Nyt Internet of Things-projekt vil drage fordel af 3D-plasma-nanofremstilling
Mere end 17 milliarder Internet of Things-enheder forventes at være forbundet inden 2030, og dette kræver betydelige ændringer inden for nanofremstilling for at opfylde behovene for meget høj volumen til en brøkdel af prisen for silicium-baserede enheder. Nyt projekt vil designe nyt nanofremstillingsudstyr og etablere forbedrede bearbejdningsmetoder, der kan aktivere et kæmpe markedspotentiale. Innovationsfonden har investeret 9,3 millioner kroner i projektet.

I dag bruger de bedste smartphone-processorer over 10 milliarder transistorer, så brugere kan streame data og interagere på forskellige medieplatforme med en hidtil uset hastighed. Mens state-of-the-art nanofremstillingsteknologier med kritiske dimensioner på under 5 nm står over for kritiske udfordringer, forventes den bredere udbredelse af halvlederkomponenter i vores dagligdag (intelligente hjem, biomedicinske sensorer, transport og kommunikation, generelt omtalt som Internet of Things) at stige markant i den nærmeste fremtid og dermed åbne et betydeligt forretningspotentiale. Der skal designes og fremstilles mange forskellige lavprissensorer og -enheder ved hjælp af mikro- og nanoteknologier, der skal tilpasses denne nye kontekst. Et nyt projekt, der har fået navnet Smart3D, vil via 3D-plasma-nanofremstilling, imødekomme denne udvikling. Innovationsfonden har investeret 9,3 millioner kroner i projektet.
Smart3D-projektet sigter mod at udnytte den førende videnskabelige viden inden for 3D-plasma-sheath-lens-konceptet, der er forbundet med modale og diskrete fokuseringseffekter, som blev opdaget af PhD og forsøgsansvarlige fra DTU Nanolab, Eugen Stamate, samt den eksisterende ekspertise, tilgange og infrastruktur inden for plasmabaseret mikro- og nanofremstilling hos projektets partnere. Mere specifikt vil Smart3D designe nyt nanofremstillingsudstyr og etablere forbedrede bearbejdningsmetoder til tyndfilmdeponering, ionimplantation og ætsning på substrater med en diameter på op til 300 mm.
Projektet involverer DTU Nanolab, Polyteknik AS og Pragmatic Semiconductor Ltd.
Fakta
- Innovationsfondens investering: 9,3 mio. DKK
- Samlet budget: 12,8 mio. DKK
- Varighed: 3,5 år
- Officiel titel: Smart3D, Advanced micro- and nano fabrication of functional materials for internet of things devices based on 3D plasma processing
Partnere
Polyteknik AS er en dansk producent af produktionsudstyr til halvlederindustrien. Virksomheden har med succes trådt ind på markedet for højvolumenproduktion af waferere med Flextura® 200 og for nylig også Flextura® 300 Cluster-platforme.
www.polyteknik.com
Pragmatic Semiconductor er verdensledende inden for halvleder innovation, design af ultra tynde, ultra billige, fleksible integrerede kredsløb (FlexIC'er). Med hurtige cyklustider, der væsentligt accelererer tiden til markedet, leverer vores facilitet højvolumenfremstilling til en brøkdel af prisen på silicium og med væsentligt lavere miljøpåvirkning.
DTU Nanolab er det nationale center for nanofremstilling og karakterisering på Danmarks Tekniske Universitet. DTU Nanolab styrker synergien mellem adgang til renrumfaciliteter til mikro- og nanofremstilling og topmoderne karakterisering med forskningsaktiviteter på stedet. DTU Nanolab huser de største universitets-ejede renrumfaciliteter (mere end 1500 m2).
www.nanolab.dtu.dk
Kontakter
Eugen StamatePhD, Senior Researcher, Group leaderPlasma Aided Nanotechnology, National Centre for Nano Fabrication and Characterization, Technical University of Denmark
Tlf:+45 2521 7090eust@dtu.dkChristian KjeldeInternational Sales ManagerPolyteknik
Tlf:+45 9689 2809Tlf:+45 5183 8870ck@polyteknik.dkTue GermundssonPresse- og kommunikationsrådgiverInnovationsfonden
Tlf:+45 6190 5087tue.germundsson@innofond.dkOm Innovationsfonden
Innovationsfonden accelererer forskning og innovation til løsninger, der styrker det danske samfunds konkurrenceevne og bæredygtighed.
Følg pressemeddelelser fra Innovationsfonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Innovationsfonden
Dansk forskning skal bane vej for ny behandling af HPV-relateret kræft26.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nyt forsknings- og innovationsprojekt skal bane vejen for klinisk afprøvning af ny medicin til behandling af HPV-associeret hoved-hals-kræft. Innovationsfonden investerer knap 29 mio. kr. i ORCHID-projektet, der skal føre til bedre overlevelse og færre bivirkninger for patienter.
Danske forskere og virksomheder vil kvantesikre fremtidens cybersikkerhed19.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Innovationsfonden investerer 25,9 mio. kr. i et nyt banebrydende kvanteteknologisk projekt, designet til at udvikle verdensførende teknologi inden for fremtidssikret databeskyttelse. Målet er et skalerbart markedsklart system, der kan integreres direkte i det eksisterende telekommunikationsnetværk og beskytte kritisk digital infrastruktur mod fremtidens cyberangreb.
Live dataovervågning af larveproduktion vil revolutionere insektopdræt16.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Insektproduktionssektoren er en hastigt voksende industri, men produktionseffektiviteten og skalerbarheden er udfordret. Et nyt forskningsprojekt vil udvikle smarte overvågnings- og realtidsanalysesystemer til produktion af sort soldaterfluelarver. Innovationsfonden har investeret 6 millioner kroner i projektet.
Verdens første Hepatitis C-vaccine på vej2.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt dansk forskningsprojekt vil udvikle verdens første vaccine mod hepatitis C-virus, der hvert år inficerer én million mennesker. En effektiv vaccine er essentiel for at nå WHO’s mål om at eliminere leverbetændelse forårsaget af virus. Innovationsfonden investerer 15,7 millioner kroner i projektet.
Banebrydende forskning i genredigering af stamceller skal give håb til patienter med medfødte immundefekter26.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nyt forskningsprojekt vil udvikle nye, effektive behandlingsmuligheder for patienter med sjældne og livstruende immunsygdomme. Innovationsfonden investerer 24,6 millioner kroner i projektet GENESCURE, som er et samarbejde mellem Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum