Technical Sciences på Aarhus Universitet ændrer i pressemeddelelse efter kritik
Flere medier - herunder videnskab.dk, journalisten og TV2 - har kritiseret en forskningsnyhed fra Technical Sciences for at vinkle for skarpt i en pressemeddelelse. Technical Sciences retter pressemeddelelsen til og understreger, at der ikke må være tvivl om, at Technical Sciences vil leve op til Danske Universiteters principper for god forskningskommunikation, hvilket desværre ikke skete i dette tilfælde.
29. august 2023 sendte Technical Sciences på Aarhus Universitet en pressemeddelelse ud gennem Ritzau med titlen “Hvis du ryger, stiger din risiko for at blive deprimeret voldsomt”.
Nyheden blev samlet op af en række medier i Danmark.
I sidste uge kom Videnskab.dk med en kritik af pressemeddelelsen, hvori flere kilder pointerede, at pressemeddelelsen var blevet vinklet for hårdt. Senest blev pressemeddelelsen drøftet i Presselogen på TV2.
Faculty of Technical Sciences har derfor gennemgået artiklen, og retter nu den oprindelige artikel/pressemeddelelse til. I den forbindelse udtaler Mie Lundgaard, der er sekretariatschef på Faculty of Technical Sciences og leder af kommunikation for fakultetet:
- Vi er meget kede af, at artiklen har givet anledning til mistillid til vores forskningsformidling. Vores forskningsformidling skal være transparent, korrekt og nøjagtig, og det har desværre ikke været tilfældet i denne sammenhæng. Det beklager jeg meget. Det er ikke sådan, vi arbejder med forskningsformidling på Technical Sciences på Aarhus Universitet.
- Det var en fejl, at der på Tech fakultetet ikke har været en tilstrækkelig intern sagsgang eller kvalitetssikring, inden historien blev sendt ud. Vi har nu ændret rubrikken og indført de forbehold, der burde have været fra starten, understreger hun og fortsætter:
- Vi har en vigtig opgave med at understøtte forskerne i at formidle deres forskning til gavn for samfundet. I dette tilfælde har formidlingen skabt mistillid, og så får vi den modsatte effekt. Det har jeg beklaget over for forskeren, og det vil jeg gerne beklage over for de medier, som har viderebragt vores artikel.
Ikke i overensstemmelse med principperne for god forskningskommunikation
Technical Sciences på Aarhus Universitet har hidtil, og vil også fremover, gøre sit ypperste for at leve op til principperne for god forskningskommunikation, slår Mie Lundgaard fast:
- I dette tilfælde fejler vi, og det vil jeg gerne beklage. Jeg er ked af, hvis en enkelt fejl kan komme til at skade troværdigheden for al forskningskommunikation fra Aarhus Universitet, som det fremgik i Presselogen. Det, mener jeg, er ude af proportioner, siger hun og fortsætter:
- Det er helt essentielt, at vi i vores forskningsformidling værner om vores forskeres integritet, troværdighed og om vores institutions integritet. Man skal have tillid til os – og det kan man også have fremover. Vi kommer til at stramme op på vores kvalitetssikring og vores procedurer for forskningsformidling, så der fremover er fokus på forskningen, og de gode og vigtige debatter med forskerne om deres resultater, og ikke på selve formidlingen.
Den oprindelige pressemeddelelse er nu rettet til, og det fremgår desuden på Tech.au.dk, hvor der er blevet ændret i teksten og hvorfor.
Den kan læses her:
https://tech.au.dk/om-fakultetet/nyheder/vis/artikel/hvis-du-ryger-stiger-din-risiko-for-at-blive-deprimeret-voldsomt
Kontakter
Mie LundgaardSekretariatschef og ansvarlig for kommunikationFaculty of Technical Sciences
Tlf:28 99 60 30mie.lundgaard@au.dkLinks
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Når vi forstyrrer havbunden, får vi mere kuldioxid og øger risikoen for iltsvind25.10.2024 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nyt studie fra Aarhus Universitet viser, at forstyrrelse af havbunden fra trawlende redskaber og opgravning af havbunden fører til en række uheldige konsekvenser for både havmiljøet og det globale miljø.
Det er den bedste olie- og proteinplante, vi kan dyrke på vores breddegrader. Og den får alt for lidt opmærksomhed i den grønne omstilling, mener professor21.10.2024 08:26:37 CEST | Pressemeddelelse
Et samarbejdsprojekt mellem forskere fra Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab og frøforædlingsfirmaet Knold & Top, har dykket ned i hvidblomstret raps’ potentiale som en af fremtidens store danske klimaafgrøder.
Droner kan revolutionere overvågningen af fugle på træk11.10.2024 08:30:23 CEST | Pressemeddelelse
Brug af droner til at overvåge og tælle fugle langs trækruter giver i mange tilfælde mere præcise resultater end traditionel optælling fra jorden og reducerer samtidig forstyrrelser af fuglene.
Flere overlevende pattegrise: Mindre kuld er en løsning11.10.2024 08:02:00 CEST | Pressemeddelelse
22,4 procent af de pattegrise, som undfanges i Danmark, dør inden eller få uger efter fødslen. En løsning kan være at bruge søer, som får færre grise, men det koster, lyder det fra forskere på Aarhus Universitet.
Forældre har tjek på opdragelsen ved spisebordet10.10.2024 08:01:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny rapport fra Aarhus Universitet går i dybden med, hvordan forældre forsøger at lære deres børn at spise sundt og bæredygtigt. Når det kommer til forældrenes strategier omkring måltiderne, er de på rette spor, lyder det fra forskerne.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum