Læger uden Grænser slår alarm over mangel på lægehjælp i syriske lejre
Efter at WHO er stoppet med at henvise alvorligt syge patienter til sundhedstilbud uden for de syriske flygtningelejre, frygter Læger uden Grænser, at der vil ske en markant stigning i dødsfald, der kunne have været undgået med behandling.
I slutningen af marts erklærede Verdenssundhedsorganisationen (WHO), at den ville stoppe sin finansiering af det program, der henviser alvorligt syge patienter til eksterne sundhedstilbud uden for de 11 lejre i det nordøstlige Syrien, hvor flygtninge opholder sig eller bliver tilbageholdt.
Derfor frygter Læger uden Grænser, som er til stede i al-Hol-lejren, at antallet af dødsfald blandt personer med behov for kompleks special- eller akut lægehjælp, vil stige markant på grund af sygdomme og skader, der kunne være blevet behandlet og forebygget.
”Denne beslutning viser, hvordan WHO er nødt til at træffe svære valg i et miljø, hvor humanitære midler reduceres over hele linjen. Nedskæringen fjerner muligheden for, at befolkningen i lejrene kan få adgang til specialiseret lægehjælp. Det kan betyde forskellen mellem liv og død. De fleste af lejrenes beboere er børn, som bliver efterladt til at sygne hen, nogle gange med sygdomme, der kan behandles og forebygges," siger Allen Murphy, som leder Læger uden Grænsers arbejde i al-Hol.
I januar 2024 var 62 procent af al-Hol-lejrens 40.000 beboere under 18 år, mens 43 procent af dem var under 12 år.
Sidste år vurderede Læger uden Grænser, at knap 800 patienter i al-Hol havde brug for omfattende behandling, som organisationen ikke kunne tilbyde under de primitive forhold i lejren. 22% af henvisningerne blev dog afvist på grund af sikkerhedsrestriktioner, eller fordi de nødvendige tjenester ikke var tilgængelige.
Øget finansiering er afgørende
Selv før WHO's støtte til henvisninger stoppede, vurderede man, at 1.000 patienter i alle 11 lejre risikerede at få det så dårligt, at det blev livstruende, hvis de ikke fik adgang til specialiseret lægehjælp, der kun er tilgængelig uden for lejrene.
De har blandt andet brug for neurologi og kirurgi.
En af Læger uden Grænsers patienter i al-Hol lider af nyresvigt.
Hun kan ikke længere blive henvist til hospitalet i Hassakeh for at modtage behandling og vil snart løbe tør for medicin.
”At være vidne til hendes lidelse er mere smertefuldt end den rædsel, vi udsættes for i al-Hol-lejren. Følelsen af hjælpeløshed, når ens elskede har ondt, er virkelig overvældende," siger patientens mor.
En anden patients mor fortæller, hvordan hendes søn har mistet synet, fordi han er blevet nægtet behandling for en alvorlig sygdom i to år.
”Hver dag græder han i smerte. Vi er ved at miste vores tro på menneskeheden; inden for al-Hol-lejrens hegn er det svært at få øje på medfølelse,” siger patientens mor.
Det er afgørende, at donorer øger finansieringen til sundhedsydelser i lejrene i stedet for at skære ned på den - især medlemmerne af den amerikansk ledede internationale koalition, som kæmper mod Islamisk Stat.
De lokale medicinske faciliteter, hvor patienter fra al-Hol-lejren og andre interneringslejre i det nordøstlige Syrien henvises til, skal forbedres.
Øjeblikkelig finansiering er nødvendig for at udfylde de nuværende huller i systemet.
Nøgleord
Kontakter
Pressetelefon, Læger uden Grænser
Tlf:29702979Billeder
Følg pressemeddelelser fra Læger uden Grænser (MSF)
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Læger uden Grænser (MSF)
Blokade tvinger Læger uden Grænser til at standse behandling af underernærede børn i lejr i Sudan18.10.2024 12:15:00 CEST | Pressemeddelelse
5.000 børn med akut underernæring i Zamzam-lejren i det nordlige Darfur i Sudan kan ikke længere få behandling. Det er en konsekvens af, at landets stridende parter blokerer vejene til området, og derfor kan Læger uden Grænser og andre ikke få mad, medicin og andre vigtige forsyninger ind. I slutningen af september løb Læger uden Grænser tør for forsyninger, så blandt andre 2.900 børn med alvorlig akut underernæring nu må undvære behandling. Det er kun på organisationens hospital med 80 senge, at man fortsat kan tage imod patienter. Og det er begrænset til de børn, som er i størst risiko for at dø. ”Der er et meget presserende behov for, at der kommer langt flere forsyninger som mad og ernæringsbehandling ind til en befolkning, som i øjeblikket er i en katastrofal situation," siger Michel-Olivier Lacharité, som leder Læger uden Grænsers akutberedskab i Sudan. De seneste uger er der kommet begrænsede forsyninger ind, men det er alt for lidt til at kunne dække de massive behov hos de man
Læger uden Grænser: Uden hjælp dør tusinder af børn i blokeret lejr i Sudan inden for få uger19.9.2024 10:06:43 CEST | Pressemeddelelse
FN og andre internationale aktører må sætte alt ind på at få mad og livsvigtige forsyninger ind til den blokerede og sultende befolkning bl.a. i Zamzamlejren i Norddarfur nu og her, lyder det fra Læger uden Grænser. Ellers risikerer tusindvis af børn at miste livet til underernæring.
Psykolog bliver ny forperson for Læger uden Grænser16.9.2024 11:43:26 CEST | Pressemeddelelse
I weekenden valgte Læger uden Grænser ny bestyrelse. Denne gang med udskiftning på formandsposten, som de seneste otte år har været besat af læge Heidi Christensen.
Weekendens angreb illustrerer dehumaniseringen af civile i Gaza13.6.2024 10:11:40 CEST | Pressemeddelelse
De seneste angreb i Gaza har skabt uacceptable lidelser for alt for mange civile palæstinensere. Ifølge Læger uden Grænser illustrerer det en tydelig ligegyldighed over for menneskeliv.
Læger uden Grænser skifter navn27.5.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Læger uden Grænser skifter navn til Læger MED Grænser for at sætte fokus på, hvordan EU sætter begrænsninger for organisationens arbejde og nægter lægehjælp til mennesker på flugt på europæisk jord.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum