Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Københavns Kommune vil lave ny samlet strategi for at komme mistrivsel blandt børn og unge til livs

Del

Alt for mange børn og unge i København mistrives. En ny samlet strategi for forebyggelse og håndtering af mistrivsel skal skabe bedre sammenhæng i de mange eksisterende tilbud på tværs af kommunens forvaltninger og bane vejen for nye. Det er syv partier på Københavns Rådhus blevet enige om.

Foto: Thomas Vilhelm

Mistrivslen blandt børn og unge har været stigende igennem de senere år. Tendensen ses på landsplan, men er desværre endnu mere udtalt i København. Ifølge den seneste Ungeprofilundersøgelse trives 11 % af de unge på københavnske ungdomsuddannelser så dårligt, at de er i stor risiko for at udvikle depression eller stress – mod 9 % på landsplan.

Derfor blev partierne bag næste års budget på Københavns Rådhus enige om, at der er brug for en ny samlet strategi for, hvordan man fremover målrettet vil arbejde med forebyggelse og håndtering af mistrivslen blandt børn og unge.

Rette hjælp til rette tid

Børn og unge i mistrivsel skal have hjælp tidligst muligt og på den mindst indgribende måde. Det skal den kommende strategi understøtte ved bl.a. at skabe mere gennemsigtighed og bedre sammenhæng i de mange eksisterende indsatser på tværs af kommunens forvaltninger, og desuden at få afdækket, hvordan kommunens tilbud spiller sammen med øvrige indsatser fra andre aktører som eksempelvis den regionale psykiatri og organisationer.

”Vi står midt i en trivselskrise. Aldrig før har så mange børn og unge givet udtryk for, at de har det skidt. Vi har allerede mange gode indsatser, der gør en forskel for børn og unge, der har det svært. Men vi skal gøre endnu mere – det skriger tallene på – og vi skal gøre det klogere. Vi skal væk fra silotænkningen og i langt højere grad få de gode tilbud til at spille sammen på tværs. For det skal jo ikke være barnets eller familiens opgave at forholde sig til, hvilken af kommunens forvaltninger, der kan give den støtte, der er behov for,” siger sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF).

Sammenhæng på tværs af kommunens tilbud

Københavns Kommunes eksisterende indsatser spænder bredt fra forebyggelse målrettet alle, over tidlig opsporing og hjælp ved begyndende mistrivsel, til mere specialiserede rådgivningstilbud, som tager hånd om det enkelte barn eller unge i mistrivsel. Indsatserne varetages primært af fire af kommunens forvaltninger. Alene på Sundheds- og Omsorgsforvaltningens område er der 17 forskellige indsatser til forebyggelse og håndtering af børn og unges mistrivsel – disse tager afsæt i både den brede folkesundhed og individuel hjælp ved begyndende mistrivsel, mens Børne- og Ungdomsforvaltningen har fokus på at styrke børn og unges trivsel i fællesskaber – det være sig i dagtilbud, i skoler og i fritidstilbud.

”Vi kan se, at det at være en del af et fællesskab for langt de fleste børn og unge er nøglen til at trives godt. Lærere og pædagoger er ofte de voksne uden for familien, der er tættest på barnet, og derfor skal de have viden om, hvilke tilbud der er uden for skole-regi, når trivslen er truet. Tilsvarende er det også vigtigt, at man uden for skolerne ved, hvordan lærere og pædagoger arbejder med at skabe fællesskaber både i skolen og i fritiden, hvor der er plads til alle. Det er simpelthen så vigtigt, at den ene hånd i kommunen ved, hvad den anden gør – eller kan gøre – og at alle voksne omkring børn og unge kender til mulighederne og kan lede dem på vej,” siger børne- og ungdomsborgmester Jakob Næsager (K).

Rød tråd i indsatserne

I Kultur- og Fritidsforvaltningen arbejder man med indsatser, der støtter op om børn og unges forenings- og fritidstilbud, mens Socialforvaltningen har med sårbare familier og udsatte børn og unge at gøre.

”Radikale Venstre har gennem flere år kæmpet for at gøre noget ved mistrivsel på tværs af forvaltningerne. Derfor er det godt, at der nu endelig kommer en samlet strategi, for vi skal have bedre hjælp og mere rådgivning. Det er vigtigt, at vi har fællesskaber, der kan skubbe på ens udvikling og sørge for, man også socialt er en del af et fællesskab,” siger kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard (R).

”På socialområdet mærker vi tydeligt konsekvenserne af den stigende mistrivsel blandt børn og unge – for når de først får brug for hjælp fra Socialforvaltningen, så har de det rigtig dårligt. Flere børn og unge end nogensinde før bliver diagnosticeret med ADHD eller autisme. Vi ved, at hvis vi griber hurtigt og tidligt ind med de rigtige indsatser, så kan vi forebygge, at mistrivsel fører til depression, spiseforstyrrelser eller selvskade. I dag går der alt for lang tid før børn, unge og deres forældre får den nødvendige hjælp. Det skal vi have ændret på. Men vi skal også blive bedre til at samarbejde på tværs af kommunens forvaltninger, så der altid er en rød tråd i de indsatser, vi sætter i gang,” siger socialborgmester Karina Vestergård Madsen (EL).

Fakta om strategien:

  • Der er afsat 900.000 kr. i 2024 til strategien, som skal udarbejdes i samarbejde med en ekstern konsulent. Arbejdet omfatter en kortlægning af eksisterende indsatser samt en analyse, der blandt andet undersøger, om indsatserne opleves som meningsfulde og gennemsigtige set fra et bruger- og interessentperspektiv. Kortlægningen og analysen skal danne grundlag for den samlede strategi.
  • Strategien skal opstille forslag til mulige forbedringer og forenklinger, der kan styrke sammenhængen og gennemsigtigheden i den samlede kommunale trivselsindsats for børn og unge, herunder sikre lette indgange, så børn og unge hjælpes tidligst muligt og på den mindst indgribende måde.
  • Strategien skal opstille forslag, der kan bidrage til styrket koordinering, samarbejde og enklere sagsgange mellem kommunen og andre relevante parter, fx privatskoler, ungdomsuddannelser og civilsamfundsorganisationer samt kunne bidrage til øget synergi og smidige sagsgange med sundhedsklyngerne, børne- og ungepsykiatrien og almen praksis.
  • Strategien skal danne grundlag for at kunne prioritere indsatser, der bedst muligt adresserer målgruppens udfordringer og behov med henblik på, at fremtidige bevillinger på området bruges med størst mulig virkning.

Yderligere oplysninger:

Sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) via pressekonsulent Katrine Kirch Kirkegaard på tlf.: 2127 3273

Børne- og ungdomsborgmester Jakob Næsager (K) via pressechef Janni Brixen på tlf.: 5133 6860

Kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard(R) via pressechef Anders Reinholdt Jonssen på tlf.: 2344 8363

Socialborgmester Karina Vestergård Madsen (EL) via pressetelefon: 2325 6653

Nøgleord

Følg pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye