Smag på overskuddet: Nyt undervisningsforløb skal inspirere folkeskoleelever til at lave smagfulde retter med madspildsvarer

Del

Madkulturen, Too Good To Go og Lidl forener deres kræfter i en fælles mission om at reducere madspild ved at introducere et nyt, gratis undervisningsforløb. Smag på overskuddet er rettet mod folkeskoleelever med formålet om at uddanne og inspirere til at undgå madspild. Initiativet møder stor opbakning, og allerede nu har 273 folkeskoleklasser landet over tilmeldt sig.

Undervisningsforløbet Smag på overskuddet er gratis for danske folkeskoler og består af tre undervisningsgange med tilhørende videoer, materiale samt en lærervejledning, der er udviklet i tæt samarbejde mellem Madkulturen, Too Good To Go og Lidl.
Undervisningsforløbet Smag på overskuddet er gratis for danske folkeskoler og består af tre undervisningsgange med tilhørende videoer, materiale samt en lærervejledning, der er udviklet i tæt samarbejde mellem Madkulturen, Too Good To Go og Lidl.

Hvert år går 814.000 tons spiselige fødevarer til spilde i Danmark (Miljøstyrelsen, 2021) – det svarer til, at vi smider mad ud for omkring 8,6 milliarder kroner (Madspildstænketanken ONE\THIRD, 2022).

For at mere af denne mad finder vej til tallerkener i stedet for skraldespande, har Madkulturen, Too Good To Go og Lidl i samarbejde udviklet et undervisningsforløb målrettet madkunstskabsklasserne i folkeskolen. Formålet er at udstyre eleverne med viden og færdigheder, så de kan skabe velsmagende retter med nogle af de fødevarer, der ellers ofte går til spilde.   
 
"Vi kæmper for at mindske madspild i alle vores butikker, men vi vil gerne gøre endnu mere for, at danskerne bliver klogere på, hvordan de kan mindske madspildet hjemme i husholdningen. Derfor er jeg meget stolt af, at vi i samarbejde med Madkulturen og Too Good To Go har udarbejdet undervisningsmateriale, som kan sprede viden og inspirere folkeskoleelever til at gå i køkkenet og arbejde med overskudsråvarer både i skolen og derhjemme,” siger Jens Stratmann, der er administrerende direktør i Lidl Danmark.   
 
Med kreativitet og tilsmagning kommer man langt  
Især blandt børnefamilier er det en udfordring at få brugt alle indkøbte madvarer – og hele 70 procent indrømmer, at de kunne gøre mere for at mindske madspild (Lidl og Too Good To Go, 2023). Hos Madkulturen oplever man, at det ofte er manglen på kreativitet, der får folk til at købe ind på ny fremfor at udnytte rester fra køleskabet.  

Derfor er formålet med undervisningen at give de unge konkrete værktøjer til at arbejde med deres kreativitet og smagssanser og eksperimentere med fødevarer, der ofte er tilovers derhjemme. Dette gælder eksempelvis produkter som frugt og grønt, brød og mejeriprodukter. 
 
”Undervisningsmaterialet er designet med det formål at lære eleverne at tilberede velsmagende retter på en sjov og kreativ måde med fødevarer, som ellers oftest ender i skraldespanden. Vi ved, at det at få lov til at eksperimentere i køkkenet, kan forstærke lysten og modet til at kaste sig ud i nye smage og konsistenser. Derfor består materialet heller ikke af bestemte opskrifter, men lægger i stedet op til, at eleverne skal arbejde med metoder, teknikker og smagsforstærkere, som aktiverer elevernes egne sanser," forklarer Judith Kyst, direktør i Madkulturen. 
 
Lancerer gratis materiale til landets folkeskoleklasser  
Undervisningsforløbet er gratis for danske folkeskoler og består af tre undervisningsgange med tilhørende videoer, materiale samt en lærervejledning, der er udviklet i tæt samarbejde mellem Madkulturen, Too Good To Go og Lidl. 
 
”Madspild er både et økonomisk, miljømæssigt og socialt problem, og vi har et fælles ansvar for at reducere det store spild, og derfor giver dette samarbejde mellem Too Good To Go, Lidl og Madkulturen så god mening. Det er afgørende at inddrage og engagere de unge generationer og give dem praktisk erfaring med at reducere madspild. Vi glæder os meget til, at projektet skal ud og leve blandt madkunstskabsklasserne og håber, at det vil øge glæden ved madlavning samtidig med, at det kan mindske mængden af fødevarer, der desværre ofte ender i skraldespanden,” siger Heidi Boye, Landechef for Danmark i Too Good To Go.  
 
Der blev åbnet for tilmeldinger til undervisningsforløbet i slutningen af juni, og siden da har 273 folkeskolelærere fra 154 forskellige folkeskoler allerede tilmeldt deres madkundskabsklasser (pr. 18.10.23). Det er stadig muligt at tilmelde sig her, hvor du også kan læse mere.
 
For at opmuntre til tilmelding og dermed i kampen om at reducere madspild har Lidl sendt gratis tilsmagningskit ud til de første 50 tilmeldte klasser. Tilsmagningskittet består af smagsgivende basisråvarer såsom honning, valnødder, oliven og æbleeddike samt vouchers til at hente varer, som matcher den enkelte undervisningsgang, i den lokale Lidl-butik.  

Kontakter

Billeder

Der blev åbnet for tilmeldinger til undervisningsforløbet i slutningen af juni, og siden da har 273 folkeskolelærere fra 154 forskellige folkeskoler allerede tilmeldt deres madkundskabsklasser.
Der blev åbnet for tilmeldinger til undervisningsforløbet i slutningen af juni, og siden da har 273 folkeskolelærere fra 154 forskellige folkeskoler allerede tilmeldt deres madkundskabsklasser.
Download

Følg pressemeddelelser fra Lidl Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Lidl Danmark

Lidl bakker op om regeringens udmelding om salgsbegrænsning af tobak – har allerede 24 tobaks- og nikotinfrie butikker7.5.2025 10:42:41 CEST | Pressemeddelelse

Onsdag den 7. maj offentliggjorde regeringen deres plan for at begrænse antallet af steder, der forhandler tobak og nikotin. I dagligvarekæden Lidl Danmark annoncerede man allerede i 2023 en plan for endelig udfasning af alle tobaks- og niktonprodukter, og derfor bakker man op om regeringens tiltag og kalder det et vigtigt skridt mod en sundere fremtid.

Lidl i ambitiøs digital satsning: Ny scan-selv-løsning giver større kundetilfredshed og mindre svind23.4.2025 14:30:00 CEST | Pressemeddelelse

Lidl Danmark er i gang med en landsdækkende udrulning af en ny og moderne scan-selv-løsning, der kombinerer effektiv teknologi med nærværende kundeservice, og resultaterne er allerede at se. Det er blevet nemmere og hurtigere for kunderne at handle, samtidig med at svindstatistikken er forbedret, fortæller salgs-, udviklings-og ejendomsdirektør, Mads T. Nielsen.

Lidls nye private label-mærke er landet i butikkerne: Madværket samler flere hundrede hverdagsprodukter fra danske leverandører under ét nyt fælles brand31.3.2025 06:03:00 CEST | Pressemeddelelse

Når Lidls kunder er på indkøb efter danske hverdagsprodukter til gode priser, skal de kigge efter det røde Madværket-logo. Et nyt dansk private label-brand, der samler et bredt udvalg af danskproducerede fødevarer, er nemlig landet i kædens butikker. Lidl vil gøre det nemmere for forbrugerne at vælge og støtte danske lokale producenter, hvilket både bidrager til en bedre forsyningssikkerhed og arbejdspladser i Danmark.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye