Søren Hagens Ghita Nørby-portræt overdraget til Det Kgl. Teater
I dag blev Det Kgl. Teaters permanente kunstsamling udvidet med et helt særligt maleri af en af dansk skuespilkunsts største navne – nemlig Søren Hagens portræt af Ghita Nørby i rollen som den græske gudinde Athene. Værket, som har en værdi af 250.000 kr., blev overdraget af Søren Hagen og Galleri Christoffer Egelund. Overdragelsen blev markeret med en festlig reception i Skuespilhusets foyer, som både Søren Hagen og Ghita Nørby deltog i.

”For mig har Ghita Nørby været den eneste der kunne udfylde rollen som Athene,” fortæller Søren Hagen. Han er kunstneren bag portrættet af Ghita Nørby i skikkelse af netop den græske gudinde, og i dag overdrog han og Galleri Christoffer Egelund værket Athene til Det Kgl. Teater.
Værket, som bliver en del af Det Kgl. Teaters permanente kunstsamling, har en værdi af 250.000 kr., og det vil få en prominent plads i Skuespilhuset, som skuespilchef Morten Kirkskov her fortæller:
”Ghita Nørby er en mastodont i dansk teater, ikke mindst på Det Kongelige Teater, hvor hun har trådt ikke bare sine barnesko, men alle mulige former for sko gennem et langt, rigt skuespillerliv. Hvis ikke Ghita Nørby skulle hænge på de travle gange i Skuespilhuset med et stort portræt, hvem skulle så? Derfor er det mig en glæde at tage imod Galleri Christoffer Egelund og Søren Hagens generøse tilbud om, at det grandiose Athene-portræt af Ghita får en plads på de vægge, som alle medarbejdere går forbi dagligt.”
Festlig reception med Nørby og Hagens deltagelse
Ghita Nørby selv er ligeledes begejstret for overdragelsen af maleriet til netop denne modtager:
”Jeg er stolt over at skulle op og hænge! Jeg føler, at jeg altid, så længe jeg lever, er knyttet til Det Kgl. Teater.”
Overdragelsen af Athene blev markeret med en festlig reception i Skuespilhusets foyer, som både Søren Hagen og Ghita Nørby deltog i. Desuden kunne de indbudte gæster også opleve kunsthistoriker Thyge Christian Fønss-Lundberg, som knyttede ord til værket.
Har også portrætteret Jacob Haugaard og Sofie Gråbøl
Som Athene demonstrerer, beskæftiger Søren Hagen sig både med at portrættere mennesker og naturen. Blandt de personer, som han foruden Ghita Nørby har malet portrætter af, finder man Jacob Haugaard, Sofie Gråbøl, Jørgen Haugen Sørensen, Kurt Westergaard og Michael Kvium.
Hans landskabsmalerier er ofte kendetegnet ved, at de smukke landskaber gennemskæres af den menneskelige tilstedeværelse: Gule kornmarker brydes af en motorvej med lastbiler, en stemningsfyldt skov afbrydes af et faldefærdigt skur med graffiti, og smukke gravhøje indrammes af dynger af gødning fra landbruget.
En skildring af destruktion og liv på én gang
Hagen selv fortæller følgende om Athene:
”Jeg arbejder med myten, kulturhistorien og samtiden. Vi har gennem vores lange kulturhistorie set civilisationer gå under og nye opstå, hvor såvel naturen som menneskeheden har været medvirkende hertil. I værket reflekterer jeg over det, at kunsten består igennem århundreder, og det, at vi fortolker kunsthistoriens værker ind i vores tid. Disse ting er for mig store og berigende at dyrke. Ja, i værket er der destruktion, men dér hvor kunstens gudinde – Ghita – står, er der grønt og liv.”
Baggrunden i Athene er inspireret af meteormysteriet over Tunguska i 1908, som Hagen stiftede bekendtskab med som barn:
”Jeg fascineredes af de gulnede sølvfotos af de ubegribelige naturkræfter, der blev udløst. Som kunstner har jeg altid vidst, at jeg en dag ville bruge dette i min kunst.”
Kontakter
Sandra Nynne VognstrupPR- og presseansvarlig, skuespil
Tlf:+45 22 86 30 94sany@kglteater.dkBilleder

Følg pressemeddelelser fra Det Kongelige Teater
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Det Kongelige Teater
ARVEN vinder Sceneprisen ved Danish Rainbow Awards 202328.9.2023 10:30:21 CEST | Pressemeddelelse
I går aftes løb Det Kongelige Teaters publikums- og anmeldersucces ARVEN med årets Scenepris ved Danish Rainbow Awards 2023. Sceneprisen er afgjort ved en åben afstemning, hvor alle har kunnet indgive deres stemme. Sceneprisen gives for en scenepræstation eller forestilling, som har portrætteret eller skildret LGBT+ minoriteter, gennem dans, drama, musical eller komedie. Foruden Arven var UKØN, The Chosen Haram og Kærlig hilsen hadet nomineret.
Morten Hee Andersen er den ultimative forfører i ny moderne opsætning af Molières klassiske komedie Don Juan26.9.2023 13:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fra den 12. oktober kan Molières klassiske komedie Don Juan opleves i en moderne, sanselig, sexet og musikalsk bearbejdelse som komisk tragedie, iscenesat af Skuespillets nye husinstruktør Anna Balslev. Forestillingens altoverskyggende midtpunkt er Morten Hee Andersen i rollen som Don Juan, der forfører hele Store Scene i selskab med Mathilde Arcel, Karen-Lise Mynster, Ena Spottag m.fl.
Astrid Elbo bliver udnævnt til solodanser i Den Kongelige Ballet24.9.2023 05:56:03 CEST | Pressemeddelelse
Lørdag aften fik balletten en ny solodanser. Efter premieren på Svanesøen blev Astrid Elbo forfremmet foran en jublende fuld sal i Operaen.
Fejrer 25-års jubilæum med farvel til scenen18.9.2023 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Kongelig operasanger Palle Knudsen har flere gange i sit liv taget modige sceneskift. Nu er han nyudnævnt chef for Den Kongelige Operas solistensemble og siger farvel til sin scenekarriere med 25-års jubilæum i Mozarts Tryllefløjten.
La clemenza di Tito – Mozart’s very human opera15.9.2023 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Mozart was only 35 years old when he composed what was to become his last opera seria, but by then he had already been composing for 30 years. His dramatic opera La clemenza di Tito about lust for power and forgiveness overflows with masterful music that is both crystal clear and guided by psychological depth.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum