Læger uden Grænser (MSF)

Global sundhedsaftale på plads - bare ikke for verdens mest sårbare

Del

Verdens ledere mødes i denne uge for at blive enige om, hvordan man sikrer medicin og sundhedshjælp til alle og bekæmper nogle af de største sundhedskriser. Men de allermest udsatte bliver stadig overset. Det viser en ny rapport fra Læger uden Grænser.

Inden 2030 skal alle mennesker i verden have overkommelig adgang til medicin og lægehjælp. Det har FN lavet en plan for, som medlemslandene fremlægger torsdag den 21. september.

Men i en ny rapport fra Læger uden Grænser fremgår det med eksempler fra 20 lande, at de mest udsatte stadig står over for adskillige adgangsbarrierer til sundhedsydelser. Det drejer sig især om mennesker, der ikke har råd til at betale for medicin og behandling – mennesker på flugt og mennesker, der lever under kriser og katastrofer.

”Der er et stort gab mellem FN-landenes erklærede ambitioner for universel sundhedsdækning og de faktiske oplevelser for millioner af mennesker rundt omkring i verden. Uden konkret handling på de kritiske udfordringer vil FN-landene ikke nå deres mål inden 2030,” siger Julia Raavad, som er analysechef i Læger uden Grænser.

Her er der især tale om dem, der ikke har råd til at blive testet for sygdomme og købe medicin og dem, der er afskåret fra medicinsk hjælp, fordi de er på flugt. Disse grupper af mennesker er i forvejen ofte udsat for flere trusler mod deres sundhed, og sundhedssystemerne i deres nærområder har ofte udfordringer med at tilbyde dem tilstrækkelig sundhedspleje.

I dette øjeblik ser vi eksempelvis, hvordan ukrainere og sudanesere er fanget i væbnede konflikter, der afskærmer dem fra optimal adgang til lægehjælp.

I Marokko og Libyen har naturkatastrofer inden for en uge jævnet flere byer med jorden, og befolkningens adgang til lægehjælp er derfor kritisk.

Og i verdens største flygtningelejr, Cox’s Bazar, lever rohingyafolket på sjette år under så kritisable forhold, at undgåelige sygdomme bliver en del af hverdagen. Rohingyaernes skræntende fysiske og mentale helbred bliver dermed en direkte konsekvens af det internationale samfunds manglende støtte.

”Adgangsbarrierer til sundhedshjælp kan forhindre og forsinke behandling - og i værste fald koste menneskeliv,” siger Julia Raavad.

Danmark tager ikke nok ansvar for den globale sundhed

Udover fokus på universel sundhedsdækning drøfter FN-landene i løbet af ugen blandt andet også tuberkulose. Tuberkulose er verdens mest dødelige infektionssygdom, selvom den kan behandles og potentielt kan udryddes.

Inden for de seneste år er der nemlig sket revolutionerende fremskridt inden for diagnosticering og behandling af sygdommen. På trods af det dør over halvanden million mennesker hvert år af tuberkulosebakterien, blandt andet fordi tuberkulose-tests og den mest effektive behandlingsmedicin er for dyr for store dele af verdens befolkning.

”Læger uden Grænser opfordrer verdens lande, forskere og producenter til at gøre tuberkulose-tests og medicin mere tilgængelig for alle til en overkommelig pris,” fortæller Julia Raavad.

Lande som Danmark kan med fordel støtte endnu mere op om indsatser, der leverer tuberkuloseforebyggelse, -tests og -behandling. Heriblandt en øget finansiering til forskning og udvikling af en tuberkulosevaccine, -medicin og -diagnostik – også i Danmark.

”I den internationale finansiering er der behov for, hvad der svarer til, knap 35 milliarder kroner årligt til forskningen for at nå målsætningen i den poliske deklaration, som Danmark er medunderskriver på,” siger Julia Raavad og fortsætter:

”Efter denne uges topmøder er der behov for at Danmark følger op med ambitiøs finansiering og handlinger, der rent faktisk når målsætningerne i FN’s sundhedserklæringer. Og så skal medlemslandene gøre mere for at leve op til FN’s eget princip: 'Leave no one behind'."

Fakta:

  • Den 20., 21. og 22. september 2023, under FN’s 78. generalforsamling, afholdes der tre højniveaumøder om henholdsvis pandemiforberedelse og -beredskab, universel sundhedsdækning samt tuberkulose.
  • Hvert år smittes 10 millioner mennesker med tuberkulose, og alene i 2021 døde over 1,6 millioner mennesker af sygdommen – det er en stigning på 33% siden 2019.
  • Universel sundhedsdækning betyder, at alle mennesker har adgang til kvalificerede og effektive sundhedstjenester, uden at prisen for tjenesterne eller medicin får dem i økonomiske vanskeligheder.

Kontakter

Pressetelefon, Læger uden Grænser

Tlf:29702979

Links

Læger uden Grænser

Læger uden Grænser er verdens største medicinske, humanitære nødhjælpsorganisation. Knap 68.000 medarbejdere redder hvert år millioner af liv verden over. Læger uden Grænser hjælper mennesker, som har været udsat for krige, konflikter og katastrofer, men kæmper også for adgang til livsvigtig medicin og behandling.

Følg pressemeddelelser fra Læger uden Grænser (MSF)

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Læger uden Grænser (MSF)

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye