ARKEN Museum for Samtidskunst

ARKEN udstiller uopførte murstensskulpturer af Per Kirkeby

Del

Per Kirkebys murstensskulpturer er et kapitel af kunstnerens virke, der i disse år får stor og fornyet opmærksomhed, og derfor udstiller ARKEN Museum for Samtidskunst til efteråret 13 af Kirkebys monumentale murstensskulpturer. Hovedparten har aldrig været bygget eller vist for offentligheden før. Udstillingen BRICKS – PER KIRKEBY markerer også 50-året for hans første murstensskulptur i byrummet.

Kunstneren Per Kirkeby stod bag mange murstensskulpturer. ARKEN Museum for Samtidskunst opfører nu 13 af dem, hvoraf mange aldrig har været opført før. Skulpturerne er både ude og indenfor på museet.
ARKEN opfører 13 skulpturer i mursten af Per Kirkeby både ude og inden for museet. Værk: Per Kirkeby, Marrum (Dobben IV), 1989 Foto: Frida Gregersen. Frida Gregersen ARKEN

Per Kirkebys (1938-2018) murstensskulpturer findes overalt i Danmark, i små provinsbyer, på prominente pladser og på kunstmuseer. Han skabte de første allerede i 1966, og i 1973 blev den første store murstensskulptur opført i det offentlige rum. Få år inden sin død gav Per Kirkeby tilladelse til, at hans murstensskulpturer kunne genopføres efter hans død, og ARKEN opfører nu et udvalg af disse imponerende og tankevækkende skulpturer, hvoraf mange aldrig har været opført før.  

De fleste af os er sikkert stødt på Kirkebys murstensskulpturer før, måske endda uden at vi er klar over det. De har en særlig evne til at glide umærkeligt ind i byrummet. De bebor vores byer, parker og museer, men ofte uden at gøre stort væsen af sig. ARKEN opfører nu skulpturerne i vores Kunstakse, hvor murstenenes stringens vil spille op mod ARKENs arkitektur og skabe en fantastisk oplevelse for vores gæster,” fortæller museumsinspektør Rasmus Stenbakken. 

For Per Kirkeby, der var uddannet geolog, var mursten et levende materiale, og det udforskede han i sine skulpturer. Mursten er naturens eget materiale og de har i 10.000 år været civilisationens byggesten. Selvom vi er omgivet af bygninger hver eneste dag, er det dog de færreste af os, der stopper op og kigger ordentligt på fx de mursten, som et hus eller en kirke kan være bygget af. 

Per Kirkeby efterlod sig en række urealiserede værker, der kun eksisterer som skitser, og flere af disse har museet helt særligt fået lov at opføre i ARKENs 150 meter lange Kunstakse, som er Danmarks længste museale udstillingsrum. 

Normalt må publikum på et museum ikke røre og kravle på kunstværker, men Bricks – Per Kirkeby er undtagelsen, som bekræfter reglen. Og vi glæder os til at se, hvordan gæsterne – på eget ansvar – interagerer med Per Kirkebys skulpturer både indenfor og udenfor,” siger museumsinspektør Rasmus Stenbakken. 

ARKEN er også den første institution, der genskaber den særlige murstens-scenografi, som Per Kirkeby skabte i 1992 til forestillingen Iphigenia auf Tauris af Johann Wolfgang von Goethe. Den omfattende installation er – lige som flere andre værker på udstillingen – skabt i samarbejde med murerelever fra NEXT Uddannelse København, og på værket vil der i udstillingsperioden blive afholdt koncerter og performances. 

BRICKS – PER KIRKEBY 

13.10. 2023- 25.2. 2024

 

Udstillingen er støttet af Realdania, Augustiuns Fonden, 15.juni Fonden, Knud Højgaards Fond, Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond, Dreyers Fond, Fredercia, Statens Kunsfond. 

Kontakter

Billeder

Kunstneren Per Kirkeby stod bag mange murstensskulpturer. ARKEN Museum for Samtidskunst opfører nu 13 af dem, hvoraf mange aldrig har været opført før. Skulpturerne er både ude og indenfor på museet.
ARKEN opfører 13 skulpturer i mursten af Per Kirkeby både ude og inden for museet. Værk: Per Kirkeby, Marrum (Dobben IV), 1989 Foto: Frida Gregersen.
Download
ARKEN udstiller murstesværker af Per Kirkeby, hvor mange af dem aldrig har været opført før. Udstillingen BRICKS - PER KIRKEBY åbner 13. oktober 2023. Værk: Per Kirkeby, Paris VIII, 2017 Foto: Frida Gregersen.
ARKEN udstiller murstesværker af Per Kirkeby, hvor mange af dem aldrig har været opført før. Udstillingen BRICKS - PER KIRKEBY åbner 13. oktober 2023. Værk: Per Kirkeby, Paris VIII, 2017 Foto: Frida Gregersen.
Download

Links

Kunst og arkitektur i verdensklasse

ARKEN har en af Skandinaviens fineste samlinger af samtidskunst.

ARKENs samling indeholder flere end 400 værker. Det er dansk, nordisk og international samtidskunst primært fra perioden efter 1990.

Følg pressemeddelelser fra ARKEN Museum for Samtidskunst

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra ARKEN Museum for Samtidskunst

Monumental verdenskunst og kritisk slagkraft på ARKEN i 202414.12.2023 14:54:14 CET | Pressemeddelelse

Publikum kan glæde sig til at opleve britisk-indiske Anish Kapoor – en af verdens førende samtidskunstnere – på ARKEN Museum for Samtidskunst i 2024. Den store soloudstilling med monumentale skulpturer og installationer er Anish Kapoors første i Skandinavien. Også den helt nye danske samtidskunst og værker i stor skala af Ursula Reuter Christiansen er på udstillingsprogrammet. Den klimakritiske fransk-schweiziske Julian Charrière vises for første gang i en solopræstation i Danmark.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye