Tænketanken Prospekt

Anerkendt dannelsestænker ny seniorrådgiver i Tænketanken Prospekt

Del

Tænketanken Prospekt opruster på uddannelse, dannelse og medborgerskab. Det sker, når Danmarks nye værdipolitiske tænketank knytter Thomas Aastrup Rømer til tænketankens Program for medborgerskab og samfundspolitik.

Thomas Aastrup Rømer er ph.d. og pædagogisk filosof. Han er internationalt anerkendt som en af Danmarks førende dannelsesteoretikere. Han har desuden gennem flere år været en vægtig stemme i den danske uddannelsesdebat.

I uddannelsesdebatten har han markeret sig som en velartikuleret modstander af en udvikling i uddannelsessystemet, som systematisk har prioriteret tests og målstyring på bekostning af medborgerlig dannelse.

”Jeg kommer i høj grad til at beskæftige mig med det, man kan kalde ’læringsrevolutionen’. Da skolereformen gik fra undervisning til læring, så tabte man kundskaberne på gulvet. Det har skadet folkeskolen enormt. De sidste mange års fokus på tests og målbarhed har i virkeligheden kun forværret situationen”

Thomas Aastrup Rømer er fhv. lektor ved Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse (DPU), men blev afskediget som følge af sin kritik af DPUs rolle i udviklingen Danmarks uddannelsespolitik. I Tænketanken Prospekt skal Thomas Aastrup Rømer arbejde med analyser af uddannelsessystemets udfordringer samt mulighederne for et øget fokus på medborgerskab og dannelse.

”Dannelse er vendt tilbage som et begreb i den offentlige debat. Men den er presset i uddannelsessystemet, som stadig er præget af konkurrencestatens tænkning. Det er stærkt problematisk. I konkurrencestatens pædagogik erstatter man borgerens frihed med en opportunistisk individualisme: Vi gør op med fortiden, og så bliver fremtiden til tvang. Alt det efterlader os ensomme.”

Programleder for Program for medborgerskab og samfundspolitik, Christian Egander Skov byder Thomas Aastrup Rømer velkommen:

”Vi er meget glade for at have Rømer med ombord på Prospekt. Skole og dannelse er det fundament, alt andet bygger på, og Rømer er en af vores skarpeste analytikere af den triste udvikling i vores uddannelsessystem gennem de sidste mange år. Han har også et skarpt blik for det borgerlige Danmarks rolle i den udvikling, som er uhyre relevant for vores fokus.”

Ifølge Christian Egander Skov er det ambitionen at etablere et program for dannelse og pædagogik i regi af Tænketanken Prospekt: ”Udbygningen af den indsats kræver naturligvis, at vi er i stand til at rejse midler til det. Men det er et helt klart fokus for os. Med Rømers viden, indsats og netværk har vi et godt fundament at bygge på, så nu går vi videre med næste skridt.”

Kontakter

Thomas Aastrup Rømer f. 1963. Lektor i pædagogisk filosofi ved DPU 2008-2023, medlem af bestyrelsen i Nordic Network for Philosophers of Education. Aastrup Rømer har modtaget flere priser for sit arbejde med pædagogik og dannelse. Han er forfatter til en lang række bøger, bl.a. I skolereformens kølvand (2023) Skolens formål: dannelse, splittelse og uniformativering (2022) samt Pædagogikkens to verdener (2015)

Om Tænketanken Prospekt

Prospekt er Danmarks nye værdipolitiske tænketank. Med udgangspunkt i den kristne-humanistiske kulturtradition arbejder vi for at styrke forudsætningerne for det gode samfund og den ansvarlige borger.

Følg pressemeddelelser fra Tænketanken Prospekt

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Tænketanken Prospekt

Ny analyse: Danske småbørnsfamilier ligger i top med fuldtidsarbejde29.4.2024 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Andelen af danske småbørnsfamilier, hvor begge forældre arbejder fuldtid, er på 69 pct. Det placerer Danmark i top seks i OECD. Det viser en ny analyse fra Tænketanken Prospekt. Analysen er udarbejdet af historiker, ph.d. Christian Egander Skov, og resultaterne af analysen taler direkte ind i den verserende debat om arbejdstid og og lave fødselstal, ifølge Egander Skov: ”Vi kan ikke undgå at bemærke, at der på det seneste er blevet rykket lidt mere end rigeligt i børnefamilierne. Og fra regeringen bliver rykket i to forskellige retninger. Fra Mette Frederiksen og Socialdemokratiet er der et ønske om at danskerne skal arbejde endnu mere. Fra Lars Løkke og Moderaterne er der en erkendelse af, at danskerne ikke får nok børn. Men det kan være, at de to ønsker ikke er kompatible med hinanden, når man i vores analyse kan se, at andelen af børnefamilier hvor begge forældre arbejder fuldtid, i forvejen er på hele 69 pct,” udtaler Christian Egander Skov. Analysen viser yderligere, at hvis man s

Morten Jarlbæk Pedersen tiltræder som adjungeret rådgiver for Tænketanken Prospekt10.4.2024 12:45:27 CEST | Pressemeddelelse

Morten Jarlbæk Pedersen tiltræder som adjungeret rådgiver hos Tænketanken Prospekt frem til 1. juni 2025. Jarlbæk Pedersen er ph.d. i statskundskab med særligt fokus regulering og lovbehandling i Danmark, som også skal være omdrejningspunktet for tilknytningen til Prospekt. Her skal Morten Jarlbæk være ansvarlig for projektet Den defekte lovmaskine, som sætter fokus på lovbehandlingen i Danmark. Ifølge Jarlbæk kører den danske lovmaskine for stærkt, for uigennemskuelige og uden den nødvendige inddragelse af relevante parter: "Flere og flere danskere resignerer over for et politisk system, hvor uigennemsigtigheden opleves som total, og hvor lovmaskinen kører for fuld damp. Resultatet er folkelig afkobling, der udfordrer det demokratiske medborgerskab," udtaler Morten Jarlbæk. I forbindelse med projektet vil Jarlbæk blandt andet sætte gang i den offentlige samtale om den defekte lovmaskine gennem bogudgivelser, notater og arrangementer. ”Jeg har kendt Morten Jarlbæk i mange år som en fag

Ny rådgiver med fokus på dydsetik8.4.2024 12:25:26 CEST | Pressemeddelelse

Tænketanken Prospekt udvider sin medarbejderstab med ny rådgiver inden for etikprogrammet. Alexander Sokol, der flere gange har gjort sig bemærket i dagspressen med skarpe debatindlæg, bliver tilknyttet Prospekt som rådgiver for projektet Dyd, dannelse og liberalisme, som ligger under programmet for etik og værdibaseret udvikling. Sokol er ph.d. i statistik og har en erhvervsbaggrund som blandt andet chefanalytiker i Nordea og senest som selvstændig konsulent. Han har foruden sit arbejde som selvstændig, deltaget aktivt i den offentlige debat om etiske emner. Udover arbejdet med projektet dyd, dannelse og liberalisme, vil Sokol blandt andet producere notater, stå for en bog om dydsetikken, og være ansvarlig for arrangementer, der skal sætte fokus på dydsetikkens betydning. Sokol er dermed en væsentlig oprustning i Prospekts arbejde med at sætte fokus på dydsetikken, som har set en genkomst i de senere års politiske debat og i den politiske filosofi. ”Hos Prospekt glæder vi os til samar

Nyt notat: Vi har brug for en folkelig fornyelse af velfærdssamfundet18.3.2024 15:02:33 CET | Pressemeddelelse

I regeringsgrundlaget Ansvar for Danmark formulerede SVM-regeringen en vision om at bevæge Danmark fra en velfærdsstat til et velfærdssamfund med mere lokal frihed, selvbestemmelse og forandringskraft. Med udspillet til en reform af ældreområdet primo 2024 tager visionen form. Seniorrådgiver, dr.phil. Michael Böss argumenterer i dette notat for, hvordan en udvikling i retning af velfærdssamfund må være et centralt element i styrkelsen af det folkelige fællesskab i Danmark: "Der bør næppe herske tvivl om, at den danske velfærdsmodel er trængt i disse år. Selv om der er blevet gennemført reformer, siden den meget kostbare bistandslov blev vedtaget i 1976, er den stadig dyr og svær at finansiere i et samfund, der gennemgår større demografiske forandringer med færre unge til at betale for stadig flere ældres velfærd og nye borgere, som fra begyndelsen ikke blevet tilstrækkeligt informeret om den samfundskontrakt, det offentlige velfærdssystem forudsætter. Men udfordringerne til den er ikke

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye