Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Nu får København et nyt Center for Lungesygdomme

Del

Borgere, der lever med lungesygdomme, skal have bedre og tidligere hjælp til at tackle deres sygdom. Derfor har det været en vigtig prioritet for sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling i de nyligt overståede budgetforhandlinger at få styrket kommunens tilbud til de ramte borgere.

Foto: Colourbox

Knap 48.000 københavnere lever med de hyppigst forekommende lungesygdomme, KOL eller astma. Og KOL er den sygdom (efter kræft), som flest danskere dør af. Af de kroniske sygdomme inden for lungeområdet, er astma den næst hyppigste årsag til indlæggelse blandt voksne. Derfor vil Københavns Kommune nu styrke indsatsen til borgere med KOL og astma.

De indsatser, der findes i kommunen i dag, skal styrkes for blandt andet at sikre tidlige forebyggende og rehabiliterende indsatser. Derfor samles indsatserne til borgere med KOL eller astma i et nyt Center for Lungesygdomme, som sikrer de optimale fysiske rammer og bedre mulighed for at differentiere forløb. Partierne bag kommunens nye budgetaftale er enige om at afsætte knap 17 millioner kroner frem mod 2027 og derefter 6,4 mio. kroner årligt til formålet.

"Alt for mange københavnere rammes af astma og KOL og slås med åndenød og andre bivirkninger af deres sygdom. Det går ud over livskvaliteten. Vi skal passe godt på de sårbare i vores by og hjælpe dem tidligt i deres forløb. Borgere med astma eller KOL kan have gavn af samme type behandling, og derfor er der synergi i at samle vores tilbud i ét center. Jeg håber, at det nye tilbud kan spare borgerne for en række uplanlagte hospitalsbesøg," siger sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF).

Hjælp til mental og fysisk mistrivsel

Flere af de borgere, der lever med KOL og astma, rammes ofte samtidig af mental eller fysisk mistrivsel. Og det kan indsatserne i det nye center også hjælpe dem med at håndtere.

"Med et nyt center for lungesygdomme sætter vi endnu mere fokus på at hjælpe københavnere, der er udfordret af mental og fysisk mistrivsel på grund af KOL eller astma. Jeg er sikker på, at mange børn, unge og voksne kan have rigtigt meget gavn af at møde vores dygtige medarbejdere, som har bred viden om lungesygdomme – og om hvordan man lever livet med KOL eller astma," siger Sisse Marie Welling.

Lungesygdomme medfører for mange både angst og utryghed, ligesom det ofte betyder, at man lever et mindre aktivt liv med flere sygdomsperioder, flere indlæggelser og mere fravær fra henholdsvis skole og arbejde.

"Hvert tiende skolebarn har astma, og det er den hyppigst forekommende børnesygdom. Derfor vil vi have ekstra fokus på netop børn. Vi ved, at to ud af tre børn med astmatisk bronkitis kan udvikle astma. Der er derfor et stort potentiale i bedre forebyggelse hos børn," siger Sisse Marie Welling.

Budgetpartierne har afsat en varig servicebevilling på 1,7 mio. kroner i 2024, 3,8 mio. kroner i 2025, 4,8 mio. kroner i 2026 og 6,4 mio. kroner i 2027 og frem til finansiering af det nye Center for Lungesygdomme.

Fakta om Center for Lungesygdomme:

  • Københavns Kommune har mangeårige erfaringer med at samle indsatser til borgere i stærke faglige centre. København har et Center for Kræft og Sundhed, et Center for Diabetes og Hjertesygdomme, et Center for Børn og Unges Sundhed og siden 2020 et Center for Mental Sundhed og et Center for KOL. Sidstnævnte bliver nu en del af Center for Lungesygdomme. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har også netop åbnet et nyt tilbud til borgere med astma. Dette tilbud får nu en permanent finansiering.

  • De fagligt stærke centre har gjort det muligt for Københavns Kommune at være foregangskommune på flere områder. Og den store volumen af borgere og medarbejdernes specialiserede kompetencer gør det muligt at levere indsatser af høj faglig kvalitet og afprøve innovative løsninger.

  • Det nye center vil arbejde tæt sammen med patientorganisationer, som f.eks. Lungeforeningen og Astma-Allergi Danmark.

Nøgleord

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye