Dyrenes Beskyttelse opfordrer til forsigtighed i efterårstrafikken: Hjorte køres ned på stribe i årets sidste måneder
Højsæson for påkørte hjorte begynder netop nu, og Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 forventer ca. 3.500 henvendelser de næste tre måneder. Opfordringen lyder derfor: Sænk farten, og vær opmærksom, når du kører bil.
Fra begyndelsen af oktober stiger antallet af henvendelser om påkørte hjorte markant hos Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812. I 2022 modtog vagtcentralen i alt 10.793 henvendelser om påkørte hjorte, hvoraf mere end en tredjedel fandt sted i oktober, november og december.
- Vi er netop gået ind i den kedelige højsæson for påkørsler. Der er ingen andre dyr, der fylder lige så meget i påkørselsstatistikkerne som hjorte. Om efteråret er der mange flere hjorte, der kommer galt afsted i trafikken. Vi kan ikke ændre på hjortenes adfærd, men til gengæld kan vi prøve at guide bilisterne til at undgå ulykkerne. Hvis farten sænkes på bestemte strækninger og tidspunkter, kan det føre til færre uheld, siger biolog (ph.d.) og projektleder hos Dyrenes Beskyttelse, Peter Gravlund Nielsen.
- Her tænker vi selvfølgelig på de steder, hvor der specifikt skiltes med, at der er forøget risiko for, at hjorte krydser vejen. Men også generelt i områder med skov, eng og levende hegn langs vejene, hvor det er svært at se dyrene, før de dukker op på vejbanen, tilføjer Peter Gravlund Nielsen.
Dyrenes Beskyttelse anbefaler, at man er ekstra påpasselig, når man kører bil de kommende måneder. Hjortene er mest aktive om natten, og det er også i de mørke timer, at flest hjorte krydser vejene.
- Vi ved, at især i de mørke timer eller omkring skumring og dæmring, at hjortevildtet er aktivt. Og mange af påkørslerne sker netop tidligt om morgenen og sidst på aftenen. Så vi anbefaler, at man er ekstra opmærksom på disse tidspunkter, siger Peter Gravlund Nielsen, biolog (ph.d.) og projektleder hos Dyrenes Beskyttelse.
FAKTA: I disse kommuner er der flest meldinger om påkørsler af hjorte
I 2022 modtog Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 flest henvendelser om påkørte hjorte fra disse kommuner:
- Aalborg Kommune (524 henvendelser)
- Viborg Kommune (399 henvendelser)
- Hjørring Kommune (386 henvendelser)
- Frederikshavn Kommune (373 henvendelser)
- Vejle Kommune (359 henvendelser)
- Slagelse Kommune (348 henvendelser)
- Bornholm Kommune (334 henvendelser)
- Næstved Kommune (332 henvendelser)
- Aarhus Kommune (326 henvendelser)
- Odsherred Kommune (324 henvendelser)
Find statistik om hjortepåkørsler på
https://www.dyrenesbeskyttelse.dk/artikler/statistik-hjortepaakoersler
Undgå hjortepåkørsler
- Sæt farten ned, når du i tusmørke, om natten og i dæmringen kører gennem områder, hvor der er skov, eng, levende hegn eller lignende langs vejen.
- Hold øje med lysende øjne i rabatten og sænk farten helt, hvis du ser dem.
- Husk at hjorteskilte advarer om øget risiko for hjorte i området.
- Vær opmærksom - en hjort kommer sjældent alene. Ser du én hoppe over vejen, så tro ikke at faren er drevet over. Der kan godt komme flere.
(Kilde: Dyrenes Beskyttelse)
Når uheldet er ude
- Ring 1812 hvis dyret er såret - også selvom dyret er løbet væk.
- Bliv på stedet - hvis 1812 ved hvor ulykken er sket, kan de hurtigere sende hjælp.
- Hold afstand, så dyret ikke stresses.
- Ring til Falck, hvis dyret er dødt.
(Kilde: Dyrenes Beskyttelse)
Kontakter
Medievagten i Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelses medievagt er tilgængelig døgnet rundt for henvendelser pr. mail eller telefon (modtager ikke SMS)
Om Dyrenes Beskyttelse
Vi hjælper dyr i nød, stopper overgreb mod dyr og kæmper for et respektfuldt og bæredygtigt forhold mellem dyr, mennesker og natur.
Følg pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Regeringen dropper besparelser på dyrepolitiet efter massivt pres22.11.2024 10:34:23 CET | Pressemeddelelse
Dyrenes Beskyttelse glæder sig over, at regeringen har valgt at trække de planlagte besparelser på dyrepolitiet tilbage. Det står klart efter, at regeringen sammen med SF og Radikale Venstre har præsenteret finansloven for 2025.
Hunde overdraget til dyreinternat for sidste gang21.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Fem hunde er overdraget til Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland. Hundene kommer fra et hjem, hvor organisationen tidligere har overtaget hunde fra, men da den tidligere ejer nu er på plejehjem, kommer der ikke flere hunde fra dette hjem.
Pas på hundepoterne, når vejene saltes20.11.2024 05:00:00 CET | Pressemeddelelse
Når temperaturen rammer frysepunktet, bliver vejene saltet. Dette afhjælper glatte veje, men vejsalt er en smertefuld oplevelse for hunde. Dyrenes Beskyttelse opfordrer til at smøre hundens trædepuder med potevoks inden gåturen.
Politikere har svigtet dyrene i landbruget med “historiske” aftaler18.11.2024 10:22:28 CET | Pressemeddelelse
2024 kunne have været året, hvor danske politikere tog et opgør med industrilandbruget og satte en ny retning for dyrene i landbruget. I stedet har de med Grøn Trepart-aftalen endnu engang bøjet sig for landbrugets tunge interesser. Det er et svigt af dyrene, mener Dyrenes Beskyttelse.
Mathilde Walther Clark hædret som Årets Dyreven15.11.2024 15:58:53 CET | Pressemeddelelse
Forfatter og debattør Mathilde Walter Clark er kåret til Årets Dyreven. Hæderen falder efter et år med fuld blus på formidlingen af forholdene for de mange millioner skjulte dyr i det danske industrilandbrug
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum