Teknologisk Institut

Fremtidens beton skal laves med mere genanvendt byggeaffald

Del

Teknologisk Institut går sammen med Saint-Gobain Weber og RGS Nordic A/S om at udvikle en metode, som kan genbruge knust betonaffald og erstatte det begrænsede råstof naturligt sand i mørtel og beton.

Foto: Freepik

Sand er en begrænset ressource, der spiller en stor rolle for miljøet i økosystemer, vandkvalitet og klimabeskyttelse. Det globale forbrug af sand til byggeri og infrastruktur belaster derfor miljøet, men der findes i dag ikke et alternativ til opgravning af naturligt sand til produktion af mørtel og beton.

I et nyt projekt samarbejder mørtel- og betonproducenten Saint-Gobain Weber og affaldshåndteringsvirksomheden RGS Nordic A/S med Teknologisk Institut om at udvikle en proces til at nedbryde og bearbejde betonaffald, så det kan erstatte naturligt sand i betonprodukter. Dette vil reducere forbruget af naturligt sand med 30.000 tons årligt i Danmark og fremme den grønne omstilling indenfor byggeri.

- Genanvendelse af byggematerialer er essentielt for bæredygtigheden af fremtidens byggerier, og her skaber samarbejdet mellem videnspartnere og industri langtidsholdbare løsninger. Ved at bruge findelt betonaffald som erstatning for noget af sandet i mørtel og beton skaber vi et materialekredsløb, hvor affald omdannes til ressource. Det er godt for både miljø og økonomi, fortæller projektleder Signe Strange Grønborg fra Teknologisk Institut.

Ingen alternativer til naturligt sand
Beton består som minimum af sand, sten, cement og vand. Med de teknologier, der er tilgængelige i dag, er det muligt at erstatte dele af stenforbruget i beton med groft neddelt genanvendt beton. Derimod er det i dag ikke teknologisk muligt at erstatte store dele sand i beton med fin-neddelt betonaffald uden at gå på kompromis med beton-kvaliteten. Det skyldes, at fin-neddelte betonfraktioner suger vand. Det gør det svært at styre betonens vandbalance, som påvirker byggematerialets styrke og holdbarhed.

Målet i projektet er derfor at udvikle en rentabel metode til at oparbejde den fine betonfraktion til en sand-lignende, ensartet fraktion, der kan erstatte naturligt sand i nye betonprodukter. Derudover skal der i projektet videreudvikles på eksisterende cementbaserede recepter, så man herigennem kan tilpasse betonproduktionen til de ændrede egenskaber af neddelt beton som delvis erstatning for naturligt sand.

– Vores mål med projektet er at kunne mindske behovet for naturlige råmaterialer og gøre bedre brug af betonaffald, som i dag typisk ender som bærelag under asfalt, når den anlægges veje. Med projektet håber vi samtidig at blive klogere på, hvordan vi kan recirkulere en større del af vores produkter, og dels på at kunne inspirere andre virksomheder i byggebranchen til at arbejde med de affaldsstrømme, som udtjente produkter genererer, siger Anja Sørensen, der er direktør for forretningsudvikling hos Saint-Gobain Denmark.

Genanvendelse gavner både virksomheder og miljø
Den udviklede løsning forventes at kunne danne grundlag for en ny betonproduktion, hvor en tredjedel af sandet i betonen erstattes af nedknust beton. Efter projektet er det ambitionen at udrulle løsningen til det europæiske marked. Projektet vil derfor kunne yde et godt bidrag til fremtidige cementprodukter med mindre spild og downcycling af betonaffald.

- Betonaffald er en fraktion med stort genanvendelsespotentiale, og projektet her sikrer en yderligere oparbejdning af finfraktionen fra neddelt beton. Derfor ser vi for os, at der kan være et interessant markedspotentiale, der understøtter byggeriets grønne omstilling og samtidig gør, at sparsomme naturmaterialer som sand får lov at blive i jorden, siger RGS Nordic COO Rasmus Brødsgaard Buch.

Projektet ”Fremtidens cementprodukter baseret på genanvendte byggematerialer” varer to år og er støttet af MUDP under Miljøministeriet – og foregår i samarbejde mellem Teknologisk Institut, Saint-Gobain Weber og RGS Nordic A/S.

Fakta:
Beton anvendes bredt i byggeindustrien til fundamenter eller konstruktioner, da beton er et højstyrkemateriale med lang levetid. Beton består af sten og sand (også kaldet tilslaget), som klæbes sammen af en blanding af cement og vand. Betonens egenskaber, herunder dens styrke, afhænger af indhold af tilslaget, den præcise sammensætning af cementen samt betonens vandbalance.

Opdateret 11. oktober 2023 med enkelte tekniske præciseringer. 

Nøgleord

Kontakter

Projektleder, ph.d. Signe Strange Grønborg, Teknologisk Institut, mobil: 7220 1332, mail: sgro@teknologisk.dk

Billeder

Arkivfoto: Freepik
Arkivfoto: Freepik
Download
Arkivfoto: RGS Nordic
Arkivfoto: RGS Nordic
Download

Om Teknologisk Institut

Teknologisk Institut styrker danske virksomheder ved hjælp af banebrydende teknologier og mere end 1.100 medarbejderes faglige ekspertise. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, miljøteknologi, life science, materialer, byggeri, digitalisering og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.

Læs mere om Instituttet.

Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen. Se kontaktinfo her: www.teknologisk.dk/presse 

Hent logoer og designguide her

Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye