IDA udgiver guide om overvågning på jobbet
Arbejdsgiveres mulighed for at overvåge medarbejderne og analysere deres effektivitet bliver forøget med nye AI-værktøjer. Derfor udgiver IDA nu en guide til medlemmerne om overvågning på arbejdspladsen.

Kunstig intelligens er allerede i dag en kraftfuld motor i den type af overvågningssoftware, som kan måle kontoransattes produktivitet, læse deres e-mails og dokumenter, tracke bevægelser og opholdssteder, monitorere onlineaktivitet og aktivere kamera og mikrofon på computeren. Men med fremkomsten af nye AI-modeller på markedet vil den udvikling kun blive forstærket. Samtidig bliver værktøjerne stadig mere avancerede, og prisen på at indkøbe dem er støt faldende.
Sådan lyder det fra Ingeniørforeningen, IDA, der er bekymret for, at kunstig intelligens i stigende grad vil blive anvendt til at danne præcise adfærdsmønstre og risikoprofiler på de enkelte medarbejderne baseret på dataindsamling, som også invaderer de ansattes privatliv.
Derfor udgiver IDA nu en guide til de tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter, der repræsenterer IDAs 150.000 medlemmer. Guiden rådgiver om rettigheder, forskellige aftaler på arbejdsmarkedet, hvad man skal holde særligt øje med ved nye kontrolforanstaltninger, og hvordan man indleder en dialog med ledelsen på arbejdspladsen om overvågningsværktøjer.
Målet er, at tillidsrepræsentanterne ved, hvordan de skal forholde sig til overvågning på jobbet og kan hjælpe medarbejderne til at styre udenom de risici, der er forbundet med omfattende dataindsamling.
”Udbredelsen af overvågningsværktøjer, som kan måle medarbejdernes produktivitet og trivsel, fik for alvor fart på under coronakrisen, hvor mange ansatte arbejdede hjemmefra. Siden er der kun kommet flere softwareløsninger på markedet, og sammen med øget brug af AI kan det ændre mange medarbejderes arbejdsliv fundamentalt”, siger Malene Matthison-Hansen, der er formand for Ansattes Råd i IDA.
Hun mener, at sammenkoblingen af de nye AI-modeller og stigende mængder af medarbejderdata, som arbejdsgiveren indsamler gennem logfiler og programmer på arbejdscomputeren, kan blive en giftig cocktail, som har potentiale til at skævvride styrkeforholdet mellem arbejdsgivere og medarbejdere yderligere. Billedet bliver kun værre, hvis du også anvender arbejdsgiverbetalte computer og smartphone til private formål, advarer Malene Matthison-Hansen.
”Dermed kommer dataindsamlingen helt tæt på dit privatliv, og med kunstig intelligens som talknuser kan arbejdsgiveren pludselig opnå viden om, at en bestemt medarbejder forsøger at blive gravid, kontakter sin fagforening, søger job i en konkurrerende virksomhed, lider af en sygdom eller har en usikker økonomi. Mulighederne er uendelige, og risikoen for misbrug er til stede, når en kunstig intelligens invaderer dit onlineliv”, siger hun.
Ifølge en ny undersøgelse, som den britiske virksomhed StandOutCV har foretaget blandt de 50 mest udbredte overvågningsværktøjer, har en fjerdedel af dem fået endnu mere invasive features i løbet af de seneste to år. Det gælder særligt lokationstracking, som er øget med 45 procent, kameraovervågning (42 procent), scanning af dokumenter (26 procent) og tracking af tilstedeværelse ved computeren (20 procent).
”Udviklingen går kun én vej, og som medarbejdere er vi nødt til at forholde os kritisk til den form for datadrevet ledelse, som i mange tilfælde også kan føre til øget utryghed, stress og mistrivsel på jobbet”, siger Malene Matthison-Hansen.
Kontakter
Ole Hoff-Lund, presserådgiver i IDA, telefon 26 83 81 84
Links
Følg pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA
Facebook på kollisionskurs med danske brugere3.7.2025 13:28:59 CEST | Pressemeddelelse
Facebook vil have adgang til brugernes private billeder på telefonen, men otte ud af ti danskere opfatter deres billeder som lige så private som helbredsoplysninger, viser IDA-undersøgelse.
Hver femte arbejder et sted uden stressplan2.7.2025 07:45:02 CEST | Pressemeddelelse
Hvad skal du gøre, hvis du bliver ramt af stress? Det svæver i luften på mange arbejdspladser. Mange erhvervsaktive danskere aner ikke, hvor de skal gå hen, hvis stressen rammer, viser nye tal fra IDA.
Hver anden tager jobbet med på ferie1.7.2025 07:28:11 CEST | Pressemeddelelse
Over halvdelen af danskerne tjekker arbejdsmail og tager opkald i sommerferien – og for mange er det ikke frivilligt. Hver fjerde oplever, at arbejdsgiveren forventer, de står til rådighed. Det viser nye tal fra IDA.
Gratis internet på ferien kan blive dyrt29.6.2025 08:12:00 CEST | Pressemeddelelse
Kun under hver femte dansker holder sig fra åbne wifi, når de er på ferie, hvilket ellers er det smarteste, advarer it-sikkerhedsekspert.
EU spærrer selv vejen for teknologisk fremdrift i Europa16.6.2025 10:11:36 CEST | Pressemeddelelse
Manglende investeringer efterlader EU i et teknologisk slæbespor
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum