Danmarks Naturfredningsforening

Grønt opråb: Ikke mere byggeri på kysterne

Del

Det er stik mod alle politiske løfter om at passe bedre på vores natur i Danmark, at regeringen nu åbner for mere byggeri i blandt andet kystlandskaberne.

Danmarks sidste store vilde natur er de ubrudte kyststrækninger, der også trækker millioner af turister til landet. Kyst- og naturturismen slog rekord i 2022 med flere end 45 mio besøgende. Kilde: Visitdenmark
Danmarks sidste store vilde natur er de ubrudte kyststrækninger, der også trækker millioner af turister til landet. Kyst- og naturturismen slog rekord i 2022 med flere end 45 mio besøgende. Kilde: Visitdenmark

Det åbne land og kystlandskaber er i dag beskyttet af planloven, men det ønsker regeringen et opgør med. Men mere byggeri i landskaber og kyststrækninger er den forkerte vej at gå, fastslår en række grønne foreninger.

- Det vil være et tab for alle at lade det åbne land lukke endnu mere til og det er naturligvis uacceptabelt at åbne op for mere byggeri ved vores sidste store natur, som er kysterne, siger Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

Sparsom natur skal ikke bygges bort

Ni grønne organisationer advarer om, at en forringelse af planloven ikke flugter med visionerne i den grønne trepart fordi mere byggeri i en i forvejen sparsom natur, er det modsatte af visionen om at beskytte natur, miljø og landskaber bedre.

Men regeringen ønsker blandt andet at ophæve den nuværende strandbeskyttelseslinje på udvalgte bynære arealer i og omkring havne. Desuden skal det blive markant lettere at få adgang til at bygge i kystlandskaberne på 46 øer og omkring alle vores kystbyer. 

Samtidig banes der vej for at bygge tusindvis af nye sommerhuse, ligesom der inviteres til flere store turistbyggerier ned i vandkanten. Og så vil regeringen, at der generelt skal kunne bygges mere i landskaberne.

Turisterne kommer efter naturen

- Vi har meget lidt natur her i landet og en lempelse af planloven vil ikke alene skade danskernes mulighed for friluftsliv og adgang til naturen, men også muligheden for at skabe mere beskyttet natur. Desuden kommer turisterne typisk her for at opleve netop de smukke landskaber og den danske naturs kvaliteter. På den vis er vores natur en afgørende ressource og samfundsværdi, der ikke skal bygges væk, siger Annesofie Bjerre, formand for Friluftsrådet.

Planloven varetager alles hensyn

De ni grønne organisationer afviser, at planloven i dag er en barriere for erhvervsudvikling eller byggeri. Den sikrer tværtimod at byggeri og anlæg i respekt for vores fælles værdier placeres de rigtige steder. 

I stedet mener organisationerne, at regeringen bør skrue op for op for ambitionerne om at investere i den natur og de smukke landskaber, som udgør selve tiltrækningskraften for friluftslivet, turisterne og borgernes valg af bopæl.

Bag opråbet står: By og Land Danmark, DOF Birdlife, Det Danske Spejderkorps, Dansk Vandrelaug, KFUM Spejderne i Danmark, Danmarks Jægerforbund, Danmarks Sportsfiskerforbund, Danmarks Naturfredningsforening og Friluftsraadet.

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening

Var gennem 30 fjorde på 30 dage: Nu er stafetten givet videre til minister20.9.2024 16:17:52 CEST | Pressemeddelelse

I løbet af den seneste måned har sejlere, svømmere, dykkere og andre lokale ildsjæle bragt en særlig depeche gennem Danmarks fjorde. Det har de gjort som led i den landsdækkende stafet ”30 fjorde 30 dage” for at sætte fokus på den dårlige miljøtilstand og for at vise den folkelige opbakning til at redde fjordene fra iltsvind. I dag nåede depechen frem til sit endemål på Christiansborg.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye