FOA

Trods massiv mangel: Kommuner fyrer ansatte i ældreplejen i stor stil

Del

Alt for mange social- og sundhedsmedarbejdere bliver hvert år fyret fra arbejdet i blandt andet ældreplejen. Kommunerne skal gøre mere for at hjælpe medarbejdere tilbage på jobbet, mener FOA.

Se på dette danmarkskort, hvor mange social- og sundhedsmedarbejdere, der er blevet afskediget i de enkelte kommuner.

Over 10.000 gange har en social- og sundhedsassistent eller -hjælper henvendt sig til FOA med et afskedigelsesbrev siden 2018. Det viser en analyse af samtlige sager om afskedigelser i kommunerne, som er registreret hos FOA.

”Det er jo paradoksalt, at vi ser så mange blive fyret og på samme tid hører kommunerne skrige på uddannede medarbejdere i ældreplejen,” siger Tanja Nielsen, sektorformand i FOA.

Alene sidste år behandlede FOA over 2.000 sager blandt medlemmer på social- og sundhedsområdet i kommunerne.

Se på danmarkskortet herunder, hvor mange social- og sundhedsmedarbejdere, der er blevet afskediget i de enkelte kommuner

For at se dette indhold fra infogram.com, så skal du give din accept på toppen af denne side.

Over to tredjedele af sagerne handlede om afskedigelse efter sygdom.

”I mange sager vil både kommunerne, medarbejderen og de ældre være bedre tjent med at finde en løsning, som ikke betyder, at medarbejderen mister sit job, kommunen en værdifuld ansat og borgeren det kendte ansigt.”

”Det vidner også om et presset arbejdsmiljø, når så mange må melde sig syge i længere tid. Her har kommunerne både et ansvar for at få den enkelte godt tilbage på jobbet, hvis det er muligt, og at skabe et godt arbejdsmiljø, så arbejdsskader og sygdom kan forebygges,” siger Tanja Nielsen.

I halvdelen af afskedigelsessagerne drejer det sig om medarbejdere over 50 år, mens medlemmerne under 30 kun står for omkring hver tiende sag.

”Vi bliver simpelthen nødt til af forbedre arbejdsmiljøet ude på arbejdspladserne. Vi er helt afhængige af erfarne kolleger i hjemmeplejen og på plejecentrene, hvis vi skal gøre os nogen som helst forhåbninger om at følge med behovet for arbejdskraft i takt med et stigende antal ældre,” siger Tanja Nielsen.

Læs hele analysen af afskedigelsessager blandt FOAs medlemmer i den vedhæftede fil.

Nøgleord

Kontakter

Vedhæftede filer

Om FOA

FOA er Danmarks tredjestørste fagforbund - med ca. 169.000 medlemmer fordelt på 32 afdelinger. Størstedelen er ansat i kommuner og regioner, og vi organiserer også privatansatte.

Følg pressemeddelelser fra FOA

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra FOA

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye