Bogserien ”Danske albums” bliver til spotudstillinger på Danmarks rockmuseum
Redaktørerne og forfatterne Henrik Marstal og Jan Poulsen står i front, når forlaget bag ”Danske albums” indgår et langsigtet samarbejde med Danmarks rockmuseum RAGNAROCK. Den fælles mission er at styrke pop- og rockkulturens ofte underbelyste betydning, med det klassiske album som centrum.

I foråret 2023 sprængte forlaget Multivers lidt af en bombe i musiklivet. På én gang udgav forlaget fem bøger om fem specifikke albums, der har haft særlig betydning i sin samtid. Udvalgte albums, som har påvirket musikudviklingen, skabt nye veje og retninger, med artisterne Kim Larsen, Natasja, Malk de Koijn, Anne Linnet og Sods (senere Sort Sol).
Nu går forlaget nye veje sammen med rockmuseet RAGNAROCK, der drives af museumsorganisationen ROMU. Seriens redaktører Henrik Marstal og Jan Poulsen har nemlig sammen med Multivers’ direktør Jonas Damgaard-Mørch indgået et langsigtet samarbejde med museet.
”Popkulturen afspejler samtiden og er et vigtigt parameter, når det gælder identitet, stil og tidsånd. Hvert album repræsenterer en kultur. Det er både historie og samtidshistorie, og derfor hører det naturligt hjemme på et museum, fortæller Jan Poulsen, der ud over at være den ene redaktør på serien også står bag bogen om Sods-albummet Minutes to go.
Han uddyber:
”Danske albums” passer perfekt til RAGNAROCK, og der er store muligheder for at udvikle samarbejdet. Jeg håber, vi i fællesskab kan fremme og styrke dansk musikformidling og kaste lys på, hvordan musikken både præger, former og afspejler samtiden og kulturen.”
Årlige spotudstillinger
Samarbejdet skal blandt andet resultere i årlige spotudstillinger, hver med afsæt i én af bogseriens albums. På museet kan bøgernes indhold foldes ud som fortællinger i fysiske rum og kobles med autentiske genstande, som knytter sig til fortællingerne og til det enkelte album.
Forfatter til bogen om Kim Larsen-albummet Værsgo og medredaktør Henrik Marstal har store forventninger til potentialet:
”Det er de helt rigtige rammer. RAGNAROCKs geografiske placering, arkitektur, indhold og virke supplerer rigtig godt, hvad vi vil med serien. Indtil videre har vi udgivet fem bøger, og vi kan se, at serien har et publikum derude. Vi håber, der kommer mange flere bogudgivelser, og at serien får en lang og varieret historik. Det er noget, vi kan udvikle i samarbejde med RAGNAROCK, som ud over at stå bag spotudstillingerne, for eksempel kan være en strålende ramme for fremtidige arrangementer relateret til bøgerne.”
Passer perfekt
Museumsdirektør Morten Thomsen Højsgaard har som forfatterne og forlaget store forventninger til samarbejdet:
”Dansk rock- og pophistorie er underbelyst. Vi vil gerne medvirke til at højne forståelsen for musikkens kulturhistoriske betydning. Vi står nu med en treårig aftale, der kan forlænges. Der er flere ting, vi som museum kan bidrage med i den løbende formidling i forhold til såvel udstillinger og salg som øget fokus på den musik, vi gennem de sidste årtier har hørt, og hvordan den har påvirket os. Vi glæder os virkelig meget til at udvikle samarbejdet.”
Morten Thomsen Højsgaard ser flere måder, hvorpå museet kan være med til at løfte opgaven:
”Vi som museum kan bidrage til arbejdet med seriens fremtidige bøger med vores ekspertise, vores arkiv og vores samling. Med spotudstillingerne kan vi føje nye dimensioner til både lytte- og læseoplevelsen og formidle fortællingerne på andre måder, end bøgerne kan. Samarbejdet er til gavn for begge parter. Men dem, der får allermest ud af det, er musikelskere over hele landet, som nu får flere muligheder for at genopleve og forstå rødderne til de store vendepunkter i populærmusikken herhjemme”.
FAKTA
- ”Danske albums” er en serie med fokus på markante udgivelser i dansk musik fra 1960'erne og frem. Den skrives af fagfolk med ekspertviden om albummet og dets område.
- Serien redigeres af Henrik Marstal og Jan Poulsen og udgives i et samarbejde med VEGA og fremover også museumsorganisationen ROMU, der driver Danmarks rockmuseum RAGNAROCK.
- De første bøger i serien udkom i maj 2023. De fem titler er Minutes to go (Sods), Værsgo (Kim Larsen), I Danmark er jeg født (Natasja), Sneglzilla (Malk de Koijn) og Marquis De Sade (Anne Linnet).
- De næste bøger udkommer i 2024 og vil bl.a. blive præsenteret, forhandlet og være genstand for mindst én spotudstilling på RAGNAROCK i Roskilde.
Kontakter
Jan Poulsen
Redaktør og forfatter på Danske Albums
Henrik Marstal
Redaktør og forfatter på Danske Albums
Jonas Damgaard-Mørch
Forlagsdirektør, Multivers
Morten Thomsen HøjsgaardMuseumsdirektørROMU
Tlf:40 17 84 16mortenth@romu.dkStine BlegvadRedaktørROMU
Kommunikation, presse, sociale medier
Billeder

Om RAGNAROCK
Danmarks rockmuseum RAGNAROCK åbnede i 2016 og har fra første akkord lagt hus til udstillinger og arrangementer, hvor man kan se, lytte og danse sig igennem fortællinger fra syv årtiers pop- og rockhistorie.
De hollandske stjernearkitekter MVRDV og danske COBE står bag RAGNAROCKS ikoniske bygning, som er placeret i Roskildes kreative bydel Musicon, hvor også Roskilde Festival, Roskilde Festival Højskole og andre stærke kulturinstitutioner har til huse.
Museet er en del af den statsanerkendte museumsorganisation ROMU, der favner i alt 10 besøgssteder i Roskilde, Lejre og Frederikssund.
Følg pressemeddelelser fra ROMU
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra ROMU
Oplev Lejres smukke natur og historie på gratis guidede vandreture7.5.2025 08:01:14 CEST | Pressemeddelelse
Er du nysgerrig på Lejres fortidsminder og spændende historie - eller vil du gerne blive klogere på sagnhelten Beowulfs eventyr, Harald Hildetands høj eller gudinden Nerthus i Herthadalen? Så tag med på en historisk sommervandring.
Gl. Kongsgaard markerer 100 år som museum med festlig sæsonåbning2.5.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Søndag den 1. juni inviterer ROMU, Lejre Museumsforening og det frivillige havehold traditionen tro til sæsonåbning på Gl. Kongsgaard – og i år bliver det ekstra festligt. I 2025 er det nemlig 100 år siden, Gl. Kongsgaard blev åbnet som museum, og det skal fejres med manér.
Arbejderhistorisk langbordsmiddag på Lützhøfts Købmandsgaard1.5.2025 15:45:01 CEST | Pressemeddelelse
Til hverdag kan du dufte, føle, høre, se og smage historien på den gamle købmandsgård i Roskilde. Nu kan du komme endnu tættere på hverdagen for 100 år siden, når museet indbyder til arbejderhistorisk langbordsmiddag den 20. maj med et måltid hentet ud af historiens kogebøger
Sommersucces gentages: Tag med til middelalderens magtfulde Roskilde15.4.2025 14:34:33 CEST | Pressemeddelelse
I starten af august bliver tiden skruet tilbage på Roskildes centrale Stændertorv, når ROMU for andet år i træk afholder Roskilde Middelalderdage. Der vil være aktiviteter, musik og et væld af gode historier for hele familien, når Roskildes rolle som stor og magtfuld middelalderby sættes i fokus.
Mød påskens dunede superstjerner i Lützhøfts Købmandsgaard27.3.2025 07:30:00 CET | Pressemeddelelse
Kom i påskestemning på købmandsgården: Nus de nyfødte kyllinger, tril eller farv æg og gå på jagt efter påskeharens skatte i købmandsgårdens krinkelkroge.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum