Sæson for opvarmning i boligen øger risiko for fugtskader
Efteråret står for døren og snart bliver varmen tændt i bygningerne. Men samtidig er det vigtigt at være opmærksom på at ventilere fugten ud. Især i år med usædvanlig varme i september er fugtniveauet i luften stadig meget højt. Ved faldende temperaturer hen over efteråret kan det invitere skimmelsvamp indenfor. Det kan medføre skader og dårligt indeklima.
Nu hvor vejret bliver koldere og danskerne tænder for varmen, er det afgørende at fjerne fugten fra vores bygninger og indeklima. Fugt fra luften kan opfugte især kolde overflader, hvilket kan resultere i skimmelsvamp. Derfor er det ekstremt vigtigt at sikre god ventilation, også i overgangsperioden, er rådet fra Teknologisk Institut.
- Det er især vigtigt i forbindelse med vores fokus på energibesparelser. På Teknologisk Institut har vi set flere tilfælde, hvor ønsket om energibesparelser har ført til, at folk ikke lufter ud og det har igen ført til fugtskader. Samtidig har vi set flere eksempler på, at folk har skruet ned for varmen. Det er en særdeles dårlig kombination, da den reducerede temperatur ligeledes øger risiko for fugtskader. For at opnå fordelene ved energibesparelser er det altså afgørende at sikre god ventilation, siger Britt Haker Høegh, seniorspecialist på Teknologisk Institut.
Energibesparelser og ældre bygninger
Med de usædvanligt høje temperaturer i september måned har vi oplevet et højere vandindhold i luften sammenlignet med sidste år på samme tid. Det høje vandindhold i luften påvirker også materialerne, så fugtindholdet i vægge, tag og terrændæk ligeledes er højt. Det er afgørende, at materialerne regelmæssigt og hurtigt kan afgive denne fugt, da faldende udetemperaturer får fugtniveauet i konstruktionerne og på indvendige overflader til at stige. Og det kan i værste konsekvens føre til skimmelsvampevækst.
- Selvom man lufter godt ud, tager det tid før fugten er helt fjernet. Det kan tage flere uger, og derfor er det vigtigt at være stædig og tålmodig hvad angår de gode ventilationsvaner, understreger Britt Haker Høegh.
Undgå fugtskader ved korrekt udluftning
Britt Haker Høegh anbefaler at lufte ud regelmæssigt og flere gange dagligt. Det bidrager til et sundt indeklima og fjerner overskydende fugt.
- God ventilation er 2-3 gange dagligt med 5-10 minutters gennemtræk i bygningen med mindst et vindue per lokale helst på vidt gab, samtidig med at de indvendige døre står åbne. Klapper dørene i? Det er jo det, der er meningen med gennemtræk – så luk ikke dørene, men sæt dem fast med en dørstopper, og nyd, at det gavner indeklimaet, siger Britt Haker Høegh.
Større i ældre bygninger
Bor man i en ældre bygning med massive vægge skal man ifølge Britt Haker Høegh være opmærksom på, at en lavere indeklimatemperatur også reducerer overfladetemperaturen på de indvendige overflader. Især på kuldebroer og kolde ydervægsoverflader. Temperaturfaldet er større på overflader i ældre bygninger med massive vægge end i velisolerede nyere bygninger. Derfor stiger risikoen for skimmelsvampevækst i dårligt isolerede bygninger mere end i velisolerede bygninger, når man skruer ned for indelufttemperaturen. Derfor er det ekstra vigtigt at kende behovet for bedre udluftning, hvis man bor i den type bygning.
Moderat varme i ubenyttede dele af bygningen
Man skal også være opmærksom, hvis man har ubenyttede bygninger eller rum, hvor man skruer helt eller delvist ned for temperaturen. Dette er ikke tilrådeligt, da det er vigtigt at opretholde en jævn temperatur i hele boligen for at minimere risikoen for skimmelsvampevækst.
- Det er vigtigt at opretholde en moderat varme, også i ubenyttede rum, herunder i kældre. Temperaturforskellen mellem to lokaler kan nemlig medføre et højt fugtniveau i det kolde rum og øge risikoen for skimmelsvampevækst på overfladerne. Hvis man skruer for langt ned for temperaturen i kældre, kan det i værste fald give indeklimagener og skimmelsvampevækst på både indbo og materialer. Særligt ved ældre og fugtige kælder skal man være forsigtig med at sænke temperaturen, siger Britt Haker Høegh.
Når fugten udfordrer
På trods af regelmæssig udluftning oplever mange alligevel, at der er kondens i kanten af ruderne. Ifølge sektionsleder Sofie Marie Kristensen, som arbejder med fugt og skimmelundersøgelser på Teknologisk Institut, kan det hænge sammen med, at isoleringsevnen af ruderne ikke er så god.
- Det bedste man kan gøre, er at tørre fugten væk. Vi anbefaler, at man tørrer fugten væk med fx toiletpapir og smider papiret ud i toilettet. På den måde får man fjernet fugten helt fra indeklimaet. Og så må man ikke miste modet, men blive ved med at lufte ud. Det er ganske enkelt den bedste måde at begrænse kondensdannelsen så meget som muligt, forklarer Sofie Marie Kristensen.
I sit daglige arbejde med at udføre fugt- og skimmelundersøgelser møder Sofie Marie Kristensen mange danskere, som kæmper med fugt i boligen. Men hvad gør man, hvis man opdager pletter i fx ydervægshjørner?
- Hvis der er tale om et mindre område, så kan man i første omgang prøve at holde det nede ved at vaske af med et desinfektionsmiddel og vaske efter med rent vand. Kan man ikke få bugt med at der opstår nye pletter, eller der er tale om et større område, bør man overveje at inddrage en professionel til at få lavet en fugt og mikrobiologisk vurdering af forholdet, slutter Sofie Marie Kristensen.
Nøgleord
Kontakter
Seniorspecialist Britt Haker Høegh, Teknologisk Institut, mobil: 7220 2308, mail: brh@teknologisk.dk og sektionsleder Sofie Marie Kristensen, Teknologisk Institut, mobil: 7220 2837, mail: smk@teknologisk.dk
Billeder
Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen. Se kontaktinfo her: www.teknologisk.dk/presse
Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Røntgen og kunstig intelligens skal optimere fødevareproduktion10.12.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Avanceret røntgenbaseret 3D-billeddannelsesteknologi, kombineret med kunstig intelligens skal hjælpe med automation og kvalitetskontrol af komplekse emner og processer - i første omgang på danske slagterier.
Mindre producenter af plantebaserede fødevarer får hjælp til at gro2.12.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Skræddersyede udviklingsforløb sætter skub i danske SMV’ers produktion af sikre, smagfulde og kommercielt levedygtige plantebaserede fødevarer.
Svampe producerer fremtidens fødevareprotein29.11.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Supermarkedets svampe kan omdanne spild fra marken til fødevareproteiner med lavere klimaaftryk. Med Teknologisk Institut i spidsen udforsker et EU-projekt potentialet for svampefermentering.
Ny samarbejdsaftale skal fremme industriens adgang til Big Science22.11.2024 12:20:59 CET | Pressemeddelelse
Ny samarbejdsaftale mellem Teknologisk Institut og ESS i Lund skal fremme danske virksomheders muligheder for at anvende verdensførende nyt neutronforskningsanlæg til at skabe industriel innovation
Sådan bliver biosolutions et dansk eksporteventyr21.11.2024 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danske biosolutionsvirksomheder har potentialet til at blive blandt de førende i verden på området, men der er ikke en lige vej derhen. I en ny rapport fra Teknologisk Institut angiver de adspurgte danske biosolutionsvirksomheder flere afgørende barrierer, som skal overkommes, hvis ikke Danmark skal sakke bagud i den globale konkurrence – særligt manglende finansiering er en hæmsko i udviklingen af nye løsninger.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum