Regeringen: Danmark står et bedre sted – men hold fortsat øje med energiforbruget
Gaslagrene er nu godt fyldt op, og vi står lige nu et bedre sted end på samme tid sidste år. Forsyningssituationen er p.t. så stabil, at danske ministerier nu ophæver den instruks, der sidste år pålagde statslige myndigheder og institutioner at efterleve en række ekstra energibesparende tiltag. Vi skal dog fortsat bruge energi med omtanke og undgå spild. Det er den bedste forsikring mod stigende priser og forsyningsudfordringer denne vinter.
Fyringssæsonen står for døren, og derfor opfordrer regeringen til igen at huske de gode energisparevaner fra sidste år. For det er fortsat afgørende, at vi sparer på energien og dermed ruster både Danmark og Europa til at komme godt igennem hele vinteren.
Dog står Danmark p.t. et godt sted med en stabil forsyningssituation. Derfor har regeringen besluttet, at ministerierne kan ophæve den instruks, der siden september 2022 har medført, at alle myndigheder og institutioner under ministeriernes ansvarsområder har skullet efterleve en række initiativer. Det drejede sig blandt andet om at reducere opvarmning af bygninger til 19 grader og slukke unødvendig belysning.
”Efter en solbeskinnet sensommer er kulden på vej, og det er den tid på året, hvor vi tænder for varmen. Heldigvis står både Danmark og Europa et bedre sted end sidste år. Energipriserne er lavere, og Europas energilagre er godt fyldte. Regeringen ophæver derfor instruksen om 19 grader i statens bygninger. Energiudfordringen er imidlertid ikke gået væk. Det er derfor fortsat vigtigt, at danskerne og dansk erhvervsliv holder øje med energiforbruget og husker gode energivaner. Begrænsning af energispild er fortsat den største forsikring mod stigende priser og forsyningsproblemer. Regeringen overvåger den danske og europæiske forsyningssituation nøje, og vi er klar til at handle, hvis situationen ændrer sig til det værre,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.
Der er fortsat mulighed for at gøre en ekstra indsats i de enkelte institutioner, og det er fortsat centralt for energiforsyningssituationen, at der spares på energien.
Der er mulighed for at finde energispareråd på Sparenergi.dk.
Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet overvåger løbende forsyningssituationen.
Fakta
I september 2022 blev alle myndigheder og institutioner, som er en del af et ministeries organisation og ansvarsområde, pålagt at efterleve en række initiativer. Instruksen er nu ophævet, men opfordringen til at spare på energien består.
Nedenfor er initiativerne fra september 2022 gengivet:
- Opvarmning til 19 grader: Reducer opvarmningen af bygninger til 19 grader på de arbejdspladser og i de arbejdsfunktioner, hvor det vurderes muligt og teknisk egnet.
- Slukning af unødvendig belysning: I alle bygninger skal der slukkes for unødvendig belysning samt unødvendig udendørsbelysning af facader, parkarealer m.v.
- Forkortelse af fyringssæsonen og reduceret driftstid for varme og ventilation: Alle myndigheder og institutioner skal reducere bygningernes driftstid for varme og ventilation ved at slukke eller sænke driftstiden, hvor det vurderes muligt og teknisk egnet, herunder skal fyringssæsonen afkortes ved først at tænde for varmen, når temperaturen ikke kan holdes på 19 grader uden opvarmning.
- Medarbejderinformation: Alle myndigheder og institutioner skal kommunikere til medarbejdere om, hvordan man kan bidrage til energibesparelser på arbejdspladsen samt anvende Energistyrelsens kampagnemateriale fra Sparenergi.dk.
Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
I Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet arbejder vi for målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i Danmark i 2030 og for et visionært, grønt lederskab både i Danmark og ude i verden.
Følg pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Ungeklimarådet lancerer anbefalinger rettet mod COP2829.11.2023 12:06:16 CET | Pressemeddelelse
Ungeklimarådet udgiver anbefalinger rettet mod FN’s klimakonference COP28, som finder sted mellem d. 30. november og d. 13. december i Dubai. Anbefalingerne er Ungeklimarådets holdninger til, hvad Danmark og EU bør arbejde for på COP28, samt forslag til relevante nationale politikker, som vil styrke Danmarks forhandlingsposition.
Danmark lander international erklæring om CO2-fangst og lagring27.11.2023 14:33:27 CET | Pressemeddelelse
Danmark har med fire europæiske lande taget vigtige skridt mod et fælles europæisk samarbejde om CO2-fangst, anvendelse og lagring.
Energikrisestab med erfaren leder i front skal accelerere udbygning af elnettet24.11.2023 10:04:06 CET | Pressemeddelelse
Elektrificering og mere strøm fra sol og vind øger behovet for udbygning af elnettet. En ny arbejdsgruppe under NEKST, den nationale energikrisestab, skal finde konkrete løsninger, der kan speede netudbygningen op. Klima-, energi- og forsyningsministeren har udpeget Kristina Lee som forperson.
Klimahandling: Danmark kommer 400.000 ton tættere på klimamål med nyt kvotehandelssystem22.11.2023 08:30:15 CET | Pressemeddelelse
Hele EU skruer op for indsatsen med at udfase fossile brændsler ved at opdatere kvotehandelssystemet. I Danmark vil regeringen sikre fuld implementering, hvilket forventes at betyde 0,4 millioner tons CO2-reduktioner i 2030 – og for borgere i Danmark og Europa forventes en stigning i prisen på fossile brændsler til transport og opvarmning.
Danmark overtager formandskabet i Nordsøsamarbejdet20.11.2023 15:16:57 CET | Pressemeddelelse
Det vigtige energisamarbejde på tværs af Nordsøens lande får nyt formandskab. Danmark vil med klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard arbejde for at gøre Nordsøen til Europas energihub og sikre en hurtigere udbygning af meget mere vedvarende energi i Nordsøen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum