Nyt videncenter skal fremme regenerativt byggeri
Med et nyt, tværfagligt videncenter går Aarhus Universitet, Arkitektskolen Aarhus og det rådgivende ingeniørfirma, Søren Jensen, nu sammen om at skabe byggeri, der giver positivt tilbage til natur, miljø, klima og samfund.
I dag kan Aarhus Universitet sammen med Arkitektskolen Aarhus og ingeniørfirmaet Søren Jensen præsentere Danmarks nye Center for Regenerativt Byggeri. Det sker til åbningen af Danmarks største byggekonference, Building Green, i København.
Byggebranchens markante bidrag til Danmarks CO2-belastning kalder på akut handling, men forskningen på området er begrænset.
Derfor lancerer Aarhus Universitet, Arkitektskolen Aarhus og Søren Jensen nu et usædvanligt samarbejde: Aarhus Center for Regenerativt Byggeri – et videnscenter, der skal arbejde målrettet på at fremme forskning og dialog om fremtidens regenerative løsninger i byggebranchen.
”Med centret håber vi at skabe grobund for et reelt paradigmeskifte i branchen. Som situationen er nu, er det ikke længere tilstrækkeligt at bygge bæredygtigt. Vi bliver nødt til at bygge på en måde, der aktivt genopretter de omkringliggende økosystemer og bidrager positivt til både miljø, klima og menneskelig trivsel,” forklarer Mikkel K. Kragh, institutleder ved Institut for Byggeri og Bygningsdesign, Aarhus Universitet.
Læs mere om Institut for Byggeri og Bygningsdesign
Frank Jensen, der er bestyrelsesformand for ingeniørfirmaet Søren Jensen, uddyber:
"Byggebranchen står for 40% af klodens samlede CO2-aftryk og har et højt ressourceforbrug. Derfor er der potentiale til at gøre en markant og mærkbar forskel, hvis vi kan udvikle og implementere regenerative byggeprincipper. Det kræver dog, at vi arbejder sammen på tværs af fag, videnskabelige discipliner og brancher, og her tror vi på, at centret kan fungere som et fyrtårn og et nødvendigt knudepunkt.”
Et nyt paradigme på vej
At indfase det regenerative byggeris principper og teknologier vil naturligvis kræve stor omstillingsparathed hos branchens aktører. Det forudsætter nemlig, at man gentænker den måde, man finansierer, projekterer og eksekverer byggeprojekter, forklarer Torben Nielsen, der er rektor for Arkitektskolen i Aarhus.
"Det regenerative byggeri kalder på en ny æstetik, der vil provokere de dogmer, vi normalt tager for givet. Det vil påvirke alle aspekter af byggeprocessen og derfor kræve en hidtil uset grad af tværfagligt samarbejde. Mange af teknologierne, principperne og materialerne eksisterer allerede, men vi mangler endnu at tænke det hele sammen fra start til slut i konkrete regenerative byggerier. Det er det, vi skal i gang med nu.”
AARHUS CENTER FOR REGENERATIVT BYGGERI |
|
Et center med mange funktioner
Videncentrets mål er at fremme og finansiere forskning inden for regenerativt byggeri, men ambitionerne stopper ikke her. I de kommende år vil parterne fokusere på at etablere meget mere samarbeje mellem forskningsinstitutioner og erhvervsliv, facilitere forsøgs- og pilotprojekter inden for området og på den måde bidrage til udviklingen af nye byggetekniske løsninger.
Samtidig åbner centret op for sparring til alle med en interesse i regenerativt byggeri.
”Med dette initiativ tager vi et vigtigt skridt imod en grønnere og mere bæredygtig fremtid for byggeriet i Danmark. Vi oplever allerede stor interesse for projektet, så nu glæder vi os bare til at sætte handling bag ordene og gøre en reel forskel,” konkluderer Mikkel K. Kragh.
Det nystiftede Aarhus Center for Regenerativt Byggeri præsenteres for byggebranchen i forbindelse med Building Green konferencen i København 1. november 2023.
Kontakter
Mikkel K. KraghInstitutlederInstitut for Byggeri og Bygningsdesign
Tlf:+45 31 16 79 99mkk@cae.au.dkKim HarelChefkonsulentDekanat, Technical Sciences - Fakultetssekretariatet
Forskningsformidler
Links
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Myrer bekæmper aktivt plantesygdomme i projekt ’AntFarm’24.11.2024 18:15:52 CET | Pressemeddelelse
Myrer udskiller både antibiotiske stoffer og har et tæt samliv med bakterier, der kan bekæmpe flere forskellige sygdomme, viser en ny videnskabelig afhandling fra Aarhus Universitet. Nu tester forskerne bag undersøgelsen, om de kan opformere skovmyrer til økologisk bekæmpelse af plantesygdomme og skadedyr i fx æbleplantager.
Nødområder til havs bør blive opdateret21.11.2024 11:44:33 CET | Pressemeddelelse
Danmarks i alt 21 marine nødområder og disses beredkabsplaner bør revideres, anbefaler forskere fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi.
Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet er international partner i nyt britisk center til 337 millioner kroner14.11.2024 14:52:01 CET | Pressemeddelelse
Et britisk ’virtuelt’ center til 337 millioner kroner skal undersøge, om kultiveret kød, insektbaserede proteiner og proteiner fremstillet ved fermentering snart kan blive en bæredygtig og nærende del af vores kost.
Talentfulde unge fra Midtjylland skal lære om fremtidens bæredygtige fødevarer på AU Viborg13.11.2024 14:45:57 CET | Presseinvitation
Er køer bange for høje mennesker, og hvor tæt kan man komme på en ko, før den flytter sig? Og hvorfor er antibiotikaresistens en trussel mod dyrs og menneskers sundhed? Det er noget af det, som en række talentfulde unge fra Midtjylland har mulighed for at lære om og undersøge, når de besøger AU Viborg lørdag den 16. november. Pressen er inviteret.
Iltsvind fortsat på rekordniveau8.11.2024 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
De danske farvande er under sjældent hårdt pres for årstiden med iltsvind på et areal svarende til Lolland-Falster og Bornholm tilsammen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum