Flere har taget stilling til organdonation
2023 har indtil videre budt på en stigning i antallet af registreringer i Organdonorregistret. I årets første otte måneder har 8.500 flere danskere registreret sig som organdonor på sundhed.dk i forhold til samme periode sidste år.

44.000 danskere har registreret sig som organdonor i de første otte måneder af 2023. Det er 25 procent flere end i samme periode 2022.
I alt har 1,2 mio. danskere registreret deres beslutning i Organdonorregistret via sundhed.dk.
Flere får mulighed for at donere deres organer
Siden 1990 har det kun været muligt i Danmark at donere sine større indre organer, når man er erklæret hjernedød, hvilket betyder, at der er et uigenkaldeligt ophør af alle hjernens funktioner.
Men fra efteråret 2023 kan man også donere sine organer, hvis man bliver konstateret cirkulatorisk død. Det bliver man, når blodet holder op med at cirkulere rundt i kroppen og op til hjernen, fordi vejrtrækningen ophører og hjertet holder op med at slå.
Muligheden for også at donere organer efter cirkulatorisk død betyder, at flere alvorligt syge kan få transplanteret et nyt organ, som kan redde deres liv.
De personer, der efter deres død kan give organer, er både når det drejer sig om hjernedød og cirkulatorisk dødpatienter med svære dødelige skader i hjernen, hvor det lægefagligt vurderes, at videre behandling er udsigtsløs, og det er besluttet at afslutte livsforlængende behandling.
Sådan registrerer du din beslutning om organdonation
Du kan registrere, om du ønsker at donere dine organer, når du dør, i Organdonorregistret viasundhed.dk. Her kan du vælge at give fuld tilladelse eller du kan give en begrænset tilladelse, som betyder, at kun nogle organer må doneres. Du kan også registrere, at du ikke ønsker at donere dine organer eller vil overlade beslutningen til dine pårørende.
Der er også andre måder at tage stilling på. Du kan udfylde et donorkort, som du skal bære på dig, eller du kan fortælle din beslutning til dine nærmeste pårørende. Donorkortet kan fås hos din læge, på biblioteket, hos den lokale borgerservice eller på apoteket.
Du kan tage stilling til organdonation, fra du er 15 år, men bliver en donation aktuel inden personen fylder 18 år, er det forældrene, der skal tage den endelige beslutning.
Har du allerede taget stilling til organdonation, skal du ikke tage ny stilling til organdonation i forbindelse med de nye anbefalinger om donation efter cirkulatorisk død, men det er altid muligt at ændre på sit samtykke.
Kontakter
Hanne DegnbolKommunikationskonsulentKommunikation og Brugere
Tlf:31 71 99 74hde@sundhed.dkBilleder

Links
Om sundhed.dk
Sundhed.dk er din digitale indgang til sundhedsvæsenet. En portal, der giver dig overblik over din sundhed og sygdom, og som er ejet af staten, kommunerne og regionerne.
Følg pressemeddelelser fra sundhed.dk
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra sundhed.dk
MinSundhed-appen har fået to nye funktioner20.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Med tilføjelsen af Henvisninger og Vaccinationer har danskerne fået lettere adgang til endnu flere af deres digitale sundhedsoplysninger. I forvejen kan de på MinSundhed-appen blandt andet se medicinoplysninger, prøvesvar, journaler og aftaler med sundhedsvæsenet.
Digital fingerfærdighed giver adgang til enorme mængder data4.2.2025 13:42:43 CET | Pressemeddelelse
Sundhed.dk leverer et overblik over rigtig mange sundhedsdata, og det kræver ikke mange klik at finde dem. Ekstra Bladet har lavet en forbrugerguide til nogle af de vigtigste oplysninger.
Befolkningens sundhed og trivsel skal under lup i stor undersøgelse4.2.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Mere end 300.000 danskere bliver spurgt om deres sundhed og trivsel i en ny stor undersøgelse. Resultaterne skal danne grundlag for forebyggelse og indsatser dér, hvor behovet er størst.
Det bliver nemmere for danskerne at navigere i deres sundhedsdata på sundhed.dk29.1.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Et nyt, mere brugervenligt design og en mere intuitiv navngivning skal gøre det endnu lettere for danskerne at få overblik over deres sundhedsdata på sundhed.dk.
Nu kan forsøg på genoplivning ved hjertestop fravælges15.1.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Borgere over 60 år får onsdag 15. januar ret til at fravælge forsøg på genoplivning ved hjertestop af sundhedspersonale.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum