Video: Se den sjældne ræveredning
Dyrereddere har fanget usædvanligt redningsarbejde på video. For selv om danskerne ofte ringer til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral om ræve, er der sjældent behov for udrykning. Denne gang skulle en ræveunge dog have hjælp til at komme fri af plastiknet
- Det er en meget speciel og fed opgave. Det tror jeg også godt, man kan se på vores udtryk i videoen.
Sådan lyder det fra dyreredder Steffen Prehn fra Dyrenes Beskyttelse, der i juni rykkede ud til en ræv, der havde viklet sig ind i et net, der var spændt ud over en sandkasse. For selvom Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 årligt får flere end 1.500 bekymrede henvendelser om ræve, så er der sjælden behov for at beredskabet rykker ud til ræveredning.
Steffen Prehn og hans kollega var vakse nok til at optage det sjældne redningsarbejde på video. Her kan man se, hvordan den unge ræv er håbløst viklet ind i plastiknettet. Ræveungen er tydeligvis stresset af situationen, da de to dyrereddere sammen får holdt den nede og hurtigst muligt klippet nettet op uden at skade dyret.
- Vi skal jo passe rigtig godt på dyret, samtidig med at vi skal håndtere det hurtigst muligt. Og så selvfølgelig passe på os selv, da det jo er et lille rovdyr, vi har hænderne i, siger Steffen Prehn.
Steffen har reddet to andre ræve fra lignende situationer i år, og i alt havde Dyrenes Beskyttelses 23 sager med ræve, der sad fast i net eller lignende i 2022.
- Det er typisk unge ræve, der er meget eventyrlystne og knap så erfarne, siger Steffen Prehn.
Til sidst i videoen sættes den unge ræv fri, efter Steffen Prehn har sikret sig, at den er klar til nye eventyr.
- Man er jo ét stort smil, når den farer afsted. Det er en god dag på jobbet.
Solbadende ræve bekymrer danskerne
Frem til september har Dyrenes Beskyttelses haft 1.315 sager om ræve på baggrund af henvendelse fra til Dyrenes Vagtcentral 1812. Det er 15 procent flere end på samme tidspunkt sidste år. Oftest handler opkaldene om ræve, der ligger et overraskende sted, fx i en have eller i en park. I de fleste tilfælde fejler de ikke noget.
- Ræv kan godt lide at ligge og slappe af i solen. Man skal generelt først blive bekymret for rævene, hvis de ikke rører på sig, hvis man nærmer sig dem. I de tilfælde rykker beredskabet ud, siger Peter Gravlund Nielsen, biolog hos Dyrenes Beskyttelse.
En del henvendelser går også på ræve, der er blevet påkørt af biler. Og så bekymrer en del danskere sig også om ræve med dårlig pels.
- Vi har mange henvendelser om ræve med skab. Skab skyldes en mide, der lever i rævens hud, og resulterer i, at ræven får større eller mindre områder på kroppen uden pels eller med meget lidt pels. Skab giver ræven stort ubehag og kan slå ræven ihjel. Det er dog værd at bemærke, at ræven fælder naturligt omkring april måned og kan da se meget pjaltet og lidt sølle ud, uden at den fejler noget, siger Peter Gravlund Nielsen.
Dyrenes Beskyttelse tager kun ræve i pleje, hvis der er tale om hvalpe, der kan komme sig efter et meget kort ophold på vildtplejestationen. Det er ikke muligt at opfostre ræveunger til genudsættelse, da de ikke kan vende tilbage til naturen og leve som vilde dyr, når de har vænnet sig til mennesker.
Sager med ræve hos Dyrenes Vagtcentral - januar-august
2018 | 930 |
2019 | 1.110 |
2020 | 1.243 |
2021 | 1.175 |
2022 | 1.134 |
2023 | 1.315 |
Kontakter
Medievagten i Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelses medievagt er tilgængelig døgnet rundt for henvendelser pr. mail eller telefon (modtager ikke SMS)
Links
Om Dyrenes Beskyttelse
Vi hjælper dyr i nød, stopper overgreb mod dyr og kæmper for et respektfuldt og bæredygtigt forhold mellem dyr, mennesker og natur.
Følg pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Hjorte ramt af fly og en odder i stuen: 2024 blev opsigtsvækkende for dyreredderne20.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
De frivillige reddere hos Dyrenes Beskyttelse oplevede lidt af hvert i 2024, da de rykkede ud til knap 40.000 sager om dyr i nød.
Dyr dumpes stadig i stor stil16.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Over tusinde dyr er igen i år blevet dumpet, viser tal fra Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral. Det betyder, at der i 2024 i gennemsnit blev dumpet næsten 4 kæledyr om dagen. Organisationen håber, at 2025 bliver året, hvor dumping af dyr droppes.
Husk det nu: Affyringsperioden for fyrværkeri er ændret15.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
15. december starter salgsperioden for fyrværkeri til nytår, men som noget nyt må der i år først lovligt fyres af fra 31. december til 1. januar. Dyrenes Beskyttelse håber, at danskerne er bevidste om ændringen og på den måde tager mere hensyn til både dyr og mennesker.
Organisationer bekymrede for kæledyr: Stop salget af nikotinposer29.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
I takt med at de små hvide snusposer bliver mere populære, ender flere og flere af dem på gaden og i naturen. Her kan de i værste tilfælde tage livet af hunde og andre dyr, der spiser dem. Det får nu en række organisationer til at råbe politikerne op. Og idéen om et politisk indgreb har tilsyneladende folkelig opbakning.
Organisationer i opråb: Stenbideren skal fredes nu27.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
For andet år i streg anbefaler DTU Aqua, at fiskeriet efter stenbidere stoppes. Dyrenes Beskyttelse, Danmarks Naturfredningsforening og WWF står samlet om at kræve, at fødevareministeren i år følger anbefalingen, så de truede danske bestande får en chance for at genetablere sig.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum