Roskilde Universitet

Tysklands vicekansler Robert Habeck er årets æresalumne på RUC

Del

Robert Habeck, vicekansler og klima- og økonomiminister i Tyskland, bliver hædret som årets æresalumne ved Roskilde Universitets årsfest. 

Årets æresalumne er Tysklands vicekansler Robert Habeck. Her holder han gæsteforelæsning på RUC i 2021.
Årets æresalumne er Tysklands vicekansler Robert Habeck. Her holder han gæsteforelæsning på RUC i 2021.


Robert Habeck læste på Roskilde Universitet i starten af 90’erne. I morgen bliver han hædret som årets æresalumne ved universitetets traditionsrige årsfest.

Rektor Hanne Leth Andersen siger om årets æresalumne:

”Robert Habeck er en visionær forfatter og politiker, som kombinerer humaniora, politik og klimatiltag. Han har en stærk tværfaglig indsigt og en vilje til at løse udfordringen med at omstille vores verden til at modstå klimakrisen og fastholde sammenhængskraften i samfundet.”

”Det er også en glæde at opleve, at han ofte fremhæver værdien af RUC’s uddannelsesmodel, projektarbejde og tværfaglige tilgang,” siger Hanne Leth Andersen. 

Vicekansleren har en stærk tilknytning til Danmark, taler flydende dansk og har også bevaret kontakten til RUC gennem årene.

Aftryk på politisk tankegang
Robert Habecks stærke tilknytning til Danmark og de danske værdier har ifølge ham selv sat aftryk på hans politiske tankegang. Det var også under sin tid som studerende på Roskilde Universitet, at han lærte dansk.

Strukturen på universitetet i Danmark var anderledes end i Tyskland, erfarede Habeck. På RUC skulle han selv strukturere sin tid, arbejde i grupper og selv opsøge sin viden. I starten var det et irritationsmoment. Det var svært for ham, beretter han til DR i en interviewartikel fra 2021

Men med tiden satte han pris på den særlige måde at arbejde på på Roskilde Universitet. Set i bakspejlet har erfaringen fået en afgørende betydning for hans måde at tænke på, fortæller han i interviewet til DR:

”Man skal ikke se virkeligheden ud fra en forudfattet sandhed. Men man skal finde en fornuftig løsning ud fra kaosset i virkeligheden. Altså en slags pragmatisk idealisme. Hvis jeg skal tage munden meget fuld, har Roskilde Universitet præget mig politisk.”

Et miljø, hvor alle talte med hinanden 
Når Habeck ser tilbage på sin tid på RUC i dag, er den noget overrumplende start på universitetet noget af det han først kommer i tanke om: 

”Jeg var studerende på Roskilde Universitet i 1992. Semesteret startede i september. Og der skete noget det år. Tyskland tabte mod Danmark i EM i 1992. Og da jeg kom til RUC, grinede alle mine danske venner af mig,” siger Habeck med et stort smil, og fortæller, at den danske EM-sejr ikke var den eneste overraskelse for ham det år:

”Det var en stor oplevelse at være på RUC det år. Det startede også med et andet chok. Jeg var pludselig et sted, hvor kreativitet og selvbestemmelse var et stort emne. Jeg kom fra et meget konservativt universitet – i Freiburg, hvor den store professor ikke talte med en. Men på RUC var jeg pludselig i et miljø, hvor alle talte med hinanden. Og hvor du selv skulle bestemme, hvad du lærte det her år.”  

”Og det var jeg glad for. Jeg lærte virkelig en masse, som jeg i dag - som politiker - synes er meget nyttigt. Jeg tror, mit liv blev præget på Roskilde Universitet, fordi jeg lærte, at en gruppe kan organisere sig på en anden måde,” lyder det fra Habeck.

Æresalumneprisen blev indstiftet i 2022 i forbindelse med RUC’s 50-års jubilæum, hvor prisen gik til journalist, tv-vært og forfatter Erkan Özden. 

Kort om Robert Habeck

  • Tysk forfatter og politiker.
  • Født i den nordtyske by Lübeck i 1969.
  • Har en doktorgrad i filosofi. 
  • Har studeret på Roskilde Universitet fra 1992-1993.
  • I 2009 blev han valgt ind i delstatsparlamentet i Slesvig-Holsten for miljøpartiet De Grønne. 
  • I 2018 blev han valgt til formand for De Grønne sammen med Annalena Baerbock.
  • Blev udpeget som Tysklands nye klima-og økonomiminister samt vicekansler i 2021.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Vicekansler Robert Habeck og rektor Hanne Leth Andersen på Roskilde Universitet i 2021 med behørig corona-afstand. Foto: RUC.
Vicekansler Robert Habeck og rektor Hanne Leth Andersen på Roskilde Universitet i 2021 med behørig corona-afstand. Foto: RUC.
Download
(Fra venstre) Dekan for Samfundsvidenskab Peter Kragelund, vicekansler Robert Habeck, Habecks hustru forfatter Andrea Paluch, rektor Hanne Leth Andersen - under Habecks besøg på RUC i 2021. Foto: RUC
(Fra venstre) Dekan for Samfundsvidenskab Peter Kragelund, vicekansler Robert Habeck, Habecks hustru forfatter Andrea Paluch, rektor Hanne Leth Andersen - under Habecks besøg på RUC i 2021. Foto: RUC
Download
Robert Habeck. Foto: Getty Images.
Robert Habeck. Foto: Getty Images.
Download

Følg pressemeddelelser fra Roskilde Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Roskilde Universitet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum