Efterårsferien: Lad sælerne være i fred
Antallet af opkald til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 stiger altid markant i ferierne. Specielt sæler som opholder sig alene på stranden, giver anledning til mange opkald, men sælerne er sjældent i nød, bare fordi de ligger alene.
Når skolerne holder ferie, har mange danskerne ofte tid til at gå lange ture på stranden. Det kan mærkes ved Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812, da bekymrede borgere ringer ind, når de har set sæler ligge alene på stranden.
- Det er tydeligt at mærke på telefonerne, når skolerne har ferie. Folk har tid til at gå en tur på stranden, og her spotter de ofte sæler. Når sælerne ligger helt alene midt på stranden tror mange, at de er i nød, da mange opfatter dem som sociale dyr, der lever i flok. Sælerne er dog ikke i nød bare fordi de ligger alene, forklarer projektleder Peter Gravlund Nielsen fra Dyrenes Beskyttelse. Han fortsætter:
- Hvis man ser en sæl, er det vigtigste at holde god afstand. Sæler er vilde dyr, der finder det truende, hvis et menneske nærmer sig.
Ofte er sælerne slet ikke i nød, når de ligger alene, forklarer Peter Gravlund Nielsen.
- Når sælerne har brug for at hvile sig, kommer de op og lægger sig på stranden, på havnen eller på nogle sten. Sæler opholder sig ikke i havet hele tiden.
Ring 1812 hvis sælen er tydeligt skadet
De fleste opkald kommer fra danskere der er bekymrede for sæler, når de ligger alene på stranden. Det er dog ikke altid tilfældet.
- Når folk ringer ind om sæler, starter vi altid med at forklare dem at det er helt normalt for sæler at hvile sig på land. Selvfølgelig er der tilfælde, hvor der er noget galt med sælen, men vi oplever, at i langt de fleste sager har sælen det fint. Hvis der er noget galt, vil sælen for eksempel have synlige sår eller være meget tynd, understreger Peter Gravlund Nielsen fra Dyrenes Beskyttelse.
Hvis man ser en sæl ligge alene, er der nogle tegn som er gode at kigge efter. Det er tydelige sår, skader, eller om den er meget tynd og afkræftet. Hvis det er tilfældet, er det vigtigt at ringe 1812, så vagtcentralen kan vejlede ud fra sælens tilstand. Er man i tvivl skal man altid ringe 1812, for at få vejledning.
Hvis Dyrenes Beskyttelse vurderer at sælen er nødstedt, gives besked videre til Naturstyrelsens vildtkonsulenter, som er dem, der laver den endelige vurdering af sælens helbred.
Kontakter
Medievagten i Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelses medievagt er tilgængelig døgnet rundt for henvendelser pr. mail eller telefon (modtager ikke SMS)
Om Dyrenes Beskyttelse
Vi hjælper dyr i nød, stopper overgreb mod dyr og kæmper for et respektfuldt og bæredygtigt forhold mellem dyr, mennesker og natur.
Følg pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Flere hunde påkøres om vinteren: Husk lys på gåturen25.10.2024 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Når urene sættes en time tilbage, bliver det allerede mørkt ved 17-tiden, og efter kort tid, er det også mørkt om morgenen. Det betyder, at mange hundeejer må lufte deres hund i mørke. Dyrenes Beskyttelse opfordrer til at huske reflekser eller lys på hunden.
Stigende antal sociale sager: 15 hunde overdraget23.10.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Dyrenes Beskyttelse har overtaget 15 hunde fra en ejer, der ikke længere havde overskud til at passe dem. Dette er endnu et eksempel på et voksende problem med sociale sager, hvor kæledyr bliver ramt, når ejere får det svært i livet.
Falske dyreredninger snyder på sociale medier22.10.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sociale medier flyder over med falske dyreredningsvideoer, og det går hårdt ud over dyrene. Det viser en analyse af over 1.000 videoer. Dyrenes Beskyttelse opfordrer danskerne til at være opmærksomme på typiske tegn, der kan afsløre, om redningsvideoer i virkeligheden er lavet på dyrenes bekostning.
Nu starter sæsonen: Her er vejene med flest hjortepåkørsler16.10.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
7529 gange er Dyrenes Beskyttelse rykket ud til en hjortepåkørsel i 2024’s første ni måneder. Nu venter den travleste periode, da oktober og november oftest er højdespringerne.
Sælerne er næppe i nød: Nyd dem på afstand14.10.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sæler er et skønt syn at møde på sin vej ved kysterne. Der tager de ofte et hvil, og det kan ligne, de er i nød, men det er de sjældent.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum