Dansk Kulturinstitut

Stor markering på Ukraines uafhængighedsdag: Festsalen på Københavns Universitet bliver fyldt med ukrainsk ånd og kulturel modstandskraft

Del

Kendte ukrainske musikere og forfattere indtager scenen med de danske skuespillere Esben Smed og Kirsten Olesen, når Dansk Kulturinstitut, Københavns Folkeuniversitet og Ukraine House in Denmark sammen fejrer Ukraines uafhængighedsdag med en stor oplæsnings-, samtale- og musikbegivenhed i Festsalen på Københavns Universitet den 24. august. Målet er at styrke truet ukrainsk identitet og kultur, samt den gensidige forståelse mellem Ukraine og Danmark i en kritisk tid. 

Den prisvindende, ukrainske digter Kateryna Kalytkos udgivelser er bl.a. blevet oversat til engelsk, polsk, tysk, hebraisk, armensk, italiensk og serbisk – men aldrig dansk. Oversat til dansk bliver hun dog den 24. august, når ukrainsk kultur fylder Københavns Universitets festsal. Foto: Martin Thaulow
Den prisvindende, ukrainske digter Kateryna Kalytkos udgivelser er bl.a. blevet oversat til engelsk, polsk, tysk, hebraisk, armensk, italiensk og serbisk – men aldrig dansk. Oversat til dansk bliver hun dog den 24. august, når ukrainsk kultur fylder Københavns Universitets festsal. Foto: Martin Thaulow

Den 24. august har enorm betydning i Ukraine. Uafhængighedsdagen markerer ikke kun Ukraines frihed og suverænitet, men tjener også som en vigtig påmindelse om en truet nations unikke og levende kulturarv.  

På dagen inviterer Københavns Folkeuniversitet, Dansk Kulturinstitut og Ukraine House in Denmark til et særarrangement den 24. august i Københavns Universitets festsal.  

Her får publikum lov til at opleve ukrainsk poesi, litteratur og musik i levende live – og oversat til dansk!  

Det sker når to kendte ukrainske kunstnere, digteren Kateryna Kalytko og forfatteren Myroslav Layuk, læser op af deres værker på ukrainsk, hvorefter selvsamme tekster oplæses på dansk af skuespillerne Esben Smed, kendt fra bl.a. filmatiseringerne af “Lykke-Per” og “Ser du Månen, Daniel”, og Kirsten Olesen, der udover en omfattende karriere i dansk teater, film og TV er særlig kendt for sin rolle som Agnes i “Matador”.

Det ukrainske folkband Pyrih i Batih (Пиріг і Батіг) spiller også deres sange, som blæser nyt liv i ældre ukrainsk poesi. Bandet har over 150.000 månedlige lyttere på Spotify og deres seneste opvisning "Zamordowani" (Tortureret til Døde), udtrykker Ukraines længsel efter retfærdighed, kærlighed og håb ved brug af tekster fra poeter, der blev tortureret af sovjetstyret i 1918-1986. 

Arrangementet går ud på at fremhæve ukrainske kulturstemmer og, gennem oversættelser af ukrainske tekster, bidrage til en dybere gensidig forståelse mellem Danmark og Ukraine i en kritisk tid. 

Unikt indblik i Ukraines folkesjæl 

Netop litteratur kan tilbyde dyb indsigt i en nations psyke og tilstand. Derfor bliver dagen en mulighed for at få indblik i den ukrainske folkesjæl netop nu.  

For eksempel er den prisvindende, ukrainske digter Kateryna Kalytkos udgivelser bl.a. blevet oversat til engelsk, polsk, tysk, hebraisk, armensk, italiensk og serbisk – men aldrig dansk. 

Det samme gælder Myroslav Layuks værker (læs bl.a. en engelsk oversættelse af digtet ”Calm rhythm” her). 

Markeringen er opdelt i to dele 

I første del taler Camilla Mordhorst, adm. direktør i Dansk Kulturinstitut, og Gorm Harste, lektor emeritus ved Aarhus Universitet, om kulturens rolle i krigs - og fredstider - og de danner derved en mere teoretisk og kulturel ramme for begivenheden. 

Kultur er et potentielt farligt våben, der kan bruges til at omskrive historien og skabe stærke fjendebilleder. Men kulturen kan også være kilde til håb, viljestyrke og modstandskraft. Den kan samle os om traditioner og styrke troen på, at verden bliver bedre i morgen. Samtalen modereres af journalist og forfatter Simon Kratholm Ankjærgaard.  

I anden del af arrangementet går de førnævnte ukrainske forfattere - Kateryna Kalytko og Myroslav Layuk - på scenen med deres værker, der derefter læses op på dansk. 

Gennem musik, litteratur og poesi bearbejdes krigens traumer og håbet fastholdes i en skrøbelig tid. 

Forperson for Ukraine House in Denmark Nataliya Popovych: 
"Vi er taknemmelige for dette samarbejde med Dansk Kulturinstitut og Københavns Folkeuniversitet, da vi værdsætter enhver mulighed for at introducere moderne, ukrainske digtere og musikere til Danmark uanset alle krigstidens vanskeligheder. Mens Rusland gør alt for at 'afukrainisere' Ukraine og gøre det til et ubeboeligt land for russiske slaver, bidrager ukrainske kunstnere gennem deres poesi, prosa, musik og talrige projekter, der reflekterer over både krigens aktuelle virkelighed og vores historie, til Ukraines modstandskraft og vedholdenhed på vores rejse mod sejr."

Adm. direktør for Dansk Kulturinstitut, Camilla Mordhorst: 
”Krigen i Ukraine handler i høj grad om kultur. Ukrainerne bruger kulturen som et fælles samlingspunkt og et værn mod den russiske aggression. Rusland forsøger af samme grund målrettet at ødelægge den ukrainske kulturarv og anerkender ikke Ukraines selvstændige kultur, sprog og historie. Dansk Kulturinstitut støtter helhjertet Ukraines kulturelle kamp. Desuden er ukrainsk kultur en vej til at forstå Ukraine og fremme den gensidig forståelse og udveksling mellem Danmark og Ukraine, og derfor glæder vi os til at fejre Uafhængighedsdagen i København.” 

Rektor for Københavns Folkeuniversitet, Carsten Fenger-Grøndahl: 
”Der er krig i Europa, og nyhedsbilledet har længe været fyldt med dramatiske billeder af kampe og tragiske menneskeskæbner. Men krigen handler også om identitet, kultur og historie. På Københavns Folkeuniversitet er vi stolte af på denne mærkedag at være med til at træde et skridt tilbage og give plads til fordybelse, nuancer og indsigt i alt det, der er på spil uden for den konkrete krigszone. Jo mere alvorligt og komplekst emnet er, jo mere bør vi insistere på at sænke tempoet og lytte til folk, der ved mere end os.” 

PROGRAM

14.00-14.05: Velkomst 
14.05-15.00: En modereret samtale om kulturens betydning i krig og fred mellem Camilla Mordhorst, adm. direktør i Dansk Kulturinstitut og lektor emeritus ved Aarhus Universitet Gorm Harste. Moderator: Journalist og forfatter Simon Kratholm Ankjærgaard 
15.00-15.30: Pause. Der serveres ukrainsk kage og kaffe 
15.30-17.00: Nataliya Popovych, forperson i Ukraine House in Denmark, præsenterer de ukrainske musikere “Pyrih i Batih” samt de ukrainske forfattere Kateryna Kalytko og Myroslav Layuk, der derefter læser op af deres værker. Stykkerne oplæses på dansk af Esben Smed og Kirsten Olesen 

PRAKTISK 
 
Tid og sted: Lørdag d. 24. august kl. 14.00-17.00, Københavns Universitets Festsal, Vor Frue Plads 4, 1168 Kbh. K.

Book billet: https://www.fukbh.dk/.../samfund/ukraines-uafhaengighedsdag 

Kontakter

Om Dansk Kulturinstitut

Dansk Kulturinstitut har siden 1940 arbejdet internationalt med udvikling af kunst-, kultur- og samfundsrelaterede projekter. Via kunst og kultur ønsker vi at fremme interkulturel dialog og forståelse på tværs af landegrænser. Det er vores vision at vise, at udveksling af kunst, kultur og viden kan bidrage til håndteringen af globale udfordringer og være med til at styrke FN’s Verdensmål. Vi har hovedkontor på Vartov i København og afdelinger og indsatser i de østlige nabolande, i Østersøregionen og de baltiske lande, Tyrkiet, Indien, Kina og Brasilien.

Følg pressemeddelelser fra Dansk Kulturinstitut

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Kulturinstitut

Dansk Kulturinstitut og Grundtvigsk Forum indgår samarbejde om at udbrede Grundtvigs tanker globalt30.5.2024 15:17:18 CEST | Pressemeddelelse

Man kan godt have dybe kulturelle rødder samtidig med, at man har udsyn og nysgerrighed på verden. Det er grundtanken i et nyt samarbejde mellem Dansk Kulturinstitut og Grundtvigsk Forum. Sammen har de planer om at udbrede Grundtvigs filosofiske tankesæt internationalt gennem workshops, undervisningsmateriale og foredrag. Første stop er Tyrkiet, hvor fokus er på børn og unge.

Internationalt gaming- og animationsprojekt engagerer unge fra det globale nord og syd i klimakampen27.5.2024 14:43:43 CEST | Pressemeddelelse

”Animated Engagement” er navnet på et nyt samarbejde mellem The Animation Workshop i Viborg og Dansk Kulturinstitut i Brasilien. Sammen har de udviklet et undervisnings- og udvekslingsforløb for danske og brasilianske studerende. Formålet er at engagere de unge i klimakampen gennem gaming, egenproducerede animationsfilm og brug af animation i undervisningssammenhænge. Projektet er støttet af GLOBUS – Puljen for Globalt engagement, Uddannelse og Samarbejde med 1,2 millioner kr.

Dansk Kulturinstitut og Sisters Hope starter verdensturné i Kina24.4.2024 07:33:18 CEST | Pressemeddelelse

En af Danmarks mest anerkendte performancegrupper skal i tæt samarbejde med Dansk Kulturinstitut på en verdensturné. Scenen bliver dog hverken teatre, koncerthaller eller gallerier, men det åbne, offentlige rum. Her skal Sisters Hope udforske og udfolde deres samfundsvision om en mere sanselige og poetisk verden for øjnene af lokale beskuere. Første stop er Kina, hvor de gennemfører en 12 timer lang performativ vandring i området Aranya dér, hvor den kinesiske mur møder havet.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye