Energistyrelsen

Din strøm går på vintertid: Sådan gør du elregningen mindre

Del

Fra oktober måned vil det i flere dele af landet blive dyrere at tænde for vores elapparater. Taksterne for at få leveret strøm til boligen bliver nemlig ændret, når vi bevæger os ind i vinterhalvåret. Bliver du berørt af højere takster, kan du heldigvis selv gøre noget for at spare penge på din regning.

Netledninger.
Netledninger. Adobe Stock

Når dagene bliver kortere og temperaturen falder, bruger vi mere strøm på blandt andet belysning og opvarmning af vores bolig. Derfor skal der transporteres mere strøm ud i vores stikkontakter, og det betyder en øget belastning af elnettet. I sidste ende betyder det, at nettarifferne i nogle områder af landet, bliver justeret opad om vinteren.

Tarifsystemet er helt generelt indrettet sådan, at tarifferne er højest i spidsbelastede aftentimer, hvor strømforbruget normalt er ekstra højt. Det gør netvirksomhederne blandt andet for at tilskynde os forbrugere til at bruge strømmen mere jævnt over døgnet ved at flytte strømforbruget ud af aftentimerne, så belastningerne af elnettet bliver mindre. Nettarifferne bruges nemlig bl.a. til at betale for vedligeholdelse og udbygning af elnettet – og jo større spidsbelastninger, des flere penge skal der bruges på udbygning af elnettet.

Fleksibelt forbrug gavner både pengepung, forsyningssikkerhed og klima

Og heldigvis har mange danskere allerede taget rådet om at flytte forbruget til sig:

”De seneste tal fra vores Energibarometer viser, at der er gået sport i gode elvaner. To ud af tre angiver i undersøgelsen, at de flytter deres elforbrug til, når strømmen er billig. Det er også en god nyhed for klimaet, for den billigste strøm er som regel også den grønneste, da strømmen typisk koster mindre, når vinden blæser, eller solen skinner og leverer masser af grøn strøm. Så det er en god vane på flere måder,” fortæller Matilde Grøn Bjørneboe, der er Energistyrelsens ekspert i energispareråd og danskernes energivaner.

Og der kan være en del at spare. Tarifferne varierer fra netvirksomhed til netvirksomhed, men for mange vil der være en forskel på over 1 kr. pr. kWh, alt efter hvornår forbruget ligger.

”Hvis man sætter til opvaskemaskine til at køre om natten i stedet for lige efter aftensmaden, vil mange kunne spare omkring 150 kr. henover vinterhalvåret på tarifferne alene. Derudover kommer yderligere besparelser ved at den almindelige elpris ofte er lavere om natten, så det kan hurtigt løbe op,” fortæller Matilde Grøn Bjørneboe.

Har du brug for at tjekke de aktuelle elpriser eller få konkrete råd til, hvordan du gør elregningen mindre ved at flytte dit forbrug, så læg vejen forbi Energistyrelsens hjemmeside SparEnergi.dk

Fakta: Hvad er tidsdifferentierede tariffer?

  • Nettarifferne – prisen for transport af el – skifter to gange om året: en sommerperiode gældende i perioden fra 1. april til udgangen af september og en vinterperiode, der løber fra 1. oktober–31. marts.
  • Prisen for nettariffer varierer i løbet af et døgn, hvor der skelnes mellem lavlast, højlast og spidslast. Både sommer og vinter er det især i spidslast mellem klokken 17.00 og 21.00 og højlast om morgenen, at prisen på elektricitet skrues op.
  • Tidsdifferentieringen er indført som del af et nyt tariferingssystem (Tarifmodel 3.0), der har til hensigt at fremme elektrificeringen af vores samfund og sikre effektiv udnyttelse af elnettet til gavn for både klimaet og forsyningssikkerheden.
  • Ved at gøre nettariffen dyrest i det tidsrum, hvor flest bruger den, motiveres vi som forbrugere til at ændre vores energivaner og fordele belastningen af elnettet mere jævnt hen over døgnet. Herved mindskes behovet for investeringer i udbygning og vedligehold af elnettet.
  • Metoderne, netvirksomhederne bruger til at fastsætte tarifferne, er godkendt af Forsyningstilsynet.

Kontakter

Links

Energistyrelsen

I Energistyrelsen gør vi en forskel hver dag. I Danmark og i lande verden over. Vores vision om at opnå et klimaneutralt samfund i vækst og balance er den største opgave, vi skal være med til at løse. Vi ved, at vi skal tænke ambitiøst, og vi ved, at vi skal tænke nyt. Vores mål er en klog, grøn omstilling, hvor Danmark går foran, og danske erfaringer anvendes globalt. Hvor grønne løsninger, sikker og effektiv forsyning og økonomi tænkes sammen.

Følg pressemeddelelser fra Energistyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Energistyrelsen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye