Brintbranchen

Aftale om CCS giver grønne brændstoffer massiv udfordring

Del

Dagens CCS-aftale, hvor 27 mia kr. bliver fordelt til lagring af mindst 34. mio. tons CO2 i den danske undergrund, indeholder ingen incitamenter til, at CO2’en allerede inden 2030 kan blive anvendt til at producere grønne brændstoffer. Det ærgrer Brintbranchen, der advarer om de potentielle konsekvenser for Danmarks og EU's omstilling af den tunge transport og industri.

Tejs Laustsen Jensen, direktør Brintbranchen
Tejs Laustsen Jensen, direktør Brintbranchen

”Det er forståeligt, at CCS-aftalen primært fokuserer på, hvordan Danmark kan lagre CO2 i den danske undergrund, så vi kan fjerne store mængder skadelig CO2 fra atmosfæren. Og vi har bestemt brug for CCS for at nå de nationale klimamål. Men det er i den grad uheldigt, at aftalen ikke skaber incitamenter til, at producenter kan udnytte den biogene CO2 til at videreforælde brint til grønne brændsler, som e-metanol og ammoniak, inden 2030. Det risikerer væsentligt at forsinke den grønne omstilling af den tunge transport og industri, både i Danmark og EU, og efterlader en betydelig udfordring i forhold til at sikre, at Danmark opfylder vores ambitioner på PtX,” siger Brintbranchens direktør, Tejs Laustsen Jensen, i en reaktion på den endelige aftale.

Grønne brændstoffer skal ikke blot være noget, vi taler om

”Vi har et massivt og akut omstillingsbehov. Så sent som i sidste uge, hvor verdens første metanoldrevne containerskib lagde til kaj i København, blev det fra alle centrale aktører understreget, at vi har et kæmpe behov for grønne brændsler til den maritime sektor - og det samme gælder for luftfarten. Og det blev samtidig understreget, at vi har brug for brændslerne nu - ikke kun efter 2030. Derfor bør den biogene CO2 ikke kun lagres i undergrunden, men den bør aktivt anvendes som byggesten i produktion af de grønne brændsler, som Danmark har så gode forudsætninger for at være storproducent af. Men med denne aftale får CCS reelt forrang til CO2’en, og det efterlader os med en meget stor udfordring. Grønne brændstoffer skal ikke blot være noget, vi taler om, men også noget vi producerer,” siger Tejs Lausten Jensen.

Brintbranchen opfordrer regeringen og forligspartierne til at tage nye skridt for at styrke PtX-indsatsen:

"Det er nu en bunden politisk opgave at sikre tilstrækkelige rammevilkår, så vi kan nå i mål med PtX-indsatsen. Det handler om brintinfrastruktur, finansiering af produktion mv., men også om at sikre, at Danmark bliver et attraktivt sted at producere grønne brændstoffer, og hvor der er konkurrencedygtig adgang til den nødvendige biogene CO2,” slutter Tejs Laustsen Jensen. 

Nøgleord

Kontakter

Brintbranchen

Brintbranchen er hovedorganisationen for brint og PtX i Danmark, og varetager interesserne af over 30 medlemmer, som alle arbejder med brint, Power-to-X, brændselsceller, metanol, elektrolyse, electrofuels og andre brintløsninger.

Brintbranchen ser brint som nøglen til at gøre Danmark og verden uafhængig af fossilt brændstof. Vi er aktive i alle led af værdikæden – fra forskning og udvikling til industriprojekter i storskala.

Brintbranchen skaber de bedst mulige rammer for forskning, udvikling, produktion og eksport af branchens teknologier og produkter, og arbejder for, at Danmark udmønter sit potentiale til at blive et forgængerland på brint og Power-to-X-teknologi til gavn for klima, beskæftigelse og eksport.

Følg pressemeddelelser fra Brintbranchen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Brintbranchen

Resultatet af den europæiske brintbank punkterer myten om, at grøn brint er for dyrt30.4.2024 14:16:37 CEST | Pressemeddelelse

Brintbranchen finder resultaterne af den første auktionsrunde i den europæiske brintbank opløftende, da de beviser, at europæiske brintprojekter er tættere på kommerciel modenhed end tidligere antaget. Nu handler det om at holde momentum, og Brintbranchen opfordrer derfor Danmark til at afsætte nationale midler til de kommende auktionsrunder i den europæiske brintbank.

Nytårsudtalelse fra Brintbranchen: Sådan gør vi 2024 til et godt brintår1.1.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

Efter et undervejs udfordrende 2023 sluttede året stærkt på brintområdet. 2024 kan og bør blive brintens år, og for alvor sætte gang i næste fase af den grønne omstilling. Men det kræver en ambitiøs og visionær politisk aftale om finansieringen af brintinfrastruktur, aktivt dansk samspil med EU’s brintbank, og en ambitiøs industripolitisk opfølgning på decembers aftale om grøn statsstøtte, siger Brintbranchen i anledning af årsskiftet.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye