Fuldkorn forebygger kræft: Får du nok?
Et fuldkornsrigt morgenmåltid er en sund og nem vej til den anbefalede mængde fuldkorn, der forebygger kræft. Ny undersøgelse viser, at næsten halvdelen af danskerne nyder fuldkorn til morgenmad.

Fuldkorn til morgenmad giver ikke kun en sund og god start på dagen. Det er også med til at mindske risikoen for tarmkræft. Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at du får 75 g. fuldkorn om dagen for at nedsætte risikoen med 17 pct. Fuldkorn er desuden gavnligt i forhold til forebyggelse af en række andre kræftformer og livsstilssygdomme.
Hele 4 ud af 10 danskere spiser morgenmadsprodukter med fuldkorn fem gange om ugen eller mere. Det viser nye tal fra ”Kost, Kræft og Helbred – Næste Generationer”. Det er 40 pct. af danskerne, der starter stort set hver dag med enten gryn, grød, eller andre morgenmadsprodukter med fuldkorn. Hertil kommer rugbrød og andet fuldkornsbrød som vigtige kilder til fuldkorn om morgenen.
Chefkonsulent i Kræftens Bekæmpelse Gitte Laub Hansen ser positivt på danskernes morgenmadsvaner:
- Fire ud af 10 kræfttilfælde kan forebygges. Antallet af danskere, der vælger en fuldkornsrig morgenmad, er derfor både meget lovende for deres egen generation og risiko for tarmkræft, men også for deres børn, der bliver flasket op med fuldkorn, fortæller hun.
Gode morgenmadsrutiner
Det er både nemt og sundt at få fuldkorn til morgenmad. Du kan vælge at spise bare 1½ dl havregryn eller tilsvarende om morgenen for allerede at være halvvejs til at have spist de anbefalede 75 g. fuldkorn om dagen. Resten kan du nå til frokost med to skiver rugbrød eller som fuldkornspasta til aften.
Måske kan det til tider også føles uundgåeligt at give efter for børnenes plagen efter sukkerrige morgenmadsprodukter, der ofte lokker med glade farver og sjove figurer på emballagen.
Heldigvis findes der mange spændende alternativer til havregryn, der også har det orange fuldkornslogo. Morgenmadsprodukter, der bærer det orange logo, har et højt indhold af kostfibre og lavt indhold af sukker, salt og mættet fedt.
______________________________________________________________________________________
Fakta om ”Kost, Kræft og Helbred - Næste generationer”
”Kost, Kræft og Helbred – Næste Generationer” er en befolkningsundersøgelse hvor de første data er indsamlet i perioden 2015-2019 blandt ca. 40.000 danskere i alderen 18-85 år. Her følger man udviklingen i forekomst af kræft og andre sygdomme blandt efterkommere af deltagere i den første ”Kost, Kræft og Helbred” befolkningsundersøgelse. På den måde håber Kræftens Bekæmpelse at få ny viden om arvelighed og forekomst af risikofaktorer for kræft. De 40.000 deltagere har afgivet information om forskellige risikofaktorer for kræft bl.a. kostvaner og biologiske prøver. Deltagerne er ikke ganske repræsentative for den generelle befolkning, fordi de både skal være efterkommere af den første befolkningsundersøgelse og samtidigt være villige til at afgive mange oplysninger, målinger og prøver.
______________________________________________________________________________________
Fakta om Fuldkornspartnerskabet
Fuldkornspartnerskabet er et offentligt privat partnerskab, der arbejder for at forbedre folkesundheden ved at få danskerne til at spise mere fuldkorn. Bag Fuldkornspartnerskabet står Fødevarestyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen, Diabetesforeningen og en række fødevarevirksomheder.
Læs mere på Fuldkornspartnerskabets hjemmeside.
Nøgleord
Kontakter
For baggrund:
Gitte Laub Hansen
Chefkonsulent
Mail: glh@cancer.dk
Tlf: +45 30 65 10 14
For presse:
Caroline Juul Mørck
Presseansvarlig
Mail: juul@cancer.dk
Tlf: +45 26 71 20 77
Om Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse er Danmarks største sygdomsbekæmpende forening. Vi arbejder med forskning i kræft, forebyggelse og støtte til patienter og pårørende. Vores mål er, at færre får kræft, at flere overlever kræft - og at flere får et bedre liv med og efter kræft.
Besøg os på Cancer.dk.
Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Kræft i flere omgange: Ny forskning viser risikoen for ny kræft5.12.2023 09:27:39 CET | Pressemeddelelse
Ny stor undersøgelse sætter tal på, hvor mange danske kræftpatienter, der får ny kræft. Resultaterne kan pege på hvilke grupper af patienter man skal være særligt opmærksom på, og det kan bruges i forebyggelse og opfølgning.
Nye tal: Flere end 385.000 lever med og efter kræft22.11.2023 10:31:06 CET | Pressemeddelelse
På 10 år er antallet af danskere, der lever med eller efter kræft, steget med knap 50 pct., viser nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen.
Ni ud af 10 vil forebygge overvægt22.11.2023 07:57:18 CET | Pressemeddelelse
Ny rapport viser, at størstedelen af danskerne ønsker at forebygge overvægt – særligt med fokus på de yngre generationer.
Forebyggelsesaftale skuffer Kræftens Bekæmpelse14.11.2023 11:48:33 CET | Pressemeddelelse
Sundheden i befolkningen bliver næppe bedre med den nye forebyggelsesplan mod børn og unges forbrug af tobak, nikotin og alkohol, vurderer Kræftens Bekæmpelse.
Glæde hos Kræftens Bekæmpelse: Ny kræftplan er patienternes kræftplan14.11.2023 11:25:57 CET | Pressemeddelelse
Den kommende Kræftplan V har fokus på det samlede patientforløb, viser kommissoriet, og det roser adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse, Jesper Fisker.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum