Dagtilbudschefer advarer om tiltagende pædagogmangel

Del

Manglen på pædagoger gør det svært at sikre kvaliteten, vurderer dagtilbudschefer i kommuner landet over i ny analyse fra Epinion.

Næsten hver anden kommune med rekrutteringsudfordringer har vanskeligt ved at sikre kvaliteten i det pædagogiske arbejde. Det viser en ny rundspørge til kommunernes dagtilbudschefer. 
 
- Der mangler akut 4000 pædagoger. Kommunerne står midt i en alvorlig faglighedskrise, hvor børnene må se stadig længere efter de pædagoger, som rent faktisk er uddannet til at møde dem i deres behov og arbejde med deres udvikling og trivsel, siger BUPL-formand Elisa Rimpler.  
 
Dagtilbudschefer fra 62 kommuner har besvaret undersøgelsen, som er foretaget af Epinion for BUPL.  7 ud af 10 dagtilbudschefer oplever pædagogmangel. Heraf siger 14 procent, at de i høj grad oplever, at pædagogmangel i kommunens daginstitutioner gør det vanskeligt at sikre kvaliteten i det pædagogiske arbejde. 31 pct. oplever i nogen grad, at pædagogmanglen gør det svært at sikre kvaliteten for de mindste.
 
To ud af tre af dagtilbudscheferne oplever, at det i løbet af de seneste år i høj eller noget grad er blevet sværere at tiltrække pædagoger til ledige stillinger i kommunens daginstitutioner. Og en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd slog sidste måned fast, at det i fremtiden kun bliver endnu sværere. Analysen viser, at der vil mangle 8000 pædagoger om ti år.

Flere børn med særlige behov 

Imens rekrutteringskrisen buldrer derudaf, kan kommunerne berette om, at der er en stigning af børn med særlige behov i daginstitutionerne. 
 
Fire ud af fem dagtilbudschefer i kommunerne oplever, at der er kommet flere børn med særlige behov i kommunens almene daginstitutioner. Ni ud af ti af dem vurderer i den forbindelse, at udviklingen i de pædagogiske opgaver i kommunens institutioner fordrer uddannet arbejdskraft. 
 
- Vi ser flere børn, som mistrives og flere børn med særlige behov. Og det harmonerer bare rigtig dårligt med, at kun omkring halvdelen af de ansatte i daginstitutionerne har en pædagoguddannelse. Det er klart, at det kræver høj faglighed, hvis vi skal give alle børn de bedste muligheder i livet, og sikre deres trivsel og udvikling i gode og stærke børnefællesskaber, siger Elisa Rimpler og fortsætter: 
 
- Det skal være mere attraktivt at blive og være pædagog, hvis vi skal skaffe pædagoger nok til børnene. Det kræver både en løn, der matcher vores uddannelsesniveau og tid nok til at bruge sin faglighed.

Kontakter

Links

BUPL er Danmarks største fagforening for pædagoger og har over 65.000 medlemmer. BUPL arbejder for at fremme de bedst mulige betingelser for pædagogerne og udøvelsen af pædagogprofessionen. Fagforeningen varetager vores medlemmernes interesser over for lovgiver, arbejdsgiver og andre.

Følg pressemeddelelser fra BUPL

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra BUPL

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye