headspace Danmark fylder 10 år

Del

headspace Danmark kan i september fejre sit 10-års jubilæum, eftersom de første seks centre i København, Rødovre, Roskilde, Odense, Horsens og Aalborg åbnede i løbet af september 2013. 

Siden da er headspace udvidet til i alt 31 centre rundtom i Danmark. I de 10 år, der er gået, har de frivillige i headspace mødt lige over 80.000 børn og unge mellem 12 og 25 og haft mere end 155.000 samtaler med dem om stort og småt, men det, unge primært henvender sig med i dag, handler om deres relationer til familie og venner. headspace er det største frivillige face-to-face rådgivningstilbud i Danmark.

I de sidste 10 år har unge skullet forholde sig til flere nye omgangsformer, hvor den mest gennemgribende nok er den store udbredelse af sociale medier, der grundlæggende har ændret den måde børn og unge kommunikerer på. Og mens det er vanskeligt at sætte en finger på præcis, hvilken betydning sociale medier har for børn og unge, er det et faktum, at børn og unges mistrivsel er forværret over de sidste 10 år.

”Der er sket ufatteligt meget i de seneste 10 år, og børn og unge har skullet forholde sig til mange nye ting. Særligt lader det til, at børn og unge har fået sværere ved at dele deres tanker og udfordringer med dem, de har tæt på. Derfor er det naturligvis fortsat vigtigt, at de har let adgang til et tilbud som headspace,” siger Benedikte Kiær, borgmester i Helsingør Kommune og formand for Det Sociale Netværk/headspace Danmark.

Otte ud af 10 unge i headspace siger, at de har manglet nogen at tale fortrolig med, inden de opsøgte headspace, og over halvdelen af børn og unge i headspace har gået i mere end 12 måneder med det, de havde på hjerte, inden de kom i headspace.

Alle unge skal have nogen at tale med

headspace blev stiftet af tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen for at sikre, at alle børn og unge havde nogen at tale med – helt uforpligtende og anonymt – og uden for de offentlige systemer. Siden starten er unge, der opsøger headspace, blevet stadigt yngre, og der er en stigning i antallet af helt unge under 15 år. En fjerdedel af unge i headspace i dag er således under 15.

Særligt efter corona-nedlukningerne i 2020 og 2021 har de børn og unge, vi ser i headspace, i stigende grad haft behov for den personlige samtale i modsætning til fx chat- eller videosamtaler.

”Det personlige møde mellem mennesker har altid været vigtigt, men det er endnu mere vigtigt i en tid, hvor børn og unge føler sig mere isolerede og forkerte end tidligere. Vi har som samfund fortsat en stor opgave med at sikre trivslen for de fremtidige generationer. headspace er det bærende civilsamfundstilbud, der griber unge på et tidligt tidspunkt, inden de risikerer at blive så syge, at der kun er psykiatrien tilbage. Vores forebyggende og hjælpende hånd til de unge er vejen til at undgå, at køen til psykiatrien bare bliver længere og længere,” siger Poul Nyrup Rasmussen, stifter af og protektor for Det Sociale Netværk/headspace Danmark.

De seks headspace-centre fejrer 10 års-jubilæerne lokalt. headspace Aalborg afholder således en reception den 15. september mellem kl. 14 og 17 i lokalerne i Jernbanegade 14.

Nøgleord

Kontakter

Om headspace

headspace er et gratis og anonymt landsdækkende rådgivningstilbud til børn og unge mellem 12-25 år. Her kan børn og unge komme med alle slags problemer – store som små, og de kan dumpe ind direkte fra gaden og få den nødvendige hjælp. headspace tilbyder både fysisk rådgivning i en lang række danske byer samt digital chat- og videorådgivning på headspace.dk.

Siden starten i 2013 har headspace rådgivet omkring lige over 75.000 unge via face-to-face-rådgivning, chat- og videorådgivning og korte kontakter i forbindelse med udgående aktiviteter. Desuden har headspace været i kontakt med flere end 257.000 børn og unge igennem udgående oplæg og synlighedsaktiviteter, fx på skoler og ungdomsuddannelser.

Følg pressemeddelelser fra headspace

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra headspace

A.P. Møller Fonden støtter videreudviklingen af "Hvad kan jeg blive?"9.8.2024 13:00:00 CEST | Pressemeddelelse

A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal har bevilget 15 millioner kroner til headspace Danmarks arbejde med at videreudvikle projektet "Hvad kan jeg blive?". Formålet med ”Hvad kan jeg blive?” og Fondens bevilling er at støtte unge i deres valg af uddannelse, så sandsynligheden for at gennemføre uddannelsen bliver højere, fordi de trives bedre. Og der er tale om en stor udfordring, idet omkring 20 procent af en ungdomsårgang er meget i tvivl om uddannelsesvalget. Indtil nu har ”Hvad kan jeg blive?” fokuseret på at øge elevernes viden om uddannelser – især erhvervsuddannelserne, hvor frafaldsraten er høj – og på at give dem en bedre forståelse for fremtidige karrieremuligheder. Med den nye bevilling fra A.P. Møller Fonden bliver det muligt for headspace Danmark at arbejde med: Øget støtte til FGU- og elever i folkeskolens ældste klasser, når de skal vælge uddannelser, bl.a. via workshops. Samarbejde med Studievalg Danmark om erhvervsuddannelsesvejledning

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye