Højesteret i Norge stopper avl med hunderace: Afgørelsen understreger behovet for lovgivning i dansk avl
Højesteret i Norge har afgjort, at landets cavalier king charles spaniels er for syge og indavlede til at avle på. Engelske bulldogs må også kun avles under restriktioner. Dommen peger på behovet for lovgivning for dansk avl, mener Dyrenes Beskyttelse.
Der må ikke længere avles cavalier king charles spaniel i Norge. Det står klart, efter Norges Højesteret i sidste uge afsagde dom i en langstrakt sag om avl på to hunderacer. Dommerne vurderede, at den norske linje af cavalier er for syg og indavlet til, at det er forsvarligt at fortsætte avlen.
Sagen, der er anlagt af Dyrebeskyttelsen Norge mod flere kennelklubber og opdrættere, gjaldt også racen engelsk bulldog. Denne race må dog ifølge dommen stadig avles under de retningslinjer, som er lavet for avl, siden sagen blev anlagt. Dommen slår fast, at ensidig avl mod ekstremt udseende eller avl på hunde med arveligt betingede lidelser er uetisk, mener Dyrenes Beskyttelse.
- Dommen sætter en grænse for, hvor meget udseendet må koste på hundenes velfærd. Det er både uetisk og under al kritik at sætte hundehvalpe i verden, velvidende at de med stor sandsynlighed skal leve et liv med sygdom og lidelser, siger Jens Jokumsen, familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse.
Der kan ikke drages nogle direkte konklusioner af dommen om avl på de to racer i Danmark, men Dyrenes Beskyttelse vil bruge dommen som løftestang for bedre regulering af avlen herhjemme. I Danmark giver en bemyndigelse i dyrevelfærdsloven fødevareministeren mulighed for at lave særlige regler for avl af familiedyr. Den norske dom viser tydeligt, at der er behov for, at bemyndigelsen tages i brug, hvis vi skal sikre sund avl af hunde i Danmark. Frivillige ordninger er ikke nok til at ændre på disse menneskeskabte velfærdsproblemer hos hundene, der blandt andet omfatter vejtrækningsproblemer, øjenlidelser, skeletdeformiteter og infektioner i hudfolder.
- Vi ved, at de fladsnuede hunde er meget populære, og det er derfor afgørende, at der kommer regler for avlen, som kan højne dyrenes velfærd og sundhed. Det behøver ikke være et forbud mod specifikke racer, men lovgivningen skal reducere risikoen for at købe en hvalp, der for eksempel med stor sandsynlighed udvikler vejrtrækningsproblemer, siger Jens Jokumsen.
Det Dyreetisk Råd: Branchen har ikke løst problemet
Det Dyreetisk Råd er også bekymret for velfærden blandt særligt de fladsnudede hunde. I sidste uge sendte rådet en udtalelse til fødevareminister Jacob Jensen med en status på indsatsen for de udsatte racers sundhed. Der er ikke sket nogen nævneværdig udvikling de seneste 25 år, lyder konklusionen.
- Mange hunde af de populære fladnæsede racer som fransk bulldog og mops har så snævre luftveje, at de har svært ved at trække vejret normalt. De flade snuder er alene fremavlet for at gøre hundene ”nuttede” i vores øjne, men det er under al kritik at ofre velfærd for udseende, siger Bengt Holst, formand for Det Dyretiske Råd.
Efter 25 års løbende diskussion og forsøg på løsninger ad frivillighedens vej konkluderer Det Dyreetiske Råd, at branchen ikke selv kan løse problemerne. Rådet konstaterer samtidig, at hundeavl er et internationalt anliggende, og at Danmark halter bagud i forhold til en række andre lande, hvor der er indført lovmæssige tiltag.
Faktaboks: Langstrakt sag om hundeavl
Dyrebeskyttelsen Norge lagde i 2020 sag an mod den norske kennelklub, den norske cavalier-klub, den norske bulldog-klub og en række opdrættere. Det er netop disse to racer, der er lagt sag an imod, fordi de lider af en række fremavlede sygdomme.
Hos cavalier er det særligt udbredelsen af de neurologiske tilstande, også kendt som syringohydromyeli. Sygdommen, der forkortes SM, ses ofte sammen med det, der kaldes chiari like malformation eller CM. CM er en defekt i udviklingen af kraniet, der kan være årsag til, at den bagerste del af lillehjernen presses ud og ned imod rygmarven. Det kan igen give ændrede trykforhold og ændringer i strømningen af væske i og omkring rygmarvskanalen. Hvis der dannes væskefyldte hulrum i rygmarven, kaldes tilstanden syringohydromyeli og et væskefyldt hulrum kaldes en syrinx.
Derudover er cavalier-racen særligt disponeret for hjertesygdommen MMVD. Forkortelsen står egentlig for myxomatous mitral valve disease, og sygdommen resulterer i en utæt hjerteklap. Utætheden gør det sværere for hjertet at pumpe blod ud i kroppen, og hjertet bliver overbelastet og forstørret.
For den engelske bulldog er tilstanden særligt brachycephalic obstruktivt luftvejssyndrom, som giver vejrtrækningsproblemer og andre følgesygdomme. Derudover er racens evne til at føde naturligt også en del af sagsanlægget i Norge.
I Holland har man indført en trafiklysmodel, så der kun må avles på hunde med lange snuder. Her håndhæves de nye regler af den hollandske fødevare- og forbrugersikkerhedsmyndighed, NVWA. Hvis en opdrætter overtræder reglerne, kan det medføre en bøde på op til 1.500 euro, lyder det i en udtalelse fra det hollandske fødevareministerium. I de fleste tilfælde vil opdrætteren også blive tvunget til at stoppe avlen.
Kontakter
Medievagten i Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelses medievagt er tilgængelig døgnet rundt for henvendelser pr. mail eller telefon (modtager ikke SMS)
Om Dyrenes Beskyttelse
Vi hjælper dyr i nød, stopper overgreb mod dyr og kæmper for et respektfuldt og bæredygtigt forhold mellem dyr, mennesker og natur.
Følg pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Regeringen dropper besparelser på dyrepolitiet efter massivt pres22.11.2024 10:34:23 CET | Pressemeddelelse
Dyrenes Beskyttelse glæder sig over, at regeringen har valgt at trække de planlagte besparelser på dyrepolitiet tilbage. Det står klart efter, at regeringen sammen med SF og Radikale Venstre har præsenteret finansloven for 2025.
Hunde overdraget til dyreinternat for sidste gang21.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Fem hunde er overdraget til Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland. Hundene kommer fra et hjem, hvor organisationen tidligere har overtaget hunde fra, men da den tidligere ejer nu er på plejehjem, kommer der ikke flere hunde fra dette hjem.
Pas på hundepoterne, når vejene saltes20.11.2024 05:00:00 CET | Pressemeddelelse
Når temperaturen rammer frysepunktet, bliver vejene saltet. Dette afhjælper glatte veje, men vejsalt er en smertefuld oplevelse for hunde. Dyrenes Beskyttelse opfordrer til at smøre hundens trædepuder med potevoks inden gåturen.
Politikere har svigtet dyrene i landbruget med “historiske” aftaler18.11.2024 10:22:28 CET | Pressemeddelelse
2024 kunne have været året, hvor danske politikere tog et opgør med industrilandbruget og satte en ny retning for dyrene i landbruget. I stedet har de med Grøn Trepart-aftalen endnu engang bøjet sig for landbrugets tunge interesser. Det er et svigt af dyrene, mener Dyrenes Beskyttelse.
Mathilde Walther Clark hædret som Årets Dyreven15.11.2024 15:58:53 CET | Pressemeddelelse
Forfatter og debattør Mathilde Walter Clark er kåret til Årets Dyreven. Hæderen falder efter et år med fuld blus på formidlingen af forholdene for de mange millioner skjulte dyr i det danske industrilandbrug
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum