Sådan renser vi luft fra biogasanlæg
Dansk forskning har kortlagt hidtil ukendte variationer i emissioner fra biogasanlæg. Forskningen har nu ført til ny filter- og sensorteknologi, der kan eliminere nogle af de vigtigste kilder til lugt fra biogasanlæg.
Danmark har en verdensledende biogassektor, men udviklingen af dansk biogasproduktion skrider alligevel langsommere frem end forventet. Årsagen skal bl.a. findes i modstand mod planlagte anlæg som følge af bekymring over lugtgener.
Men nu har forskere fra Aarhus Universitet udviklet viden og teknologi til at imødegå lugtgener fra selv moderne, veldimensionerede biogasanlæg.
”Ved hjælp at ny sensorteknologi har vi været i stand til at måle kontinuerligt på den ventilationsluft, der udledes fra biogasanlæg. Her har vi fundet ganske betydelige variationer, der afhænger af, hvordan biomasserne behandles på anlægget. Variationer der kan give ophav til betydelige udslip af svovlbrinter, som anlæggets luftrensere har svært ved at håndtere,” siger lektor Michael Wegener Kofod fra Aarhus Universitets Institut for Bio- og Kemiteknologi, leder af forskningsgruppen Microbial Conversion Technologies, der står bag forskningsprojektet, der går under navnet PEAK.
Biogasanlæg bruger allerede i dag filtre, der helt naturligt filtrerer afkastluften fra biogasproduktionen. Mange af disse filtre er biologiske filtre, der benytter naturlige mikroorganismer til at nedbryde svovlbrinterne, som ellers giver anledning til lugtgenerne.
Ved undersøgelse af to forskellige biogasanlæg opdagede forskerne imidlertid et meget dynamisk system, med periodevise udsving, der kan udfordre de biofiltre, der normalt renser afkastluften tilstrækkeligt til at eliminere lugtgener. Forskerne opdagede pludselige og voldsomme udsving i svovlbrinte-emissioner op til over en faktor 100 end normalen.
”Disse variationer kommer an på driften, specielt hvordan man håndterer og tilfører de biomasser til anlægget som biogassen produceres fra. Her ser vi disse voldsomme udsving, er noget man skal tage højde for når man designer og dimensionerer luftrensningssystemer,” fortsætter han.
På Aarhus Universitets eget biogasanlæg på Forskningscenter Foulum ved Viborg har forskerne derfor designet, udviklet og implementeret et stort forsøgsfilter udstyret med ny teknologi inden for både rensning og overvågning, sammen med virksomheden BBK bio airclean A/S. Bl.a. overvåges filteret online vha. en sensorplatform udviklet under projektet af en af de medvirkende virksomheder, Consibio.
”Med det setup vi har nu, kan vi sænke udsvingene i en sådan grad, at de biologiske filtre kan følge med. Det betyder minimale svovlbrinte- emissioner. Noget af det teknologi vi har udviklet som del af projektet kan gøre rensningen endnu bedre. Det er superrelevant det her, for nu ved vi, hvorfor der kan være problemer med biogas-emissioner, og vi ved, hvordan vi løser problemerne,” siger Michael Wegener Kofod.
Han bakkes op af professor Anders Feilberg, Aarhus Universitet:
”Med PEAK-projektet har vi fået en langt bedre forståelse af, hvad der giver anledning til lugtgener ved biogasanlæg, og hvordan vi stopper processen. Med den nye teknologi giver vi muligheden for at eliminere lugtgener,” siger han.
PEAK projektet ledes af Aarhus Universitet og udføres i samarbejde med BBK bio airclean A/S, Consibio og Nature Energy. Projektet er blevet støttet af Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP) med 6.677.801 kr.
Nøgleord
Kontakter
Lektor Michael Wegener KofodAarhus Universitet, Institut for Bio- og Kemiteknologi
Tlf:93521051mvk@bce.au.dkProfessor Anders FeilbergAarhus Universitet, Institut for Bio- og Kemiteknologi
Tlf:30896099af@bce.au.dkBilleder
Links
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet er international partner i nyt britisk center til 337 millioner kroner14.11.2024 14:52:01 CET | Pressemeddelelse
Et britisk ’virtuelt’ center til 337 millioner kroner skal undersøge, om kultiveret kød, insektbaserede proteiner og proteiner fremstillet ved fermentering snart kan blive en bæredygtig og nærende del af vores kost.
Talentfulde unge fra Midtjylland skal lære om fremtidens bæredygtige fødevarer på AU Viborg13.11.2024 14:45:57 CET | Presseinvitation
Er køer bange for høje mennesker, og hvor tæt kan man komme på en ko, før den flytter sig? Og hvorfor er antibiotikaresistens en trussel mod dyrs og menneskers sundhed? Det er noget af det, som en række talentfulde unge fra Midtjylland har mulighed for at lære om og undersøge, når de besøger AU Viborg lørdag den 16. november. Pressen er inviteret.
Iltsvind fortsat på rekordniveau8.11.2024 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
De danske farvande er under sjældent hårdt pres for årstiden med iltsvind på et areal svarende til Lolland-Falster og Bornholm tilsammen.
Rasmus bygger bro mellem landmænd og forskere8.11.2024 08:30:31 CET | Pressemeddelelse
Egentlig er han uddannet landmand, men da muligheden bød sig, skiftede han stalden ud med laboratoriet og blev forsker. Nu håber Rasmus Bak Stephansen, at han kan skabe større tillid mellem landbruget og forskningen.
Foreløbige NOVANA-resultater fremsendt5.11.2024 13:52:18 CET | Pressemeddelelse
Udkast til resultater af Det Nationale Overvågningsprogram for Vandmiljø og Natur (NOVANA) for 2023 er den 5. november 2024 sendt til kommentering i Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø og Miljøstyrelsen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum