Nyt studie peger på nye muligheder for at behandle lungekræft-patienter
Et nyt muse-studie indikerer, at man kan sænke risikoen for dannelsen af metastaser fra lungekræft og forbedre effekten af medicinen Cisplatin, som ofte gives til lungekræft-patienter. Midlet er stoffet propionat, som i øjeblikket er ved at blive testet som behandling af overvægt og diabetes.
I øjeblikket er flere forskere i verden ved at teste et lægemiddel mod overvægt og diabetes, og nu melder et dansk forskerhold, at det samme stof i museforsøg har haft gavnlig virkning på mus med eksperimentel lungekræft.
Stoffet er den kortkædede fedtsyre propionat, som bliver produceret naturligt af bakterier i vores tarmsystem. Herfra bliver det sendt videre rundt i kroppen, og nu viser ny forskning, at man ved at behandle mus med lungekræft med propionat kan nedsætte forekomsten af metastaser.
Propionat spiller også en rolle, der kan øge effektiviteten af Cisplatin, viser studiet. Cisplatin er et almindeligt brugt lægemiddel til patienter med lungekræft. Dette blev vist i laboratorieforsøg lavet på kræftceller fra patienter.
- Vores hovedbudskab er, at vi her har et stof, som ikke er farligt – vi producerer det allerede selv i kroppen via fordøjelsesprocessen i tarmsystemet. Det bør vi teste for metastase-forebyggelse, siger lektor Paolo Ceppi fra Institut for Biokemi og Molekylær Biologi og hovedforfatter til det nye studie.
Studiets eksperimenter er udført af postdoc Vignesh Ramesh fra Institut for Biokemi og Molekylær Biologi. Med i arbejdet er også andre forskere fra SDU og samarbejdspartnere fra universitetet i Torino, Italien, og universitetet i Heidelberg, Tyskland. Studiet er publiceret i tidsskriftet EMBO Molecular Medicine her.
Forskerne er nu i gang med at søge støtte til næste skridt, der skal finde de patienter, der potentielt kan få nytte af behandling med propionat og derefter indlede kliniske forsøg; dvs. teste stoffet på lungekræftpatienter.
- Vi kan meget nøjagtigt og effektivt simulere svulster i mus, men de har en mindre kompleks genetik end den, vi ser hos patienterne. Derfor er det ekstremt vigtigt først at få identificeret de patienter, der kan få nytte af denne behandling, siger lektor Paolo Ceppi.
Grunden til, at kræft kan sprede sig til andre dele af kroppen er, at kræftceller fra en kræftknude kan blive ført med blodet eller lymferne rundt og danne nye kræftknuder, også kaldet metastaser.
Kræftcellerne kan metastasere til andre organer ved at kapre et system, der eksisterer i en normal fysiologi. Det hedder EMT (Epithel-mesynchymal transition), og det eksisterede allerede, mens vi var embryoer: Dets formål var at sikre, at nydannede celler kunne bevæge sig de rigtige steder hen og differenciere sig til forskellige organer.
Data fra næsten 1500 patienter
- Kræftceller opfinder sjældent noget nyt selv. De bruger det, der findes i naturen i forvejen, og her kaprer de altså det embryologiske EMT-programmet til at bevæge sig rundt med, forklarer Paolo Ceppi.
I deres nye studie har forskerne analyseret data fra lungepatienter og foretaget laboratorieforsøg på muse- og menneskeceller.
Data-sættet, som stammer fra næsten 1500 patienter, forsynede forskerne med metabolske og genetiske data. Her opdagede de en sammenhæng mellem genetiske tegn på cellulær propionat og effektiviteten af EMT-programmet: Aktivering af propionat-relaterede gener faldt sammen med en lav EMT-effektivitet. Og omvendt: Et lavt niveau af propionat i kroppen sås samtidig med en høj EMT-effektivitet. Jo mere effektivt det er, jo bedre er det til at hjælpe kræftceller med at bevæge sig rundt i kroppen.
Den anden del af bevisførelsen i deres studie er resultaterne af museforsøg. De udførte bl.a. et forsøg med to grupper af mus, som de havde induceret med lungekræft. Den ene gruppe (gruppe A) fik propionat i deres drikkevand, den anden gruppe fik ikke (gruppe B).
Da de kræftsyge mus efter en måned eller to døde af sig selv, blev de undersøgt for metastaser. I gruppe A havde 20 pct. udviklet metastaser. I gruppe B havde 60 pct. metastaser.
- Der findes i øjeblikket ikke noget lægemiddel, der kan blokere EMT-programmet og dermed forhindre dannelsen af metastaser. Men propionat, som har vist gode resultater i vores forsøg, er allerede ved at blive testet i kliniske forsøg for at se, om det kan afhjælpe overvægt og diabetes. Det er nærliggende at begynde at teste det på lungekræftpatienter også, siger Paolo Ceppi.
Fakta om lungekræft i Danmark:
- Ses sjældent hos mennesker, der er yngre end 45 år.
- Hvert år får 2419 mænd og 2491 kvinder diagnosen (gennemsnitlige tal 2016-2021).
- 24 pct af mændene og 31 pct. af kvinderne er stadig i live fem år efter diagnosen.
Kontakter
Birgitte SvennevigJournalistDet Naturvidenskabelige Fakultet og SDU Climate Cluster
Tlf:27 59 86 79birs@sdu.dkPaolo Ceppilektor og forskningslederInstitut for Biokemi og Molekylær Biologi, SDU
https://portal.findresearcher.sdu.dk/en/persons/pceppi
Find flere forskningsnyheder om naturvidenskab fra Syddansk Universitet her:
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Er det fremtidens byggeri? Forskere fra SDU har skabt byggebranchens svar på Lego-klodser13.9.2024 09:56:33 CEST | Pressemeddelelse
På Det Tekniske Fakultet på Syddansk Universitet arbejder forskere på at gøre byggebranchen mere bæredygtig med Legoklods-lignende træmoduler, der ved hjælp af robotter og digitale modeller kan samles til bærende konstruktioner, skilles ad og genbruges igen og igen.
Kurvblomsteksem i Danmark12.9.2024 12:59:09 CEST | Pressemeddelelse
Overlæge, ph.d. Evy Paulsen, Odense Universitetshospital og Syddansk Universitet, skal forsvare sin disputats om kurvblomsteksem den 11. oktober.
Blå innovation skal sætte skub i klimatilpasning i den dansk-tyske grænseregion9.9.2024 13:21:05 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt Interreg-projekt, Poseidon, har fokus på at udvikle og udbrede løsninger til vandrelateret klimatilpasning i Danmark og Tyskland. Frem til 2027 danner projektet rammen om etablering af målrettede innovationssamarbejder, hvor problemejere som fx kommuner og forsyningsselskaber, matches op med virksomheder og vidensinstitutioner, der kan bidrage til at løse de konkrete vandproblemer.
Ny teknologi kan revolutionere behandlingen af slidgigt9.9.2024 11:46:43 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Syddansk Universitet, King’s College London og Boston University har videreudviklet en laserteknologi, så man for første gang nogensinde kan få detaljerede og dybdegående billeder af levende væv uden at beskadige vævet. Studiet er netop publiceret i Nature Communications.
Verdensberømte Margaret Atwood besøger SDU5.9.2024 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Mød bestsellerforfatteren bag The Handmaid's Tale på SDU mandag 28. oktober, når hun kommer til Odense for at modtage H.C. Andersen Litteraturprisen 2024. Arrangementet er gratis.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum