016-2022 er der sket 207 alvorlige ulykker med fald fra højden, som gav fravær over 6 måneder, medførte permanent uarbejdsdygtighed eller kostede personen livet.
  • Fra 2016-2022 afgik 4 tømrere ved døden, fordi de faldt ned under arbejdet.
  • I hele perioden fra 2016 til 2021 har der i bygge- og anlægsbranchen været 32 dødsulykker.

Billeder

Håndværker arbejder på et tag
Arbejdstilsynet vil i en ny kampagne have arbejdsgivere og medarbejdere til at forholde sig til egen og andres sikkerhed, når der arbejdes i højden. Foto: Arbejdstilsynet
Download

Følg pressemeddelelser fra Arbejdstilsynet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Arbejdstilsynet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye