Landbrugets kritik af vandplanerne fejes af bordet
Udenlandske eksperter fastslår, at der ikke mangler god og tilstrækkelig viden for at reducere udledningen af kvælstof til fjorde og kyster, men alene politisk handling. Danmarks Naturfredningsforening er enige.
Et hold internationale eksperter er netop kommet med deres evaluering af kvælstofindsatsen. En evaluering som blev bestilt efter ønske fra venstre og landbruget i forbindelse med landbrugsaftalen fra 2021. Rapporten udgør en del af den såkaldte "second opinion". Det er en slags kontrol af, om der er fejl i modeller og beregningerne af, hvor meget kvælstof der skal fjernes fra havmiljøet.
De udenlandske eksperter slår fast, at de danske modeller til at vurdere hvor meget kvælstof vores farvande kan tåle ikke bare er gode – men eksemplariske. Derudover slår de fast, at den danske kvælstofudledning ikke er faldet de sidste 10-15 år, og Danmark derfor får svært ved at leve op til målet i EUs vandrammedirektiv om god økologisk tilstand i vandmiljøet. Endelig slår de fast, at udledningen af nærringstoffer fra spildevand ikke har nævneværdig betydning for de danske kystvande, og derfor bør diskussionen om spildevand ikke ændre noget i vandplanerne.
Ifølge præsident Maria Reumert Gjerding i Danmarks Naturfredningsforening, så ligger de danske politikere nu, som man har redt:
- Politikerne har sovet i timen og undladt at gribe ind overfor landbrugets forurening af kvælstof, selvom det har været kendt i årtier, at det er nødvendigt. Nu oplever vi konsekvenserne med iltsvind og fiskedød, og der er ikke længere nogen undskyldning for ikke at handle. Vi skal i gang nu, siger Maria Reumert Gjerding og fortsætter:
- Ekspertpanelet er meget tydeligt i sin kritik af de manglende fremskridt. Nu er det op til regeringen og Folketingets partier at vise, at de har forstået alvoren og vil tage ansvar.
Forhaler indsatsen for havet
Langt størstedelen af kvælstofudledningen til de fjorde og kystvand kommer fra landbrugets alt for intensive dyrkning af markerne. Alt for meget kvælstof udvaskes, og når der er for meget kvælstof i vandet, vokser der for mange alger. Når algerne dør, synker de til bunden og rådner. Det bruger ilten i vandet, så der opstår iltsvind. Det er skidt for fiskene og havmiljøet, og Danmark oplever lige nu det værste iltsvind i 20 år.
- Hele Second Opinion-processen er et klassisk eksempel på, at det nu er lykkes endnu engang at forhale den danske kvælstofindsats ved at stille spørgsmål ved det faglige grundlag for indsatsen. Det må efterhånden være klart for enhver, at vi spilder dyrebar tid, mens fiskene og planterne bogstavelig talt dør i vores fjorde. Vi kan ikke længere været det bekendt, det må slutte nu, siger Maria Reumert Gjerding.
Eksperterne skriver i deres rapport, at de ikke tror, at Danmark med de nuværende planer når at opfylde EU’s krav om renere havmiljø i 2027 og at der ikke er andre virkemidler, der kan erstatte store kvælstofreduktioner. Det er Danmarks Naturfredningsforening helt enig i.
Har klaget til EU
- Det er netop derfor, at vi har valgt at henvende os til EU, fordi den er helt gal her. De danske planer for at reducere kvælstofforureningen fra landbruget er fuldkommen utilstrækkelige og landbrugsaftalen fra 2021 er et elendigt politisk kompromis, som ifølge vores vurdering ikke synderligt kommer til at reducere kvælstofudledningen til vores vandmiljø. Det er nu også slået fast af de bedste eksperter på området, siger Maria Reumert Gjerding og forsætter:
- Danmark har direkte kurs mod et brud med EUs vandrammedirektiv, hvor vi har forpligtiget os til at genoprette vores økosystemer. Men det kommer ikke til at ske, hvis ikke politikerne laver en ny aftale, der rent faktisk vil komme til at virke, siger Maria Reumert Gjerding.
Danmarks Naturfredningsforening sendte i september en henvendelse til EU - sammen med Greenpeace, Rådet for Grøn Omstilling og Danmarks Sportsfiskerforbund - over Danmarks manglende planer for at nedbringe kvælstofforurening fra landbruget. Den kan læses her:
https://www.dn.dk/nyheder/gronne-ngo-er-klager-til-eu-danmark-svigter-havmiljoet/
Fakta om ekspert-rapporten:
- Eksperterne skriver, at de danske modeller til at beregne udledning af kvælstof er ikke bare gode – men eksemplariske.
- Reduktion af kvælstof er helt afgørende for mindre iltsvind. Eksperterne understreger, at der er brug for at reducere kvælstofudledningen til havet for at mindske problemerne med iltsvind.
- Danmark når med de nuværende planer næppe at opfylde EUs vandrammedirektiv om at sikre god økologisk i havmiljøet i 2027.
- Der er ikke behov for mere viden, men mere vedholdende politik for at nå målene.
Fakta om DN's høringssvar:
- DN er stærkt utilfreds med, at der ikke er sket mere for at reducere kvælstofudledningen til havet de seneste mange år.
- De danske efterslæb skal indhentes så hurtigt som muligt. Ifølge DN er der akut behov for at indhente det forsømte og skride til handling for at reducere kvælstofudledningen.
- DN opfordrer ekspertpanelet til at skrive endnu klarere i rapporten, at der er behov for at handle hurtigt.
- DN bakker op om, at reduktion af kvælstofudledningen er langt det vigtigste tiltag for at forbedre havmiljøet.
- DN opfordrer regeringen og Folketinget til omgående at lave en plan for den nødvendige reduktion af udledningen af kvælstof.
- Høringsvaret kan læses her: https://www.dn.dk/media/106615/the-danish-society-for-nature-conservations-comments-to-draft-version-of-international-evaluation.pdf
Kontakter
Kasper Pihl MøllerPresserådgiverDanmarks Naturfredningsforening
Tlf:26816228kpm@dn.dkFølg pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
Grønt opråb: Ikke mere byggeri på kysterne12.11.2024 09:45:40 CET | Pressemeddelelse
Det er stik mod alle politiske løfter om at passe bedre på vores natur i Danmark, at regeringen nu åbner for mere byggeri i blandt andet kystlandskaberne.
Unge samles for at bekæmpe nutidens udfordringer med overforbrug21.10.2024 16:24:04 CEST | Pressemeddelelse
Ungdomsbevægelsen FLOR samler i weekenden unge for at udvikle initiativer til et mere ansvarligt forbrug af jordens ressourcer. Dette gøres gennem oplæg fra eksperter og workshops, der belyser temaet fra forskellige perspektiver og skaber engagement til konkret handling.
Historisk iltsvind: Naturfredningsforening advarer mod at slække på kvælstofkrav4.10.2024 10:14:28 CEST | Pressemeddelelse
Ny rapport fra Aarhus Universitet viser det næstværste iltsvind nogensinde målt – 50 procent mere udbredt end sidste år. Danmarks Naturfredningsforening advarer regeringen og Folketingets partier mod planer om at slække på kvælstofkravene til landbruget.
Ny analyse: Treparten vil fjerne knap hver tredje husdyr i de 14 mest udsatte vandoplande27.9.2024 07:01:00 CEST | Pressemeddelelse
I den grønne trepartsaftale er det blevet besluttet, at Danmark skal nå sine vandmiljømål med målrettet udtag af landbrugsjord og markregulering af det resterende landbrugsareal, som de primære metoder. Det vil få store konsekvenser for husdyrproduktionen i visse dele af Danmark, viser ny analyse fra CONCITO og Danmark Naturfredningsforening.
Vandselskaber og naturfredningsforening kræver øget kontrol på brugen af pesticider26.9.2024 05:32:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks Naturfredningsforening (DN), DANVA og Danske Vandværker udtrykker bekymring over den egenkontrol af pesticider der fortsat er i landbruget i nyt udspil. Tal fra Miljøministeriet viser, at 40 procent af de landbrug, der blev underlagt kontrol, overtræder reglerne for brugen af pesticider.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum