Video: Se den sjældne ræveredning
Dyrereddere har fanget usædvanligt redningsarbejde på video. For selv om danskerne ofte ringer til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral om ræve, er der sjældent behov for udrykning. Denne gang skulle en ræveunge dog have hjælp til at komme fri af plastiknet

- Det er en meget speciel og fed opgave. Det tror jeg også godt, man kan se på vores udtryk i videoen.
Sådan lyder det fra dyreredder Steffen Prehn fra Dyrenes Beskyttelse, der i juni rykkede ud til en ræv, der havde viklet sig ind i et net, der var spændt ud over en sandkasse. For selvom Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 årligt får flere end 1.500 bekymrede henvendelser om ræve, så er der sjælden behov for at beredskabet rykker ud til ræveredning.
Steffen Prehn og hans kollega var vakse nok til at optage det sjældne redningsarbejde på video. Her kan man se, hvordan den unge ræv er håbløst viklet ind i plastiknettet. Ræveungen er tydeligvis stresset af situationen, da de to dyrereddere sammen får holdt den nede og hurtigst muligt klippet nettet op uden at skade dyret.
- Vi skal jo passe rigtig godt på dyret, samtidig med at vi skal håndtere det hurtigst muligt. Og så selvfølgelig passe på os selv, da det jo er et lille rovdyr, vi har hænderne i, siger Steffen Prehn.
Steffen har reddet to andre ræve fra lignende situationer i år, og i alt havde Dyrenes Beskyttelses 23 sager med ræve, der sad fast i net eller lignende i 2022.
- Det er typisk unge ræve, der er meget eventyrlystne og knap så erfarne, siger Steffen Prehn.
Til sidst i videoen sættes den unge ræv fri, efter Steffen Prehn har sikret sig, at den er klar til nye eventyr.
- Man er jo ét stort smil, når den farer afsted. Det er en god dag på jobbet.
Solbadende ræve bekymrer danskerne
Frem til september har Dyrenes Beskyttelses haft 1.315 sager om ræve på baggrund af henvendelse fra til Dyrenes Vagtcentral 1812. Det er 15 procent flere end på samme tidspunkt sidste år. Oftest handler opkaldene om ræve, der ligger et overraskende sted, fx i en have eller i en park. I de fleste tilfælde fejler de ikke noget.
- Ræv kan godt lide at ligge og slappe af i solen. Man skal generelt først blive bekymret for rævene, hvis de ikke rører på sig, hvis man nærmer sig dem. I de tilfælde rykker beredskabet ud, siger Peter Gravlund Nielsen, biolog hos Dyrenes Beskyttelse.
En del henvendelser går også på ræve, der er blevet påkørt af biler. Og så bekymrer en del danskere sig også om ræve med dårlig pels.
- Vi har mange henvendelser om ræve med skab. Skab skyldes en mide, der lever i rævens hud, og resulterer i, at ræven får større eller mindre områder på kroppen uden pels eller med meget lidt pels. Skab giver ræven stort ubehag og kan slå ræven ihjel. Det er dog værd at bemærke, at ræven fælder naturligt omkring april måned og kan da se meget pjaltet og lidt sølle ud, uden at den fejler noget, siger Peter Gravlund Nielsen.
Dyrenes Beskyttelse tager kun ræve i pleje, hvis der er tale om hvalpe, der kan komme sig efter et meget kort ophold på vildtplejestationen. Det er ikke muligt at opfostre ræveunger til genudsættelse, da de ikke kan vende tilbage til naturen og leve som vilde dyr, når de har vænnet sig til mennesker.
Sager med ræve hos Dyrenes Vagtcentral - januar-august
2018 | 930 |
2019 | 1.110 |
2020 | 1.243 |
2021 | 1.175 |
2022 | 1.134 |
2023 | 1.315 |
Kontakter
Medievagten i Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelses medievagt er tilgængelig døgnet rundt for henvendelser pr. mail eller telefon (modtager ikke SMS)
Links
Om Dyrenes Beskyttelse
Vi hjælper dyr i nød, stopper overgreb mod dyr og kæmper for et respektfuldt og bæredygtigt forhold mellem dyr, mennesker og natur.
Følg pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Forfærdelig udvikling skal stoppes: Lange grisetransporter sætter igen rekord8.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Aldrig før har danske landmænd sendt så mange grise på lange dyretransporter. I 2024 blev flere end 13 millioner grise sendt ned igennem Europa på ture af mere end otte timers varighed. Udviklingen er en dyrevelfærdskatastrofe, og de lange transporter skal forbydes, lyder det fra Dyrenes Beskyttelse.
Dyrenes Beskyttelse til ministeren: Hjælp os med at stoppe kattekaos2.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmark har langt om længe fået et samlet katteregister, der skal gøre det nemmere at beskytte og finde savnede dyr. Men der er akut behov for obligatorisk mærkning og registrering af ejerkatte, hvis de massive problemer med dumpede, forvildede og misrøgtede katte skal løses.
Uerfarne rålam i trafikken: Maj byder på mange påkørsler25.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I slutningen af foråret begynder sidste års rålam at færdes rundt alene i søgen efter deres eget område at slå sig ned i. De er uerfarne og har derfor heller ikke helt styr på farerne i trafikken. Det medfører, at maj er en af de måneder med flest hjortepåkørsler.
Tre konkrete tiltag: Sådan sameksisterer vi med ulven23.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Paintballkugler, vogterhunde og en langt større anvendelse af ulvesikkert hegn skal være med til at sikre sameksistensen med ulve, lyder opfordringen fra Dyrenes Beskyttelse.
Kattekillinger i nød: Dyrenes Beskyttelse mangler plejefamilier til udsatte killinger16.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Udsigten til en sæson med tusindvis af efterladte og indleverede kattekillinger får Dyrenes Beskyttelse til at efterlyse plejefamilier, der kan være med til at sikre killingernes overlevelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum