Folkekirkens Nødhjælp

Danmarks Madspildsdag: Lokale fællesspisninger skal gøre os klogere på madspild

Del

Folkekirkens Nødhjælp sætter madspild på menuen, når en række frivillige holder fællesspisninger med fokus på at mindske madspild.

Sidst i september går vi til kamp mod madspild.

I anledning af Danmarks Nationale Madspildsdag den 29. september vil der i hele landet blive sat fokus på den ubalance, der er i fordelingen af ressourcer verden over.

For tallene er ikke til at tage fejl af: 1/3 af alt mad, vi producerer, går til spilde. Alene i Danmark ender hver femte indkøbskurv, vi fylder i supermarkedet, med at blive smidt ud. Det sker, mens flere end 800 millioner mennesker sulter verden over.

Det er en ubalance, som vi må gøre noget ved.

Derfor afholder ildsjæle i hele landet fællesspisninger mod madspild. Flere end 80 foreninger, skoler, sogne og andre frivillige har tilmeldt sig fællesspisninger mod madspild igennem Folkekirkens Nødhjælp.

Ikke fordi fællesspisning nødvendigvis er løsningen på madspildsproblemet, men fordi vi bliver nødt til at tale sammen om, hvordan vi kan genoprette balancen i fordelingen af fødevarer og undgå, at vi smider for meget mad ud.

”Hvis vi skal madspild til livs, skal vi lære af hinanden på kryds og tværs af grænser, generationer og professioner. Når vi går sammen i nye fællesskaber, opstår der også nye idéer og løsninger. Der er meget, vi kan lære af hinandens forskelligheder,” siger Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp.

Fællesspisning mod madspild handler netop om, at vi igennem samtaler om middagsbordet kan lære af hinanden. Alle har noget at bidrage med, og Folkekirkens Nødhjælp har opfundet en samtalemenu, samtalekort, et kortspil mod madspild og meget andet, så vi ikke længere behøver at have madspild på menuen i Danmark.

En retfærdig fordeling af ressourcer er en af Folkekirkens Nødhjælps kerneopgaver. I 2016 slog Folkekirkens Nødhjælp dørene op til Wefood, Danmarks første butik, som sælger varer med beskadiget emballage, forkert mærkning, overskredet dato for holdbarhed m.m. Varer, der ofte ellers ville blive smidt ud. Overskuddet fra Wefood-butikkerne går til at bekæmpe sult i verdens fattigste lande. 

______________________________

Hyggelige, lokale fællesspisninger af frivillige ildsjæle

Sammenskudsgilde i Hjerteparken i Svendborg

Hjerteparken slår dørene op til deres fælleshus for at sætte madspild på dagsordenen den 26. september. Kl. 18 bliver der åbnet for den helt store madspildsbuffet, som områdets beboere hver især bidrager til med medbragte madspildsretter.

Arrangementets vært, Susanne Bruun, vil afslutte aftenen med et indslag om tips og tricks til at udnytte sit eget køkkenaffald, inden det ender i skraldebilen. Hendes håb er at styrke fællesskabet og motivere beboerne til at drage nytte af hinanden, når man bor side om side.

Ørslev Egnshus redder mad med lokale supermarkeder i Vordingborg kommune

Der er frasorteret mad på menuen den 26. september for beboere i Ørslev. Her har Rema 1000 og Bedstes Mad i Vordingborg og Coop 365discount i Ørslev nemlig doneret madvarer, der ellers ville være endt i skraldespanden.

Maden bliver tilberedt af frivillige, som tænder fælleshusets komfurer kl. 12. Fra kl. 17.30 er gæster inviteret til at høre mere om Folkekirkens Nødhjælps arbejde – og derefter spise sammen til én stor fællesspisning.

Arrangementet vil gerne motivere gæsterne til at drage nytte af den gode mad, der hver dag ender som affald, selvom det ingenting fejler.

Rema 1000's restlager bliver forvandlet til aftensmad i Aulum

Den 27. september holder KFUM og KFUK deres ugentlige fællesspisning. Denne uge varmer de op til Danmarks Nationale Madspildsdag og dedikerer derfor hele aftenen til temaet.

Kl. 17.30 byder de folk velkommen med en interaktiv udstilling, som skal tydeliggøre problemet. Menuen vil udelukkende bestå af rester fra den lokale Rema 1000, som er gået med i kampen mod madspild. Her bliver hele familien taget med, når det handler om at revurdere sine egne vaner og måske blive inspireret til nye.

Middag samler folk i Brabrands sognegård og lader overskuddet gå til verdens fattigste mennesker

Den 27. september kommer madspild på menuen, når menighedsrådet dækker op til fællesspisning i Brabrand sognegård. De byder velkommen kl. 16.30, hvor værterne vil vise Folkekirkens Nødhjælps kortfilm om madspild, der skal inspirere os til at tænke en ekstra gang, før vi tømmer køleskabet i skraldespanden.

Maden bliver lavet i samarbejde med Livsværkerne Gellerup, som vil servere et måltid med fokus på madspild og bæredygtighed.

Arrangementet koster 30 kroner for at deltage og pengene går til Folkekirkens Nødhjælps projekter ude i verden.

I Helsingør bekæmper boliggården Nøjsomhed både madspild og ensomhed

Den 28. september varmer områdets boligsocialmedarbejdere op i gryderne for Nøjsomheds beboere. Omkring kl. 17 vil maden sættes i kog og lokke både store som små til en omgang fællesspisning kl. 18. Middagen vil bringe beboerne sammen på kryds og tværs og være en mulighed for at møde nye og gamle ansigter fra området.

Boligsocialmedarbejderne vil inspirere til, hvordan man både bekæmper madspild og ensomhed på en og samme tid.

Madspild med nye øjne: I Esbjerg gentager Jerne Sognehus fællesspisning

Den 28. september kl. 17.30 synger Jerne Sognehus sig varm til aftenens emne; madspild. I år vil de lokale igen mødes til restemad, men nu se tilbage på året, der er gået, og hvordan hver især bekæmper eget madspild. Menuen vil ligeledes leve op til temaet og bestå af rester fra søndagens høstgudstjeneste. Gæsterne kan derfor se frem til varm kartoffelsuppe og en hjemmebagt æblekage.

STU i Greve sætter madspild på skoleskemaet

Den 29. september vil eleverne på køkkenlinjen kokkerere lækker restefrokost til skolens studerende i klimaets tegn. Formiddagen vil byde på fælles aktiviteter, hvor der både vil blive vist film og spillet spil omkring madspild, som Folkekirkens Nødhjælp har udarbejdet.

Kl. 13 kommer der en repræsentant fra Folkekirkens Nødhjælp, som holder foredrag for de unge. Han vil give dem nye perspektiver på de mennesker i verdens fattigste lande, som mærker klimaforandringerne på egne kroppe, og hvor man ikke har råd til at lade noget gå til spilde.

Dagen vil inspirere unge mennesker til at indføre lette løsninger, der både kan mærkes på deres egen bankkonto og på vores fælles klimakonto.

Frivillighuset i Brovst inviterer til lune deller og kold kartoffelsalat

Den 29. september vil duften af lune deller sprede sig på Stationsvej i Brovst. Her står de frivillige kræfter for at diske op med lækker middag for byens borgere til en fællesspisning. Maden bliver serveret omkring kl. 17 og vil sende gæsterne trillende hjem med en hjemmebagt æblekage liggende tungt i maven. Maden vil bære præg af madspild og æblerne vil udelukkende være nedfaldsæbler.

Medier er velkomne til at dække fællesspisningerne. For kontaktoplysninger til initiativtagerne tag venligst fat i presserådgiver i Folkekirkens Nødhjælp, Lasse Emil Kristiansen, på tlf. 50 60 40 15 eller e-mail lekr@dca.dk.

______________________________

Madspildsdagen

Danmarks Nationale Madspildsdag ligger samme dag som FN’s Internationale Madspildsdag, hvor verdens lande opfordres til at sætte fokus på forebyggelse og reduktion af madspild. På verdensplan er FN-målet 50 procents reduktion inden 2030.

Om Folkekirkens Nødhjælp

Folkekirkens Nødhjælp støtter verdens fattigste i deres kamp for et værdigt liv og hjælper mennesker i nød. Vi giver akut nødhjælp i katastroferamte områder og langsigtet udviklingshjælp i fattige egne for at skabe en mere ligeværdig og bæredygtig verden.

Følg pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp

Solvogne skal hjælpe ukrainske familier med bæredygtig energi og vand18.12.2024 12:51:30 CET | Pressemeddelelse

Den A.P. Møllerske Støttefond støtter Folkekirkens Nødhjælps arbejde i Ukraine med en bevilling til 13 såkaldte Solvogne. Solvogne kan sikre energi og rent vand til krigsramte og udsatte mennesker i Ukraine, og er udviklet i et samarbejde med danske virksomheder. “Vi er meget glade for bevillingen fra Den A.P. Møllerske Støttefond til Solvogns-projektet. Nu kan vi hjælpe tusindvis af ukrainske familier tæt på frontlinjen og i landdistrikter med energi fra solpaneler og rent vand. Det er der hårdt brug for, fordi energi-infrastruktur er et strategisk mål for Rusland,” siger Jonas Nøddekær, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp. Generalsekretæren tilføjer, at Solvognen ikke kun sikrer adgang til energi og rent vand, men også styrker lokalsamfundenes modstandsdygtighed. De 13 enheder bliver leveret til Mykolaiv- og Kherson-regionerne tæt på frontlinjen, og skal produceres på licens i Ukraine. Målet er at nå ud til cirka 9.200 mennesker, og solvognene skal give strøm, varme og rent vand

Folkekirkens Nødhjælp advarer: Ny flygtningestrøm i Syrien10.12.2024 13:00:28 CET | Pressemeddelelse

Mens millioner af syrere og statsledere fra den vestlige verden fejrer Assads afgang, udfolder sig en ny humanitær krise i den kurdisk-kontrollerede del af landet, der grænser op til Tyrkiet. Usikre udsigter til fremtiden under de nye oprørere, HTS, og de seneste ugers kamphandlinger i det nordvestlige Syrien har drevet tusindvis af mennesker på flugt. Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Jonas Nøddekær, deler optimismen med de millioner af syrere, som fejrer faldet af Assad. Den brutale diktator, som er ansvarlig for krigsforbrydelser og grove overtrædelser af menneskerettighederne. Samtidig ser Jonas Nøddekær med den største bekymring på udviklingen i det nordøstlige Syrien: ”Omkring 100.000 syrere er den seneste uge flygtet til det nordøstlige Syrien. De nye flygtninge har indtaget hovedbyen Raqqas stadion, som de har inddraget som et helle midt i kaos, og de mangler alt.” Men ikke nok med det, nu er der udbrudt væbnede kampe mellem tyrkisk-støttede militser og kurdiske styrker

20 tons palæstinensiske dadler til salg i julehandlen6.12.2024 13:00:00 CET | Pressemeddelelse

20 tons palæstinensiske dadler kommer til salg i Danmark op til jul. Salget af dadler er resultatet af et samarbejde mellem Folkekirkens Nødhjælp, Salling Group, Etisk Handel Danmark og den palæstinensiske erhvervspartner Rift Valley støttet af Udenrigsministeriet. Trods den eskalerende konflikt på Vestbredden er det lykkedes at opbygge palæstinensisk produktion og grønnere forsyningskæder af dadler fra små producenter, som nu for første gang nogensinde kommer til salg i de danske butikker Bilka, Føtex og Netto-butikker uge 50. “Samarbejdet giver lokale daddelproducenter i Jordan-dalen på Vestbredden en vigtig indtægt i en vanskelig tid. Det er småbønder, der befinder sig i en vanskelig situation på grund af den eskalerende konflikt,” siger Jonas Nøddekær, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, der er meget tilfreds med resultatet af samarbejdet og risikovilligheden fra alle parter. “Det viser, at vi i samarbejde med lokale og danske virksomheder og organisationer kan skabe udvikling

De nye vidundere er rædselsfulde: Folkekirkens Nødhjælp kræver handling på COP2920.11.2024 14:03:24 CET | Pressemeddelelse

De fleste kender de syv vidundere ’The 7 Wonders of the World’, som f.eks. den Kinesiske Mur, Colosseum og Taj Mahal. De er alle eksempler på menneskers evne til at drømme stort og skabe skønhed i verden. Men desværre er vores aftryk på verden med tiden blevet mere skadelig end gavnlig. Derfor har Folkekirkens Nødhjælp udgivet en alternativ liste, ’The 7 Blunders of the World’. Den indeholder eksempler på nogle af de største menneskeskabte rædsler, der er med til at ødelægge klimaet og hverdagen for millioner af mennesker verden over. Målet er at få verdens ledere til at tage ansvar og handle nu.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye