Tema: Noget at grine af?
Over to uger i november sætter Filminstituttet humorens kraft under lup og tager det sjove alvorligt med en lang række events og filmvisninger både online og i biografer på tværs af landet.

November bliver måske lidt lysere, når Filminstituttet over to uger sætter fokus på humor og komediefilm med events, debatter, fællesspisning og filmvisninger. Det foregår fra 10.–24. november i København, Aarhus, Odense, Aalborg og Kolding samt på streamingtjenesterne Filmstriben, Filmcentralen, Børnebiffen i dagtilbud og Stumfilm.dk.
"Komediegenren kan noget helt særligt. Komik er sjovt, men det er ikke kun for sjov. Humor kan være en afklarende, afvæbnende og befriende kraft under kriser, store som små, og levere et trøstende håb," siger Filminstituttets forskningsleder Lars-Martin Sørensen, der er en af drivkræfterne bag tiltaget.
Undersøgelser viser, at et godt grin kan styrke fællesskabsfølelsen og virke afstressende. Men filmhumor besidder også et oprørsk potentiale, siger han: "Filmhistorien er også fyldt med komedier om kriser og katastrofer, og talrige komedier har drevet gæk med selv farlige diktatorer – tænk blot på Charlie Chaplin som Fører Hynkel i 'Diktatoren' fra 1940."
Se det fulde program på dfi.dk/humor
Debatter, laugh-along og komedieklassikere
Startskuddet går den 10. november, hvor Cinemateket blænder op for en Bad Taste Fredagsbar med den danske komedie 'Polle Fiction’ (2002) og besøg af DJ'en fra filmen, Harske Hubbi, der spiller op med totalt i orden musiksmag. Filmen vises også i Café biografen i Odense og Øst for Paradis i Århus.
Senere skal vi i selskab med videnskabsjournalist Lone Frank undersøge, hvorfor mennesker både græder og griner, og om vi er den eneste dyreart, der har humor. Der bliver også mulighed for at opleve instruktørerne Christian Tafdrup og Lotte Svendsen diskutere humor som håndværk, se multitalentet Nina Rask og filmkollektivet Gigis’ yndlingskomedier – og grine igennem til laugh-along med Monty Python, der både vises i Cinemateket, Øst for Paradis i Århus, Biffen Nordkraft i Aalborg og Nicolai Biograf i Kolding.
Derudover viser Cinemateket en serie af filmklassiske eksempler på 'komedier mod kriser', herunder både 'Diktatoren' og 'Dr. Strangelove' – og inviterer til 'Fællesspisning og Folkekomedie' i Folkehuset Absalon i København og ArtCinema4 i Skive.
Fra Fy & Bi til moderne magtkritik
Filminstituttet har også forberedt gode online-grin i hele perioden. I samarbejde med Filmstriben er der udvalgt en samling af sitets sjoveste spillefilm. Filminstituttets historiske streamingsite, Danmark på film, har fundet de mest grinagtige nyhedsindslag frem fra arkivet, og Stumfilm.dk sætter spot på Danmarks første komikerpar på film, Fy og Bi.
På Filmcentralen kan gymnasie- og grundskoleelever arbejde med den danske film 'Viften', hvor absurd komik bruges som et effektivt middel til magtkritik, og på Børnebiffen i dagtilbud kan de 3-6-årige se sjove film og lege med skøre løgnehistorier.
Med en stor afstemning på Filminstituttets sociale medier forsøger vi i perioden at udpege verdens sjoveste film – som efterfølgende vises i Cinemateket. Og endelig arrangerer Filminstituttet i samarbejde med uddannelsestilbuddet Lommefilm et forløb, hvor 300 skoleelever landet over laver sjove film med mobiltelefonerne. Vi kårer en vinder blandt skolefilmene, som vil blive vist på Filminstituttets sociale medier.
Kontakter
Lars-Martin SørensenForskningsleder
Tlf:+45 3374 3574larss@dfi.dkLisbeth Arto Juhl SibbesenUndervisningsredaktør
Tlf:+45 3374 3660lisbeths@dfi.dkBilleder

Vedhæftede filer
Links
Om Det Danske Filminstitut
Det Danske Filminstitut er en kulturinstitution under Kulturministeriet. Vores mål er at skabe de bedst mulige vilkår for, at dansk film, spil og billedbårne fortællinger kan udgøre en bærende kulturfaktor med høj kunstnerisk kvalitet og kulturel værdi, og at fastholde dansk films stærke position i både ind- og udland.
Følg pressemeddelelser fra Det Danske Filminstitut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Det Danske Filminstitut
Kultfilm boomer15.4.2025 10:45:56 CEST | Pressemeddelelse
Cinemateket fejrer fra den 18. april til den 28. juni nye og gamle kultfilm – og det publikum, der skaber dem. Mange forbinder kultfilm med gamle, glemte film – men kult kan også opstå her og nu. Et eksempel er den nye Minecraft-film, hvor publikum rejser sig, råber med på replikker og danser i salen. Det peger på en lyst til fællesskab og interaktion – noget, som hjemme-streaming ikke kan tilbyde, men som biografen kan. Under overskriften ’Kult og kitch’ udforsker og genskaber Cinemateket den fortælling.
På spektret 2025: Neurodivergente fortællinger på det store lærred1.4.2025 14:28:33 CEST | Pressemeddelelse
Autisme og neurodivergens er ikke usynlige i årets filmfestival. Fra Verdens autismedag 2. april til 10. maj ruller 'På spektret' over lærredet i Cinemateket.
Ny aftale skal sikre bedre og hurtigere udbredelse af danske kort- og dokumentarfilm31.3.2025 15:59:47 CEST | Pressemeddelelse
Forhandlingerne om en aftale, der skal sikre danske kort- og dokumentarfilm en bedre og hurtigere vej til visning på tv-stationernes platforme, er afsluttet. Parterne – DR, TV 2, Producentforeningen og Filminstituttet – er nået til enighed om en model, der skal følge Filmaftalen 2024-2027.
’Pigen med nålen’ Oscar-nomineret23.1.2025 14:53:12 CET | Pressemeddelelse
Magnus von Horns ’Pigen med nålen’ er nomineret til en Oscar i kategorien Best International Feature Film.
Stor fejring af dansk stumfilm8.1.2025 10:33:36 CET | Pressemeddelelse
Filminstituttet er nået i mål med Danmarks største filmhistoriske formidlingsprojekt: Nu kan hele den danske stumfilmarv ses gratis online. Det bliver fejret den 22.-26. januar under København Stumfilmfestival, der byder på stumfilm med levende musik i Cinemateket.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum