Folkekirkens Nødhjælp

Folkekirkens Nødhjælp samler global alliance i New York for at sikre klimahandling

Del

I denne uge mødes verdens topledere i New York til den årlige åbning af FN’s generalforsamling. 

Folkekirkens Nødhjælp er til stede for at sætte behovet for klimahandling på dagsordenen og har samlet en bred international alliance for at sikre finansiering til klimatilpasning i det globale syd. 

“I en tid præget af geopolitiske spændinger, skal vi insistere på, at klimaudfordringerne bør stå øverst på dagsordenen. Verdens ledere må ikke lade sig distrahere: Klimaforandringerne kræver hele vores opmærksomhed,” siger Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, der i New York sammen med den danske og bangladeshiske regering samler ministre fra hele verden, civilsamfundsledere, internationale filantroper og topembedsmænd. 

Ifølge Birgitte Qvist-Sørensen er behovet for klimatilpasning i det globale syd akut.

”Vi mødes for at sætte handling bag budskabet om, at der er brug for flere midler til at hjælpe verdens mest udsatte befolkninger med at tilpasse sig en verden, hvor klimaforandringerne truer deres eksistensgrundlag”, siger Birgitte Qvist-Sørensen. 

”Klimaforandringerne medfører nye udfordringer for mennesker over hele jordkloden. Tørkeperioder, oversvømmelser, skovbrænde og hedebølger er blevet hverdag for millioner af mennesker. Særligt i det globale syd står klimaudfordringerne i kø, og der er akut brug for indsatser og samarbejde med landene, så de kan tilpasse sig den nye virkelighed på en kogende klode”, siger Birgitte Qvist-Sørensen.

Den største udfordring ved klimatilpasning er manglende finansiering. Det globale nord har forpligtet sig til at betale minimum 280 milliarder kroner om året til klimatilpasning i det globale syd, men det nuværende finansieringsniveau ligger på 200 milliarder kroner. Samtidig peger at forskningen på, at behovet for finansiering til klimatilpasning kan blive 5-10 gange større frem mod 2050. Med andre ord: Klimatilpasning er massivt underfinansieret. 

”Det globale nord skal stramme op. Det er dybt problematisk, at det globale nord ikke engang lever op til et mål, der i sig selv er utilstrækkeligt. Det er ikke fair, at den del af verden, der har den mindste aktie i klimakatastrofen, betaler den højeste pris for udledningerne i vores del af verden,” siger generalsekretæren for Folkekirkens Nødhjælp.

Ifølge Birgitte Qvist-Sørensen er der ikke noget alternativ til tilpasning, for klimaforandringerne er kommet for at blive, og vi bliver nødt til at tage de nødvendige foranstaltninger.

”Selvom vi skal gøre vores allerbedste for at begrænse konsekvenserne af klimaforandringerne ved at reducere vores udledninger, har vi ikke længere noget valg: Vi må tilpasse os en ny virkelighed”

Læs mere om Folkekirkens Nødhjælps event Headway to adaptation på følgende link.

Foto: Sumit Dayal

Kontakter

Om Folkekirkens Nødhjælp

Folkekirkens Nødhjælp støtter verdens fattigste i deres kamp for et værdigt liv og hjælper mennesker i nød. Vi giver akut nødhjælp i katastroferamte områder og langsigtet udviklingshjælp i fattige egne for at skabe en mere ligeværdig og bæredygtig verden.

Følg pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp

Udviklingsprojekter skyller væk uden klimaløsninger31.5.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Udvikling og klima hænger uløseligt sammen. Klimakrisen truer med at rulle årtiers udviklingsarbejde tilbage, mens fattigdom presser naturen og klimaet i mange sårbare områder. Der er derfor behov for at nedbryde silo-tilgangen og i stedet integrere klima og udviklingsarbejdet. Udviklingsbistanden skal indarbejde fremtidens klimascenarier og udnytte nye grønne teknologier som for eksempel decentral solenergi. Øget sammentænkning mellem klima og udvikling er en forudsætning for at nå både verdensmålene og Paris-aftalen. En styrket kobling vil øge de enkelte landes modstandsdygtighed over for klimaforandringer og merværdien af en grøn energiomstilling. Bedre integrerede tilgange til at sikre gensidige klima- og udviklingsgevinster vil kunne spare milliarder af kroner. Med en fælles event ’Integrating climate and development – a way forward’, sætter Udenrigsministeriet, CONCITO og Folkekirkens Nødhjælp fokus på debatten om, hvordan klima og udvikling kan integreres. Ministeren for udvikli

Folkekirkens Nødhjælp advarer om hungersnød og folkedrab i Sudan26.5.2024 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Situationen i Sudan eskalerer dag for dag, og Folkekirkens Nødhjælp advarer nu om risiko for folkedrab. Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp Jonas Nøddekær siger: ”Den sudanesiske civilbefolkning er fanget i krydsilden i en forfærdelig blodig konflikt, der har tvunget millioner af mennesker på flugt. Nu får vi meldinger fra FN om risikoen for, at civile bliver slået ihjel på baggrund af deres etnicitet. Verdenssamfundet står overfor et nyt folkedrab, der bringer minderne tilbage til Rwanda”. Det sudanesiske militær har i over et år været i væbnet konflikt med den paramilitære gruppe ’Rapid Support Forces’. Konflikten har kostet over 15.000 menneskeliv og drevet mere end 8,8 millioner mennesker på flugt. Over 17,5 millioner mennesker oplever fødevareusikkerhed i Sudan, og tusindvis af mennesker risikerer at dø af sult inden for de næste måneder. Jonas Nøddekær opfordrer kraftigt verdenssamfundet til at løfte et større ansvar for at deeskalere situationen: “Der er brug for et maksimal

Ny generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp29.4.2024 10:11:51 CEST | Pressemeddelelse

50-årige Jonas Vejsager Nøddekær er udpeget til ny generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp. Stillingen blev slået op, da Birgitte Qvist-Sørensen forlod posten tidligere på året. Jonas Nøddekær har været fungerende generalsekretær i de seneste 3 måneder og kommer fra en stilling som international direktør i organisationen. Marianne Hoff Andersen, forperson for bestyrelsen i Folkekirkens Nødhjælp, siger: “Vi er meget glade for det stærke felt, der søgte stillingen som generalsekretær - og selvfølgelig også meget stolte over, at Folkekirkens Nødhjælp selv kunne levere den stærkeste kandidat til den vigtige post. Ansættelsesudvalget og bestyrelsen pegede enstemmigt på Jonas Nøddekær på baggrund af en grundig ansættelsesproces." “Jonas Nøddekær har stærke kvalifikationer både fagligt og ledelsesmæssigt. Han er den rette til at videreføre Folkekirkens Nødhjælps værdidrevne engagement i samarbejde med vores kirkelige og folkelige bagland og drive vores stærke nødhjælps- og udviklingsarbejde b

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye