Træningsprogram mod gigtsmerter viser imponerende resultater på dansk sygehus
Det betaler sig at investere i træning. Det viser et forsøg fra Næstved Sygehus. Her blev patienter med artrose, også kendt som slidgigt, i knæet tilbudt et otte ugers trænings- og patientudddannelsesforløb. Patienterne var ellers henvist til ortopædkirurgisk afdeling med henblik på vurdering for eventuel operation. Men i stedet for at komme ind til en ortopædkirurg blev de tilset af en fysioterapeut.
Resultaterne taler deres eget tydelige sprog: 9 ud af 10 fik det så godt, at de seks måneder senere ikke havde brug for henvisningen. Det kommer ikke bag på Gigtforeningens direktør Mette Bryde Lind.
- Vi har længe vidst, at superviseret træning med en fysioterapeut virker. Men nu har vi det sort på hvidt. Det skal landets sundhedspolitikere tage alvorligt. For i en tid, hvor sundhedsvæsenet er presset, og hvor midlerne er få, så er det da hovedrystende, at vi ikke gør det, vi ved virker. Og som oven i købet letter presset på operationsgangene, siger Gigtforeningens direktør Mette Bryde Lind.
Hun mener derfor, at alle kommuner bør tilbyde superviseret trænings- og patientuddannelsesforløb til patienter med artrose. I dag er det kun omkring hver tredje kommune, der gør det.
Forsøget gavner også de få, hvor træning ikke er tilstrækkelig. For de kommer hurtigere til en operation, fordi der er færre på venteliste. Samtidig kommer patienterne sig hurtigere efter operationen, fordi de har trænet inden.
- De mennesker, som virkelig har brug for at skulle opereres, lever med svære smerter helt op til den dag, de får deres operation. Den ventetid skal for det første være kortere. For det andet skal den være tålelig. Det hjælper det her projekt til. For når en stor gruppe faktisk ikke behøver operation, så må det alt andet lige betyde, at der er bedre plads til den gruppe, der har hårdt brug for en operation, siger Mette Bryde Lind.
Sundhedsøkonomisk kan det også betale sig at investere i træning og uddannelse til patienter med artrose. Ifølge Kraka Advisory ligger der alene på forebyggelse af artrose i knæ og hofter et besparelsespotentiale på 500 mio. kr., som følge af lavere sygefravær, mindre nedslidning og færre sygehusoperationer. Altså en økonomisk gevinst og flere hænder på arbejdsmarkedet.
FAKTA:
I Danmark har 700.000 en gigtdiagnose. I 2030 har 800.000 ifølge en fremskrivning fra Gigtforeningen fået en gigtdiagnose.
Om Gigtforeningen
Gigtforeningen er en dansk patientforening med mere end 80.000 medlemmer og støtter. Patientforeningen blev grundlagt i 1936 og har som vision at sikre et bedre liv for de mere end 700.000 mennesker med sygdomme og smerter i led, ryg og muskler.
Følg pressemeddelelser fra Gigtforeningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Gigtforeningen
Gigtforeningen jubler: Ny sundhedsaftale vil styrke behandlingen for gigt- og rygpatienter15.11.2024 11:08:00 CET | Pressemeddelelse
Regeringens nye sundhedsaftale, der sikrer en kronikerpakke til rygpatienter samt ret til træning og patientuddannelse for gigtpatienter, er en stor sejr. Det mener Gigtforeningens direktør, Mette Bryde Lind.
Konference på Christiansborg: Sammen om en bedre indsats mod gigt!8.11.2024 12:18:22 CET | Pressemeddelelse
Er du klar til at give gigtpatienter en stærkere stemme? Den 19. november 2024 inviterer Gigtforeningen dig til en vigtig konference på Christiansborg.
Historisk mange knæoperationer skaber akut behov for kronikerpakke til gigt8.11.2024 09:59:34 CET | Pressemeddelelse
Markant stigning i knæoperationer får Gigtforeningen til at kræve en kronikerpakke med fokus på tidlig og effektiv behandling af artrose.
Anette Claudi ny pressechef i Gigtforeningen: Styrker indsatsen for Danmarks største oversete patientgruppe5.11.2024 10:20:45 CET | Pressemeddelelse
Skal - med solid erfaring og en idérig tilgang til kommunikation - bidrage til at sætte fokus på de 700.000 danskere, der lever med gigt.
Fornem pris til forsker i digitale løsninger for gigtpatienter11.10.2024 13:57:05 CEST | Pressemeddelelse
Det blev professor Annette de Thurah, der modtog Dronning Ingrids Forskerpris 2025.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum