Folkekirkens Nødhjælp

Ny, uafhængig analyse af finanslovsforslaget for 2024 og dansk udviklingsbistand: Tilbage i det gode selskab

Del

Dansk bistand har kurs mod at nå op over 23 milliarder kr. i 2024. Rekorden skyldes ikke, at regeringen vil give mere end 0,7 pct. af det danske BNI i bistand, men at et milliard-efterslæb fra 2021-22 skal indhentes. Timbuktu Fonden præsenterer årets analyse af finanslovsforslaget, der går bag om de mange tal.

Danmark røg i 2022 ud af det gode selskab. For første gang i 41 år nåede dansk bistand ikke FN-målet om at give mindst 0,7 pct. af vores bruttonationalindkomst (BNI) i udviklingsbistand. 0,67 pct. blev det til. Regeringen var så fokuseret på ikke at lande OVER 0,70 pct., at vi havnede under. Helt galt gik det med tilsagn om ny bistand i 2022. De landede mere end 2 milliarder for lavt til at nå 0,7 pct. af BNI. Her gik det også galt i 2021. Derfor skyldes 2½ milliard af de 23 milliarder kr. i bistand i 2024, at efterslæbene fra 2021-22 skal indhentes. Regeringen vil have Danmark tilbage i det gode selskab, og det kræver ekstra penge.

Det er godt nyt for udviklingssamarbejdet – om end på en dyster baggrund. Årets analyse fra Timbuktu Fonden fortæller, hvad den rekordhøje bistand skal bruges til. For eksempel at et europæisk land, Ukraine, står til at blive det største modtagerland af dansk bistand i 2024. Og at der i 2024 kun er afsat knapt 800 mio. kr. af udviklingsbistanden til at modtage flygtninge i Danmark mod mere end 3,3 milliarder kr. i 2023. Men faktisk er yderligere 1,2 milliarder kr. afsat i reserve til formålet, hvis flygtningetallet igen eksploderer.

Analysen viser også, at af de godt 9 milliarder kr., regeringen næste år regner med at sende til Afrika, kanaliseres kun godt 1 milliard kr. via de bilaterale landeprogrammer, der tidligere var grundpillen i det danske udviklingssamarbejde.

Regeringen vil i 2024 bruge rekordhøje 6 milliarder kr. til grøn bistand. ”Tilbage i det gode selskab” kigger nærmere på, hvordan de skal bruges. Analysen viser også, at den tidligere S-regerings stærke fokus på migration er nedtonet ganske betragteligt. Endnu en nyhed er, at udenrigstjenesten – også i Afrika – skal styrkes. Hvor og hvordan fortæller finanslovsforslaget ikke, men en del tyder på, at beslutningen om at lukke den danske ambassade i Tanzania i 2024 sløjfes.

”Tilbage i det gode selskab” udgives af Timbuktu Fonden og er skrevet af freelancejournalist Jesper Heldgaard, der i mere end 20 år har dækket udviklingssamarbejde. Den følger op på tidligere år rapporter startende med ”Engang verdens bedste” til og med ”Danmark først” (2022). Dette års analyse er vedhæftet denne PM og kan også hentes fra www.timbuktufonden.dk. Trykt version af analysen kan rekvireres ved henvendelse til Lisbeth Cardoso lica@dca.dk eller 5060 4075.

Kom til fyraftensmøde, hvor analysen fremlægges og diskuteres

Torsdag den 12. oktober 2023 kl. 16.30-18.30 præsenteres analysen af forfatteren, journalist Jesper Heldgaard og diskuteres og sættes i perspektiv af Anne Mette Kjær, professor ved Aarhus Universitet og formand for Udviklingspolitisk Råd, og af udviklingsordførere: Christian Friis Bach (Rad), Trine Pertou Mach (EL) og Kasper Sand Kjær (S  tbc).

Mødet holdes hos Folkekirkens Nødhjælp, Meldahlsgade 3, København V og arrangeres i samarbejde mellem IDA Global Udvikling og Timbuktu Fonden.

Mere om mødet og tilmelding https://ida.dk/arrangementer-og-kurser/arrangementer/tilbage-i-det-gode-selskab-finanslovsforslaget-for-2024-og-dansk-udviklingsbistand-351569

Yderligere oplysninger: Jesper Heldgaard, freelancejournalist, 20 43 58 18

Om Folkekirkens Nødhjælp

Folkekirkens Nødhjælp støtter verdens fattigste i deres kamp for et værdigt liv og hjælper mennesker i nød. Vi giver akut nødhjælp i katastroferamte områder og langsigtet udviklingshjælp i fattige egne for at skabe en mere ligeværdig og bæredygtig verden.

Følg pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp

Ny engagementsdirektør i Folkekirkens Nødhjælp7.5.2025 14:29:49 CEST | Pressemeddelelse

Folkekirkens Nødhjælp har ansat Iben Konradi Nielsen som ny engagementsdirektør. Hun kommer fra en stilling som direktør i Jordemoderforeningen, er uddannet journalist og har mange års ledelses- og kommunikationserfaring fra fagbevægelsen mv. ”Jeg glæder mig helt utroligt meget til at skabe engagement og opbakning til Folkekirkens Nødhjælps arbejde. Nedlukningen af USAID og oprustningen i Europa gør det vigtigere end nogensinde at styrke danskernes engagement i en mere retfærdig verden. Vi befinder os i en vanskelig tid, og det er nu, civilsamfundet skal vise sit værd. Jeg tror på, at vi i Folkekirkens Nødhjælp kan være med til at skabe endnu stærkere fællesskaber, hvor der er plads til næstekærligheden – også for folk i verdens brændpunkter,” siger Iben Konradi Nielsen. Folkekirkens Nødhjælps generalsekretær, Jonas Nøddekær, ser frem til samarbejdet med den nye engagementsdirektør, der også har mange års erfaring med bestyrelsesarbejde i FDF, efterskoleverdenen og menighedsrådsarbejde

Klimamøde i København skal puste liv i klimakampen5.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse

I denne uge afholdes det årlige Copenhagen Climate Ministerial, hvor en række af verdens klimaministre drøfter klimapolitik i København. Som opvarmning mødes de med civilsamfundet hos Folkekirkens Nødhjælp. Ifølge generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Jonas Nøddekær, skal der pustes nyt liv i klimakampen, og han har bestemt ikke mistet håbet. ”Jeg håber, at ministrene får et godt møde i denne uge, hvor de også kan drøfte, hvordan verdens lande kan øge deres fokus på tilpasning, tab og skader, og de klimakatastrofer, som truer både vækst og udvikling. Forrige uges forårsmøder i Verdensbanken afslørede, at flere af verdens finansministre er ved at få øjnene op for, at der skal skaffes flere penge til klimatilpasning. Jo hurtigere klimatilpasningen sker, desto mindre er regningen i sidste ende. Den erkendelse er såre simpel og skal puste nyt liv i klimakampen, og det skal møderne i København bidrage til.” Et af de vigtige emner ved dette års Copenhagen Climate Ministerial er de nye nat

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye