Standardisering skal styrke dansk markedsposition inden for kvanteteknologi
Danmark skal som et af de førende lande inden for kvanteteknologi være med til at sætte retningen for fremtidens europæiske og internationale standarder og dermed sikre, at den danske styrkeposition fastholdes. Det slår regeringen fast i Danmarks Nationale Strategi for Kvanteteknologi, hvor del 2 netop er præsenteret.
Danmark har et teknologisk forspring inden for kvanteteknologi og er således særligt godt positioneret til at stå stærkt på det globale marked. Men internationalt er der mange aktører, som gerne vil definere rammerne for brug af den nye teknologi, og derfor er det alfa og omega, at Danmark er med fra start for at sikre danske fingeraftryk på de kommende europæiske og internationale standarder på området, som kommer til at være vigtige redskaber for at udbrede teknologien og forme fremtidens marked.
- Der er stort potentiale i kvanteteknologi for danske virksomheder, og vi er i Danmark langt fremme på området. Derfor har vi fra dansk side alle muligheder for at styre innovationen indenfor kvanteteknologi og sætte fremtidens standarder på området. Men det kræver, at danske virksomheder og eksperter sidder med ved forhandlingsbordet og er med til at drive udviklingen. Derfor er det en rigtig god nyhed, at regeringen vil iværksætte en styrket indsats for at sikre danske aftryk i international standardisering på kvanteområdet, siger Tina Helsted Vengsgaard, standardiseringsdirektør i Dansk Standard.
Danmark har gode muligheder for at præge retningen for udvikling af gode og sammenhængende løsninger, der kan fremme anvendelse af teknologien både nationalt og internationalt. Omvendt vil Danmark tabe terræn, hvis det ikke sikres, at den igangværende europæiske og internationale standardisering understøtter dansk forskning og løsninger på området. Og det er nu, Danmark skal hægte sig på, hvis man vil have indflydelse på de kommende standarder, som kommer til at fastlægge både fælles sprog og tekniske krav til kvanteteknologi, da udviklingsarbejdet allerede er i gang.
- Jo tidligere danske værdier og holdninger bliver spillet ind i udformningen af internationale og europæiske standarder, jo større indflydelse og mulighed har Danmark for at forme indholdet og rammerne for standarderne, som kommer til at sætte fremtidens markedskrav, siger Tina Helsted Vengsgaard og fortsætter:
- Udviklingen af standarder for kvanteteknologi foregår i intens international konkurrence blandt regeringer, virksomheder og på forskningsområdet. Derfor er det afgørende, at Danmark er med helt i front af denne udvikling for at sikre, at danske interesser bliver varetaget på strategisk niveau, så vi kan holde den styrkeposition, vi har i dag.
Standarder kan skabe fælles internationale retningslinjer for alt fra kvalitet og sikkerhed til produktkrav for kvanteteknologi og er derfor vigtige for at sikre pålidelighed i anvendelsen af kvanteteknologi og i udveksling af information baseret på kvanteteknologiske løsninger. Standardisering af kvanteteknologi spiller derfor en strategisk vigtig rolle for danske virksomheder, forskere og myndigheder.
I Europa er der nedsat en ny komité, som skal udvikle de første standarder for kvanteteknologi i Europa. Komitéen vil have særligt fokus på udvikling af nye standarder for kvantekommunikation, kvantecomputere, simulering samt sensorer og metrologi. Desuden fremgår det i Europa-Kommissionens arbejdsprogram for standardisering 2023, at Kommissionen vil anmode om udarbejdelsen af standarder om kvanteteknologi, som blandt andet skal berøre modulære kvantecomputere og infrastruktur for kvantekommunikation samt understøttelse af sikkerhed, privatlivsbeskyttelse og cybersikkerhed.
Danmark deltager i dette europæiske standardiseringsarbejde, og alle med viden på området har mulighed for at medvirke via Dansk Standards udvalg for Quantum Technologies (S-874). Næste møde i udvalget afholdes 24/10 2023. Læs mere på www.ds.dk/s-874
Nøgleord
Kontakter
Lisa KlæsøePressechef, Dansk Standard
Tlf:39966106lio@ds.dkLinks
Om Dansk Standard
Dansk Standard er Danmarks standardiseringsorganisation og arbejder bl.a. for at sikre dansk indflydelse på europæiske og internationale standarder. Dansk Standard tilbyder også rådgivning, kurser og undervisning.
Følg pressemeddelelser fra Dansk Standard
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dansk Standard
Ny international guide kan hjælpe virksomheder med at leve op til FN’s verdensmål12.9.2024 16:53:31 CEST | Pressemeddelelse
Med Danmark i spidsen har ISO og UNDP netop lanceret en ny international guide, der skal hjælpe virksomheder med at integrere FN’s verdensmål direkte i deres forretningsstrategier og daglige beslutninger. Målet er at skabe reel forandring både internt og eksternt.
Nu bliver det nemmere for events og begivenheder at arbejde strategisk med bæredygtighed23.4.2024 13:31:34 CEST | Pressemeddelelse
En ny udgave af standarden for bæredygtighed i event- og mødebranchen, ISO 20121, er netop udgivet. Den skal gøre det enklere for alle – lige fra SMV’er til sommerens olympiske lege i Paris – at sikre og dokumentere arbejdet med den bæredygtige omstilling. Og her har Danmark haft en aktiv rolle i at udforme kravene i den reviderede standard.
Danmark i spidsen for historisk FN-samarbejde om international standard for verdensmålene3.11.2023 09:51:59 CET | Pressemeddelelse
FN og den internationale standardiseringsorganisation ISO er for første gang nogensinde gået sammen i et partnerskab om at udvikle en international ledelsesstandard for FN’s verdensmål. Danmark har taget initiativ til standarden og skal lede arbejdet, hvilket giver danske virksomheder og organisationer en unik mulighed for indflydelse.
OL 2024 skal bæredygtighedscertificeres31.7.2023 12:33:07 CEST | Pressemeddelelse
Danmark er med til at udvikle bæredygtighedsstandarden, som OL 2024 skal certificeres i.
Undgå kunstig intelligens, der diskriminerer20.4.2023 11:05:56 CEST | Pressemeddelelse
Ny vejledning hjælper virksomheder og kommuner med at undgå uønsket bias og forskelsbehandling i it-systemer
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum