Aarhus Universitetshospital

Ventetiderne for tarmkræftpatienter er blevet kortere

Del

På Mave- og Tarmkirurgi på Aarhus Universitetshospital bliver operationsprogrammet nu overvåget nøje for at minimere kræftpatienternes ventetid, og tendensen er, at der er færre overskridelser af de maksimale ventetider, og at overskridelserne er blevet kortere.

Mave- og Tarmkirurgi på Aarhus Universitetshospital har gjort effektivt op med forkert administration af ventetid og tilsidesættelse af patienternes rettigheder. Hvis en patient ikke kan tilbydes operation inden for den maksimale ventetid, bliver patienten informeret om sine rettigheder og opfordret til at tage imod et tilbud om operation på et andet hospital i Danmark eller i udlandet.

- I dag gennemgår vi løbende operationsprogrammet ca. 14 dage frem i tiden. Vi har derfor fuldstændig styr på de enkelte patienters ventetider til operation, og på at alle patienter er blevet korrekt informeret om deres rettigheder og muligheder. Der er stadig kræftoperationer, der overskrider de maksimale ventetider, men sammenlignet med 2022 og starten af 2023 går det i den rigtige retning og overskridelserne er både færre og mindre, siger Ole Mogensen, som har været konstitueret cheflæge på Mave- og Tarmkirurgi siden slutningen af juni.

I de tilfælde, hvor operationstiden overskrider de maksimale ventetider, har kirurgen informeret patienten om mulige konsekvenser af ventetiden samt om patientens rettigheder.

Overskridelserne bliver færre

- Når vi kan se, at vi ikke vil kunne operere en patient inden for de maksimale ventetider, bliver patienten informeret og orienteret om muligheden for at blive opereret et andet sted i Danmark eller i udlandet. Selv om vi opfordrer patienterne til at tage imod tilbuddet, er der meget få, der vælger at takke ja til den mulighed, siger Ole Mogensen.

Tallene viser, at der fortsat sker overskridelser af de maksimale ventetider på operation, men tendensen i tallene er, at der er færre overskridelser af de maksimale ventetider, og at overskridelserne er blevet korte. Da behovet for de enkelte typer af kræftoperationer kan svinge fra måned til måned, vil der kunne komme midlertidige tilbageslag, men tendensen med færre og kortere overskridelser forventes at fortsætte.

juli

august

Antal overskridelser

11

5

Gns. antal dage ud over 14 dage

3

5

Maks. antal dage ud over 14 dage

6

7

Tabel. Ventetid ud over 14 dage fra accept af behandling til operationsdato, Mave- og Tarmkirurgi AUH

Overskridelserne er fordelt på flere typer af kræftoperationer, men for cytoreduktiv kirurgi, som har afløst kombinationen af cytoreduktiv kirurgi og HIPEC, er der få overskridelser af de maksimale ventetider. Gennem udlån af kompetente kirurger fra andre hospitaler og en ændret organisering er det lykkedes fortsat at have et dygtigt team til at udføre disse operationer.

Sengekapaciteten øges

En væsentlig udfordring i forbindelse med overholdelse af de maksimale ventetider er mangel på sygeplejersker til at tage sig af de opererede patienter under indlæggelsen efter operationen. Her har man arbejdet internt med at forøge kapaciteten gennem rekruttering af nye medarbejdere og gennem samarbejde med andre afdelinger på AUH.

- Vi er godt på vej til at genåbne noget af den sengekapacitet, som har været lukket på grund af sygeplejerskemangel. Det skyldes velvilje og samarbejde fra flere andre afdelinger på hospitalet, fortæller konstitueret chefsygeplejerske Iben Schou-Hansen på Mave- og Tarmkirurgi.

Kontakter

Cheflæge, professor, dr. med. Ole Mogensen
E-mail: olemog@rm.dk
Tlf: 3071 4562 eller 4234 2883

Billeder

Aarhus Universitetshospital

Aarhus Universitetshospital er et komplet hospital på højeste internationale niveau med alle lægefaglige specialer samlet under ét tag.

Aarhus Universitetshospital ledes af en hospitalsledelse, som består af en hospitalsdirektør, en lægefaglig direktør og en sygeplejefaglig direktør.  

Aarhus Universitetshospital har hvad der svarer til ca. 9.700 fuldtidsstillinger.

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitetshospital

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitetshospital

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye