Dansk Kulturinstitut

Dansk Kulturinstitut styrker sin indsats i Østeuropa: Nyt projektkontor på vej i Georgien

Del

I de seneste tre år har Dansk Kulturinstitut været aktiv i Georgien gennem Den Ny Demokratifond. Nu udvider kulturinstituttet og åbner et projektkontor i hovedstaden Tbilisi i starten af 2024.

Henriette Borg Reinholdt er regional chef ved Dansk Kulturinstitut. Hun står i spidsen for instituttets indsatser i EU's østlige nabolande, heriblandt Georgien.
Henriette Borg Reinholdt er regional chef ved Dansk Kulturinstitut. Hun står i spidsen for instituttets indsatser i EU's østlige nabolande, heriblandt Georgien. Foto: Charlotte Quitzau, Dansk Kulturinstitut

I Georgien er der meget på spil. Landet stræber efter at blive EU-kandidat, og i befolkningen er der en udbredt interesse for at nærme sig Europa og demokratiske værdier. Georgien er dog præget af intern politisk uro og mærker tydeligt både krigen i Ukraine og efterspillet fra krigen i 2008, hvor Rusland annekterede områderne Sydossetien og Abkhasien. Det er især landets civilsamfund, herunder den frie kunst– og kultursektor, som betaler prisen.

Kulturel modstandskraft
Dansk Kulturinstituts formål med at åbne et kontor i landet er derfor at styrke det georgiske civilsamfunds samfundsmæssige og kulturelle modstandskraft som svar på de politiske og sociale udfordringer i regionen. Hertil kommer en ambition om at styrke den kulturelle udveksling og samarbejde med Danmark, som der både er lokal interesse for og efterspørgsel på.

Regional chef ved Dansk Kulturinstitut Henriette Borg Reinholdt om satsningen i Georgien:
”Georgien står endnu engang ved en skillevej, hvor de har muligheden for at nærme sig det Europa, som de selv føler en stærk tilknytning til. Vejen er dog lang. Og her tror jeg på, at vi som kulturinstitut kan gøre en forskel, fordi det er i det kulturelle møde, at vi lærer hinanden rigtigt og fordomsfrit at kende. Vi er nu klar til at styrke vores indsats og åbner i starten af 2024 et nyt kontor med tre ansatte i hovedstaden. Interessen for at samarbejde med Danmark er stor, så vi ser frem til at komme rigtigt i gang.”

Karismatisk kultur
Georgisk kultur er rig. Især landets mad – og vinkultur er en lokal stolthed, men kunstscenen har også masser at byde på. I sommeren 2023 fik danskerne bl.a. et sjældent indblik i den georgiske billedkunstscene, da Louisiana præsenterede en udstilling med værker af Georgiens mest berømte kunstner Niko Pirosmani.

Henriette Borg Reinholdt om Georgiens kulturscene:
”Georgien har en distinkt og karismatiske kultur, som har virkelig meget at byde på. Georgierne selv er meget bevidste om deres unikke mad- og vinkultur og har stor fokus på bevarelse af deres kulturelle verdensarv. Samtidig er der også en tydelig strømning blandt kulturinstitutioner og kunstnere mod det europæiske og mod fornyelse. Vi ser frem til at skabe et endnu stærkere kulturelt bindeled mellem Georgien og Danmark, så vi kan få sat skub i mere kulturel udveksling.”

Dansk Kulturinstitut søger projektkoordinator til Georgien
Første skridt i etableringen af Dansk Kulturinstituts nye projektkontor er rekrutteringen af en projektkoordinator, som skal stå i spidsen for den lokale indsats. Udover projektkoordinatoren ansætter Dansk Kulturinstitut to lokale medarbejdere.

Henriette Borg Reinholdt om den kommende projektkoordinator:
”Vi søger lige nu en projektkoordinator, som har mod på at rykke til Tbilisi i starten af 2024. Vi leder efter en person med viden om den aktuelle politiske, sociale og kulturelle situation i de østlige naboskabslande, og en som brænder for at styrke Danmarks kulturelle udveksling med Georgien, et virkelig spændende og aktuelt land – både kulturelt og geopolitisk.”

Kontakter

Billeder

Henriette Borg Reinholdt, regional chef, Dansk Kulturinstitut. Foto  Charlotte Quitzau, Dansk Kulturinstitut
Henriette Borg Reinholdt, regional chef, Dansk Kulturinstitut. Foto Charlotte Quitzau, Dansk Kulturinstitut
Download
Tbilisi centrum. Foto: Stock foto
Tbilisi centrum. Foto: Stock foto
Download
Tbilisi centrum. Foto: Stock foto
Tbilisi centrum. Foto: Stock foto
Download
Det georgiske flag. Foto: Stock foto
Det georgiske flag. Foto: Stock foto
Download

Om Dansk Kulturinstitut

Dansk Kulturinstitut er en selvejende organisation, som har arbejdet for at fremme interkulturel dialog og forståelse på tværs af landegrænser siden 1940. Med afdelinger i bl.a. Brasilien, de baltiske lande, Indien, Kina og Tyrkiet samt aktiviteter i bl.a. Ukraine, Belarus, Moldova og Georgien er det instituttets ønske at bygge bro mellem Danmark og verden via kunst og kultur. Sammen med lokale partnere gennemfører instituttet mere end 100 kulturprojekter om året, der berører alt fra film, teater og musik til arkitektur, byudvikling og projekter, der fremmer demokratisk udvikling. Dansk Kulturinstitut er ledende partner i flere større programmer, bl.a. Det Ukrainsk-Danske Ungdomshus og Den Ny Demokratifond.  

I 2024 åbner Dansk Kulturinstitut et projektkontor i Georgiens hovedstad Tbilisi. 

Læs mere på www.danishculture.com  

Følg pressemeddelelser fra Dansk Kulturinstitut

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Kulturinstitut

Dansk Kulturinstitut og Grundtvigsk Forum indgår samarbejde om at udbrede Grundtvigs tanker globalt30.5.2024 15:17:18 CEST | Pressemeddelelse

Man kan godt have dybe kulturelle rødder samtidig med, at man har udsyn og nysgerrighed på verden. Det er grundtanken i et nyt samarbejde mellem Dansk Kulturinstitut og Grundtvigsk Forum. Sammen har de planer om at udbrede Grundtvigs filosofiske tankesæt internationalt gennem workshops, undervisningsmateriale og foredrag. Første stop er Tyrkiet, hvor fokus er på børn og unge.

Internationalt gaming- og animationsprojekt engagerer unge fra det globale nord og syd i klimakampen27.5.2024 14:43:43 CEST | Pressemeddelelse

”Animated Engagement” er navnet på et nyt samarbejde mellem The Animation Workshop i Viborg og Dansk Kulturinstitut i Brasilien. Sammen har de udviklet et undervisnings- og udvekslingsforløb for danske og brasilianske studerende. Formålet er at engagere de unge i klimakampen gennem gaming, egenproducerede animationsfilm og brug af animation i undervisningssammenhænge. Projektet er støttet af GLOBUS – Puljen for Globalt engagement, Uddannelse og Samarbejde med 1,2 millioner kr.

Dansk Kulturinstitut og Sisters Hope starter verdensturné i Kina24.4.2024 07:33:18 CEST | Pressemeddelelse

En af Danmarks mest anerkendte performancegrupper skal i tæt samarbejde med Dansk Kulturinstitut på en verdensturné. Scenen bliver dog hverken teatre, koncerthaller eller gallerier, men det åbne, offentlige rum. Her skal Sisters Hope udforske og udfolde deres samfundsvision om en mere sanselige og poetisk verden for øjnene af lokale beskuere. Første stop er Kina, hvor de gennemfører en 12 timer lang performativ vandring i området Aranya dér, hvor den kinesiske mur møder havet.

Det Ukrainsk-Danske Ungdomshus i Kyiv fejrer 1-års jubilæum: ”Unge får julelys i øjnene over at kunne være et sted, hvor de kan tænke på noget andet end krigen”16.2.2024 12:47:10 CET | Pressemeddelelse

Den 18. februar fejrer ungdomshuset 1-års jubilæum. Med over 5000 besøgende er huset blevet en platform for demokratisk deltagelse, hvorfra forandringer skabes i samarbejde med de unge, fortæller ungdomshusets leder Julie Arnfred Bojesen, som er i gang med at udvide med endnu et ukrainsk-dansk ungdomshus i havnebyen Mykolaiv.

Dansk Kulturinstitut er nu til stede i Georgien: ”Vi viser, at vi vil dem”6.2.2024 10:14:14 CET | Pressemeddelelse

EU-kandidaterne Moldova, Ukraine og Georgien kæmper netop nu en eksistentiel kamp for retten til at bevare eller definere deres egen unikke kultur og identitet. I Georgien har kulturen været i rivende udvikling siden Sovjetunionens fald – og i dag støtter over 80 pct. af civilbefolkningen optagelse i EU. Nu styrker Dansk Kulturinstitut sin fysiske tilstedeværelse i hovedstaden.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye