Taskforce: Geotermi har potentiale til at forsyne en stor del af den danske fjernvarmeforsyning med grøn varme
De endelige konklusioner fra geotermi-taskforcen viser, at der er stor interesse for geotermi i Danmark, og det vurderes, at geotermi kan dække omtrent 15 procent af den danske fjernvarmeproduktion.
Stor interesse for geotermi i Danmark
I december 2020 blev der nedsat en taskforce, som skulle analysere det samfundsøkonomiske potentiale for geotermi i fjernvarmesektoren.
Arbejdet i taskforcen viser, at der er stor interesse for geotermi i Danmark. I Aarhus er et større geotermiprojekt igangsat, mens der også er interesse for udvikling af geotermiprojekter i områder som Storkøbenhavn, Holbæk, Skanderborg-Hørning, Sønderborg og Viborg.
Overordnet vurderes geotermi at kunne indpasses i 25-35 fjernvarmesystemer, men geotermi vil dog være i hård konkurrence med andre varmeforsyningsanlæg, herunder affaldsforbrænding, biomasse og varmepumper. Det er vurderingen, at geotermi under de rette forhold kan dække omkring 15 procent af den danske fjernvarmeproduktion.
Læs Geotermi Taskforce: Status på geotermi i Danmark (pdf)
Risikoafdækningsordningen
For at mindske den økonomiske risiko for forsyningsselskaberne blev der oprettet en risikoafdækningsordning, som kunne yde økonomisk støtte til geotermiboringer. Ordningen har ikke været anvendt, og en evaluering viser, at der ikke er efterspørgsel på ordningen i sin nuværende form. Ordningen er på den baggrund blevet nedlagt.
Læs evaluering af risikoafdækningsordningen - status på geotermi i Danmark 2022.
Energistyrelsens videre arbejde med geotermi
Energistyrelsen følger udviklingen på geotermiområdet og har senest opdateret udbuddet for geotermitilladelser i juni 2023 for at forkorte sagsbehandlingstiden og skabe større sikkerhed for fremdrift i geotermiprojekterne.
Læs mere om geotermi på Energistyrens hjemmeside.
Hvem tog initiativ til geotermi-taskforcen?
Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet blev enige om at understøtte udviklingen af geotermi ved at nedsætte en geotermi-taskforce. Det gjorde de gennem Aftale om stimuli og grøn genopretning fra december 2020.
Kontakter
Ture Falbe-HansenPressechef
Tlf:+45 25 13 78 46tfh@ens.dkPressetelefon (modtager ikke SMS'er)
Tlf:33 95 08 00Energistyrelsen
I Energistyrelsen gør vi en forskel hver dag. I Danmark og i lande verden over. Vores vision om at opnå et klimaneutralt samfund i vækst og balance er den største opgave, vi skal være med til at løse. Vi ved, at vi skal tænke ambitiøst, og vi ved, at vi skal tænke nyt. Vores mål er en klog, grøn omstilling, hvor Danmark går foran, og danske erfaringer anvendes globalt. Hvor grønne løsninger, sikker og effektiv forsyning og økonomi tænkes sammen.
Følg pressemeddelelser fra Energistyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Energistyrelsen
Energistyrelsen giver tilladelse til at etablere Lillebælt Syd Vindmøllepark28.11.2024 10:20:34 CET | Pressemeddelelse
Energistyrelsen udsteder etableringstilladelse til Lillebælt Syd Vindmøllepark. Parken forventes at starte driften i 2029, hvorefter den vil kunne levere grøn strøm svarende til elforbruget i omkring 150.000 husstande.
Større forskydninger bag lille fald i energiforbruget22.11.2024 09:15:04 CET | Pressemeddelelse
Danmarks samlede faktiske energiforbrug i de første ni måneder af 2024 var lidt lavere end i samme periode af 2023. Men bag det lille fald i det samlede energiforbrug ligger større forskydninger. Det viser Energistyrelsens energistatistik, hvor man bl.a. kan læse, at forbruget af kul og olie bliver mindre, mens forbruget af vedvarende energi og elektricitet stiger.
Planlægger du energiforbedringer inden for de næste 2 år? Så søg tilskud inden den 30. november20.11.2024 09:59:13 CET | Pressemeddelelse
Går du med tanker om at få en varmepumpe, isolere eller skifte dine gamle vinduer ud med nyere, mere energieffektive varianter? Selvom renoveringsplanerne ikke er nået længere end til tegnebrættet, kan du med fordel søge tilskud fra Energistyrelsens puljer – du har nemlig 2 år til at færdiggøre dit projekt, når ansøgningen er godkendt.
Ny rapport viser vejen for Kinas grønne energiomstilling13.11.2024 06:59:13 CET | Pressemeddelelse
Som verdens største CO2-udleder spiller Kina en afgørende rolle i at få nedbragt de globale udledninger. Landets massive udbygning af sol og vind er den rette vej at gå, men energieffektivitet og markedsmekanismer skal forbedres, hvis målet om CO2-neutralitet skal nås. Det viser en ny kinesisk rapport, som danske eksperter har bidraget væsentligt til, og som bruges aktivt i udviklingen af kinesisk energipolitik.
To selskaber vil lagre CO2 ved Thorning11.11.2024 12:28:29 CET | Pressemeddelelse
Energistyrelsen har modtaget to ansøgninger fra selskaber, der ønsker at undersøge muligheden for at lagre CO2 i undergrunden i et område ved Thorning.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum