Teknologisk Institut

Undgå skimmelsvamp efter stormflod

Del

Det er vigtigt, at man håndterer oprydning og genopbygning efter oversvømmelse af bygninger korrekt. Ellers er der risiko for udvikling af skimmelsvamp, advarer Teknologisk Institut.

Arkivfoto: Teknologisk Institut.
Arkivfoto: Teknologisk Institut.

Teknologisk Institut advarer bygningsejere efter weekendens stormflod: Hvis vandet er trængt ind i bygninger, er den efterfølgende håndtering af vandskaderne altafgørende for at forhindre, at skimmelsvamp bliver den næste udfordring for de ramte bygningsejere.

- Vi ser desværre rigtig mange tilfælde, hvor bygninger er blevet oversvømmet pga. stormflod, og hvor bygningsejerne ikke har håndteret oprydningsarbejdet tilstrækkeligt til at undgå, at der efterfølgende opstår skimmelsvamp i bygningen. Og hvis man synes, at vandet var besværligt at komme af med, så er skimmelsvampen desværre endnu sværere at få bugt med, hvis den først er flyttet ind, siger centerchef Thor Hansen, Teknologisk Institut.

Vær opmærksom på de skjulte skader
De fleste problemer med skimmelsvamp opstår typisk mellem tre og seks uger efter oversvømmelsen, men Teknologisk Institut råder bygningsejerne til at være opmærksomme på problemet og tage aktion i tide, hvilket bør ske allerede i dagene lige efter oversvømmelsen. Man skal sørge for at danne sig et retvisende overblik over omfanget af opfugtning i konstruktionerne inden der affugtes. Det kan senere være afgørende for, at kunne danne en korrekt afgrænsning af skaden.

Den gode nyhed til de hårdt ramte bygningsejere er, at der er en række ting, som de selv kan gøre for at sikre, at alt vandet er væk fra bygningen.

- Skimmelsvamp kan opstå, når der trænger fugt ind bag beklædningsplader, op bag tapeter, ind mellem gipsplader eller ind under gulvbelægningerne. Her vil affugtning og ventilation kun have en yderst begrænset effekt. Derfor skal man sikre, at bygningen er tørret effektivt. Det betyder bl.a., at man skal fjerne gipsplader, isolering, væv, filt, linoleum osv., der har været i berøring med vand, forklarer Thor Hansen.

Det er vigtigt at være opmærksom i tiden efter oversvømmelsen, da der kan være trængt vand ind på steder, hvor man ikke med det blotte øje kan se det. Det er de skjulte skader, der for alvor kan blive et problem.

- De skjulte skimmelangreb bliver typisk først opdaget, når der konstateres en kraftig, tung lugt i det tidligere opfugtede område. Den kan opleves som en kvalmende, sødlig lugt, og beskrives ofte som en kælder- eller sommerhuslugt. I værste fald opdager man først skimmelsvampangrebet, når brugerne af bygningen reagerer på svampevæksten. De typiske gener er irritation af slimhinderne, vejrtrækningsproblemer, hovedpine og koncentrationsbesvær, siger Thor Hansen.

Professionel hjælp kan blive afgørende
Efter en vandskade er det vigtigt at få fjernet eller åbnet alle lagdelte konstruktioner, som kan være opfugtede. Hvis man har mistanke om, at ens ejendom kan være ramt af skimmelsvamp, kan det være en stor fordel at få professionel hjælp tidligt i forløbet.

- En ekspert kan be- eller afkræfte en mistanke om skimmelsvamp - blandt andet ved prøveudtagning og efterfølgende laboratorieundersøgelser. Hvis det viser sig, at bygningen er ramt af skimmelsvamp, skal man hurtigst muligt få bestemt problemets omfang og få renset eller fjernet alle inficerede områder omhyggeligt. Ellers kan boligen i værste fald ende med at blive ubeboelig, siger Thor Hansen fra Teknologisk Institut.

Nøgleord

Kontakter

Centerchef Thor Hansen, Teknologisk Institut, mobil 7220 1268, mail: thhn@teknologisk.dk

Billeder

Arkivfoto: Teknologisk Institut.
Arkivfoto: Teknologisk Institut.
Download

Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.

Læs mere om Instituttet.

Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen. Se kontaktinfo her: www.teknologisk.dk/presse 

Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.

Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye