Folkekirkens Nødhjælp

Folkekirkens Nødhjælp samler global alliance i New York for at sikre klimahandling

Del

I denne uge mødes verdens topledere i New York til den årlige åbning af FN’s generalforsamling. 

Folkekirkens Nødhjælp er til stede for at sætte behovet for klimahandling på dagsordenen og har samlet en bred international alliance for at sikre finansiering til klimatilpasning i det globale syd. 

“I en tid præget af geopolitiske spændinger, skal vi insistere på, at klimaudfordringerne bør stå øverst på dagsordenen. Verdens ledere må ikke lade sig distrahere: Klimaforandringerne kræver hele vores opmærksomhed,” siger Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, der i New York sammen med den danske og bangladeshiske regering samler ministre fra hele verden, civilsamfundsledere, internationale filantroper og topembedsmænd. 

Ifølge Birgitte Qvist-Sørensen er behovet for klimatilpasning i det globale syd akut.

”Vi mødes for at sætte handling bag budskabet om, at der er brug for flere midler til at hjælpe verdens mest udsatte befolkninger med at tilpasse sig en verden, hvor klimaforandringerne truer deres eksistensgrundlag”, siger Birgitte Qvist-Sørensen. 

”Klimaforandringerne medfører nye udfordringer for mennesker over hele jordkloden. Tørkeperioder, oversvømmelser, skovbrænde og hedebølger er blevet hverdag for millioner af mennesker. Særligt i det globale syd står klimaudfordringerne i kø, og der er akut brug for indsatser og samarbejde med landene, så de kan tilpasse sig den nye virkelighed på en kogende klode”, siger Birgitte Qvist-Sørensen.

Den største udfordring ved klimatilpasning er manglende finansiering. Det globale nord har forpligtet sig til at betale minimum 280 milliarder kroner om året til klimatilpasning i det globale syd, men det nuværende finansieringsniveau ligger på 200 milliarder kroner. Samtidig peger at forskningen på, at behovet for finansiering til klimatilpasning kan blive 5-10 gange større frem mod 2050. Med andre ord: Klimatilpasning er massivt underfinansieret. 

”Det globale nord skal stramme op. Det er dybt problematisk, at det globale nord ikke engang lever op til et mål, der i sig selv er utilstrækkeligt. Det er ikke fair, at den del af verden, der har den mindste aktie i klimakatastrofen, betaler den højeste pris for udledningerne i vores del af verden,” siger generalsekretæren for Folkekirkens Nødhjælp.

Ifølge Birgitte Qvist-Sørensen er der ikke noget alternativ til tilpasning, for klimaforandringerne er kommet for at blive, og vi bliver nødt til at tage de nødvendige foranstaltninger.

”Selvom vi skal gøre vores allerbedste for at begrænse konsekvenserne af klimaforandringerne ved at reducere vores udledninger, har vi ikke længere noget valg: Vi må tilpasse os en ny virkelighed”

Læs mere om Folkekirkens Nødhjælps event Headway to adaptation på følgende link.

Foto: Sumit Dayal

Kontakter

Om Folkekirkens Nødhjælp

Folkekirkens Nødhjælp støtter verdens fattigste i deres kamp for et værdigt liv og hjælper mennesker i nød. Vi giver akut nødhjælp i katastroferamte områder og langsigtet udviklingshjælp i fattige egne for at skabe en mere ligeværdig og bæredygtig verden.

Følg pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp

13 førende nødhjælpsorganisationer i Gaza i fælles opråb: Israelske angreb og manglende adgang forhindrer vores humanitære indsats, i strid med folkeretten15.7.2024 12:33:28 CEST | Pressemeddelelse

Den israelske militæroperation i Gazastriben er eskaleret dramatisk den seneste uge med massive ødelæggelser og voksende humanitære behov til følge. Israelske bombardementer af FN-drevne skoler, der fungerer som tilflugtssted, samt af Al Mawasi-lejren, i den tætbefolkede såkaldte "sikkerhedszone", er blandt de seneste angreb med store civile tabstal. Såkaldte "evakueringsordrer" mod Khan Yunis og Gaza by, har udløst yderligere trangsforflyttelser og presset civile sammen i overfyldte ressourceforladte områder. Og alt imens at levering af nødhjælp blokeres, forværres den humanitære katastrofe dag for dag. I "Gaza Humanitarian Snapshot" giver 13 nødhjælsorganisationer, heriblandt Folkekirkens Nødhjælp, i dag et samlet billede af de enorme udfordringer, der spærrer for en effektiv humanitær indsats i Gaza. Jonas Nøddekær, Generalsekretær Folkekirkens Nødhjælp siger: ”Adgangen for Folkekirkens Nødhjælp til at hjælpe i Gaza er blevet alvorligt forværret de seneste uger: de sydlige og nordli

Folkekirkens Nødhjælp: Flyafgift skal sikre østaters overlevelse10.7.2024 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Flere østater er tæt på at skylle i havet på grund af klimaforandringerne, og får ikke den nødvendige hjælp fra det internationale samfund. I samarbejde med Folkekirkens Nødhjælp tager nogle af de værst ramte lande, Samoa og Vanuatu, nu initiativer til at skaffe flere penge til klimatilpasning og klimarelaterede katastrofer. Et af forslagene til nye initiativer er afgifter på CO2-udledende aktiviteter, som for eksempel nationale flyafgifter. ”Der er akut brug for finansiering til blandt andet kystsikring og diger til de mest klimaudsatte lande i verden. Små ø-stater som Vanuatu og Samoa risikerer at blive ubeboelige inden for vores levetid. Flyafgifter er et godt bud på alternativ finansiering, og det rådgiver vi dem om”, siger Jonas Nøddekær, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp. Jonas Nøddekær understreger, at Vanuatu, Samoa og resten af verdens fattigste og mest klimaudsatte lande ikke kan vente på, at de internationale klimaforhandlinger fører til konkret handling. Dr. Christoph

Folkekirkens Nødhjælp: Vi må ikke give op på verdensmålene2.7.2024 16:27:17 CEST | Pressemeddelelse

Den globale udvikling går ikke den rigtige vej. Det viser ny rapport fra FN, hvor det fremgår, at over en tredjedel af verdensmålene enten gået i stå eller helt i backgear. Kun 17 procent af verdensmålene er på rette spor. Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp ser med allerstørste alvor på meldingerne fra FN: ”Rapporten bekræfter på mange måder fornemmelsen af, at verden simpelthen ikke bevæger sig i den rigtige retning. Det er meget bekymrende, at de mål, vi i fællesskab har sat for en bæredygtig verden, er i tilbagegang. Det er en trist melding, fordi det betyder, at vi som verdenssamfund ikke formår at samles om at løse de udfordringer, vi står overfor, og det har konsekvenser for millioner af mennesker i hele verden.” FN-rapporten viser, at en tiendedel af verdens befolkning lever i sult, og over 120 millioner mennesker er fordrevne. Med den nuværende udvikling melder FN om, at 590 millioner mennesker vil leve i ekstrem fattigdom i 2030. Jonas Nøddekær peger på det stigende konfl

Ny international direktør i Folkekirkens Nødhjælp: Kendt som handlekraftig holdspiller1.7.2024 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Karin Elisabeth Lind er ansat som ny international direktør i Folkekirkens Nødhjælp. Hun kommer fra en stilling som CEO i Access2Innovation, der arbejder med bæredygtig forretningsudvikling i udviklingslandene og særligt i Østafrika. Karin Elisabeth Lind har et indgående kendskab til internationalt arbejde fra Access2Innovation, CARE Danmark, Verdens Skove og har været ansat i Folkekirkens Nødhjælp som landechef i Kenya og Uganda og som leder af Folkekirkens Nødhjælps kontorer for programarbejde og global fundraising. “Karin er kendt som en enormt vellidt og handlekraftig holdspiller. Hun får tingene til at ske. Det er der brug for i en verden med udbredte og permanente kriser, men også med en masse muligheder for at skabe bæredygtig udvikling. Hun har de faglige og ledelsesmæssige kvalifikationer til at udfylde rollen som international direktør, og jeg ser virkelig frem til samarbejdet,” siger generalsekretær Jonas Nøddekær. “Jeg er glad og stolt over udnævnelsen til international dir

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye