Landdistrikternes Fællesråd

Landdistrikter: Sådan skabes firdobling af den vedvarende energi på landet

Del

Landdistrikternes Fællesråd har i flere omgange præsenteret elementer for flerdobling af produktion af vedvarende energi på landet, med lokal opbakning. I forlængelse af organisationens udspil ”Green New Deal” i maj måned i år, præsenteres de endelige anbefalinger, som skal sikre en udbygning og skabe lokal opbakning.

Foto: Mads Krabbe

Landdistrikternes Fællesråd anbefaler en kompensationsmodel, der omfordeler langt flere penge til naboer, lokalsamfund og kommune, og som kan bidrage til udvikling i landdistrikterne.

De centrale elementer er ordentlig kompensation til de nærmeste naboer, ordentlig kompensation samt udviklingsmidler til lokalsamfundene, klare rammer for omplacering af boliger i det åbne land, samt midler til service og anlæg til de kommuner, som vil bidrage til, at der kan produceres mere vedvarende energi.  

- Vi deler regeringens ambitioner om at øge produktionen af grøn energi, men det skal være en ordentlig og rimelig kompensation til naboerne og lokalsamfundene, som skal skabe rammerne for en ny positiv udvikling i de lokalsamfund og landsbyer, som ligger i nærheden af de nye store energianlæg, udtaler formand Steffen Damsgaard.

15 pct. af produktionsværdien bliver lokalt 

Konkret foreslår Landdistrikternes Fællesråd, at 15 pct. af energianlæggenes årlige produktionsværdi i anlæggets levetid, fordeles mellem naboer, lokalsamfund og kommune. Den resterende del af de 15 pct., som ikke udbetales til naboerne, skal fordeles mellem kommunen og de nærmeste lokalsamfund. Her bør halvdelen af beløbet reserveres til kommunen til brug for drift eller anlæg, uden modregning i bloktilskuddet, mens den anden halvdel målrettes en lokal fond, som tilknyttes lokalrådene i det eller de nærmeste berørte lokalsamfund.

- Naboer bør kompenseres mindst dobbelt så meget som i dag, hvis vi skal fremme den lokale opbakning til vindmøller og solcelleparker. Derfor mener vi, at det er rimeligt, at 15 pct. af produktionsværdien går til dem, der bor tættest på energianlæggene. På den måde vil byrder og gevinster i langt højere grad følges ad, understreger Steffen Damsgaard.

Lokal inddragelse og medejerskab 

Landdistrikternes Fællesråd anbefaler desuden, at regeringen opstiller krav om, at de nærmeste naboer og lokalråd bliver en aktiv part i processen og indgår i et tæt samarbejde med kommunen og energiselskab om planlægning af energianlægget. Det indebærer også, at lokalsamfundet kan få medejerskab i vindmølle- og solcelleparker.

- Med en rimelig økonomisk kompensation til naboer, lokalsamfund og kommune samt klare procedurer for lokal medbestemmelse og medejerskab kan vi skabe langt mere opbakning til solceller og vindmøller på land. Men det får man altså ikke med de signaler, der er afsendt fra regeringen, afslutter Steffen Damsgaard.

Landdistrikternes Fællesråd foreslår desuden, at der oprettes en vejledningsenhed med en vidensbank med de gode eksempler på at skabe opbakning til nye vedvarende energianlæg. Dertil skal enheden kunne vejlede lokalsamfundene om bl.a. lokale energifællesskaber.

Landdistrikternes Fællesråds detaljerede model for firdobling af produktionen af vedvarende energi er tilgængelig på organisationens hjemmeside.

Nøgleord

Kontakter

Links

Følg pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd

Landdistrikterne: CO2-afgift vil koste arbejdspladser og skævvride Danmark21.2.2024 12:35:01 CET | Pressemeddelelse

Hvis anbefalingerne til en grøn afgift på landbruget realiseres, vil det medføre et stort tab af lokale arbejdspladser, svække udviklingen i landdistrikterne og skævvride landet. I værste fald et kæmpe fald i beskæftigelsen i landdistrikterne! Landdistrikternes Fællesråd opfordrer til at konsekvenserne for landdistrikterne skal tænkes ind i forhandlingerne om den grønne omstilling.

Landdistrikterne advarer: Ekspertgruppes anbefalinger vil koste arbejdspladser og rive livsnerver over i landdistrikterne19.2.2024 20:22:43 CET | Pressemeddelelse

Et ekspertudvalg nedsat af regeringen har givet sit bud på, hvordan erhvervsstøtteordningen kan slankes med mindst 2 mia. kr. Landdistrikternes Fællesråd forudser, at regeringens spareøvelse vil skævvride Danmark markant, koste tusindvis af jobs, medføre konkurser og betyde stor fraflytning fra landdistrikterne, såfremt det regeringsnedsatte udvalgs anbefalinger gennemføres.

Landdistrikterne om kæmpevindmøller: Staten skal tage større lokale hensyn ved udvidelse af vindmølletestcentre3.2.2024 14:20:19 CET | Pressemeddelelse

Et flertal i Folketinget har besluttet at fortsætte arbejdet med at udvide og tilpasse vindmølletestcentret for kæmpevindmøller i Østerild i Thy samt på Høvsøre ved Fjaltring i Lemvig Kommune. Det vækker bekymring hos Landdistrikternes Fællesråd, som opfordrer staten til at tage et større ansvar for udviklingen af lokalsamfundet tæt på testcentret.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye