Danmark underskriver erklæring om dumpet ammunition i Østersøen

Del

Fredag den 29. september er miljøminister Magnus Heunicke i Litauen for at drøfte, hvordan havmiljøet i Østersøen kan forbedres og for at underskrive ny politisk erklæring om beskyttelse af Østersøen.

EU’s miljø, hav- og fiskerikommissær Virgnijuis Sinkevicius har inviteret miljø- og fødevareministre fra EU’s Østersølande (Danmark, Sverige, Finland, Tyskland, Polen, Estland, Letland og Litauen) til Our Baltic-konference i kystbyen Palanga i Litauen. Den danske miljøminister Magnus Heunicke deltager i konferencen, der sætter fornyet fokus på havets tilstand i Østersøen.

Østersøen er et af de mest forurenede farvande i Europa. Algeopblomstringer, tab af levesteder for dyr og giftig ammunition på havbunden er nogle af de problemer, der kendetegner Østersøen, og som EU’s Østersølande ønsker at rette op på.

”Vi har en fælles forpligtelse til at bringe Østersøen i bedre stand og rydde op efter fortidens synder. Ingen lande kan løse udfordringerne i havmiljøet i Østersøen alene. Derfor er det vigtigt, at vi har et bredt og ambitiøst samarbejde, hvor vi arbejder mod et fælles mål, nemlig at Østersøen skal tilbage i god tilstand,” siger miljøminister Magnus Heunicke.

På konferencen i Litauen underskriver ministrene en ny politisk erklæring om ammunition på havbunden. Med erklæringen aftaler landene at samarbejde om at vurdere blandt andet miljørisikoen ved ammunitionen på havbunden og at kortlægge, hvor ammunitionen ligger i Østersøen.

Det er estimeret, at der er cirka 300.000 tons ammunition i Østersøen. Ammunitionen er bl.a. dumpede giftgasser efter 2. verdenskrig, og omkring 11.000 tons kemiske giftgasser ligger på havbunden øst for Bornholm.

”Med den nye erklæring sætter vi fornyet fokus på ammunition på havbunden i Østersøen. Der er ingen tvivl om, at den dumpede ammunition ikke bidrager til et godt havmiljø, og derfor skal vi blive klogere på, hvad vi kan gøre for at håndtere ammunitionen, uden at det har negative konsekvenser for havmiljøet,” siger miljøminister Magnus Heunicke.  

I 2020 vedtog de pågældende Østersølande ministererklæringen Our Baltic Declaration, som fokuserer på at reducere forureningen og udvikle bæredygtigt landbrug, fiskeri og akvakultur i Østersøen.

Yderligere oplysninger:

Pressekontakt til Miljøministeriet (kan ikke modtage SMS): Tlf: +45 2091 5901

Følg pressemeddelelser fra Miljøministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Miljøministeriet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye