Pris og stor bevilling til Aarhus-forsker, der undersøger sammenspillet mellem tarm, hjerne og appetit
Nikolaj Rittig, forsker ved Steno Diabetes Center Aarhus og Aarhus Universitetshospital, har modtaget Bagger-Sørensen Fondens Ung Forskerpris for sit arbejde med at afdække tarmens sammenspil med hjernen og rolle for appetitregulering – og hvordan det kan bruges i behandling og forebyggelse af diabetes. Han har også fået en bevilling på knap 10 millioner fra Novo Nordisk Fonden til sin forskning.

Bagger-Sørensen Fondens Ung Forskerpris uddeles til to unge forskere under 40 år, der har præsteret en helt særlig indsats, og i år gik den ene pris på 100.000 kr. til Nikolaj Rittig.
Nikolaj Rittigs forskning centrerer sig omkring tarmens betydning i forhold til regulering af blodsukker og appetit. Han undersøger, hvordan forskellige næringsstoffer og kosttilskud påvirker tarmen – særligt de signaler, der sendes til hjernen og som påvirker vores appetit – og hans forskning er central for forståelsen, forebyggelsen og behandlingen af en række sygdomme, herunder type 2-diabetes og overvægt.
Knap 10 millioner til forskning
Nikolaj Rittig er ved at uddanne sig til speciallæge i endokrinologi på afdeling for Hormon og Knoglesygdomme på Aarhus Universitetshsopital og har fået gunstige muligheder for at styrke sin forskning. Tidligere modtog Nikolaj Rittig som Emerging Investigator nemlig en bevilling på 10 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden.
- Jeg er meget nysgerrig af natur, og holder meget af kombinere mit kliniske arbejde med forskning. Udover den anerkendelse, der ligger i at have fået denne pris og bevilling, så giver det mig en mulighed for at opbygge min egen forskningsgruppe, hvor vi kan fokusere på tarm-hjerne-appetit aksen, som jeg mener spiller en vigtig rolle for behandling og forebyggelse af diabetes og overvægt. Derudover kan jeg fortsætte mit arbejde som kombineret kliniker og forsker, og på den måde være med til at finde løsninger på patienternes problemstillinger.
Vil dykke ned i smør- og mælkesyre
To specifikke stoffer har fanget Nikolaj Rittigs opmærksomhed: mælkesyre (laktat) og smørsyre (butyrat).
Mælkesyre dannes ved hård fysisk aktivitet, men findes blandt andet også i høje koncentrationer i fermenterede fødevarer, og Nikolaj Rittig har vist, at mælkesyre kan stimulere udskillelsen af tarmhormoner, og bremse tømningen af mavesækken, hvilket fører til mindre sult.
Smørsyre er en interessant fedtsyre, der primært dannes af bakterier i tyktarmen. Det ser ud til, at tilskud med smørsyre kan øge energiforbruget, forbedre immunfunktionen og hæmme appetitten i mus. Nikolaj og hans nye forskningsgruppe vil undersøge, hvordan mælkesyre (inklusiv mælkesyreholdige molekyler) og smørsyre kan anvendes til at bedre blodsukker- og appetitreguleringen.
Nøgleord
Kontakter
Klinisk forsker, ph.d. og læge Nikolaj Rittig
Telefon: 61 71 47 31
Mail: nikolaj.rittig@clin.au.dk
Billeder


Links
Steno Diabetes Center Aarhus er Region Midtjyllands forsknings- og udviklingscenter på diabetesområdet.
Vi arbejder innovativt for at udvikle nye og individualiserede behandlings- og forebyggelsestilbud, som er målrettet den enkeltes behov.
Vores vision er at bidrage til et godt liv for flest mulige mennesker med eller i risiko for diabetes.
Steno Diabetes Center Aarhus er fysisk placeret på Aarhus Universitetshospital i den nye Forum-bygning. Her varetager vi behandlingen af børn, unge og voksne med diabetes (primært type 1-diabetes) samt voksne med svær overvægt i Aarhus Universitetshospitals optageområde. Vi har ca. 5.000 patienter – heraf ca. 600 børn og unge.

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitetshospital
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitetshospital
Aarhus Universitetshospital overtager formandskabet i europæisk alliance af universitetshospitaler3.7.2025 14:30:51 CEST | Pressemeddelelse
Med formandsposten skal AUH lede samarbejdet mellem 11 af Europas – og nogle af verdens – mest anerkendte universitetshospitaler
Tuberkulose rammer mænd hårdere end kvinder2.7.2025 09:03:54 CEST | Pressemeddelelse
Nyt internationalt studie peger på sociale forskelle som forklaring.
AUH sommerekspertliste og kontakt til AUH Kommunikation sommeren 20251.7.2025 11:25:42 CEST | Pressemeddelelse
Har du som journalist brug for anden hjælp i løbet af sommeren end eksperterne i vedhæftede fil, er du velkommen til at kontakte AUH Kommunikation.
Fedt på afveje: 50 millioner kroner til forskning i fedtvæv og åreforkalkning27.6.2025 08:05:00 CEST | Pressemeddelelse
Steno Diabetes Center Aarhus og Aarhus Universitet får 50 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden til at forske i sammenhængen mellem problemer med fedtvævet og åreforkalkning. Forskningen skal bidrage til ny viden om, hvordan vi bedre forebygger og behandler hjerte-kar-sygdom.
Nyt studie fra Aarhus stiller spørgsmålstegn ved europæiske forholdsregler om fædres brug af epilepsilægemiddel22.5.2025 17:12:21 CEST | Pressemeddelelse
En ny analyse fra forskere ved Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital kunne ikke vise nogen øget risiko for psykiske udviklingsforstyrrelser hos børn, hvis fædre brugte lægemidlet valproat under sædcelledannelsen. Resultaterne er netop offentliggjort i JAMA Network Open og nuancerer tidligere forholdsregler udsendt fra Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA).
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum