Ulla Søe og Mette Mailand modtager Roos Prisen 2023
HÆDER. Filminstituttet afholdt i dag den årlige DOKDAG for dokumentarfilmbranchen og rundede arrangementet af med at overrække årets Roos Pris til det faste dokumentarmakkerpar Ulla Søe og Mette Mailand.

Roos Prisen blev indstiftet af Det Danske Filminstitut i 1995 og gives til et filmmenneske, der over tid har gjort en særlig bemærkelsesværdig indsats for dokumentarismen i Danmark. Roos Prisen er opkaldt efter dokumentarfilmpioneren Jørgen Roos, og med hæderen følger 25.000 kr.
Priskomiteen består af sidste års prismodtager, Monica Hellström, og afdelingschef for Dokumentar på Filminstituttet, Ane Mandrup, som ledsagede prisen til Ulla Søe og Mette Mailand med disse ord:
”I en tid, hvor vi iscenesætter vores liv på sociale medier, har det aldrig været vigtigere med dokumentarfilm, der viser børn og unge, at der findes mange måder at leve sit liv på.
Ulla Søe og Mette Mailand har igennem mere end et årti skabt dokumentarfilm og –serier, der giver et mangfoldigt billede af børns liv og hverdag - en hverdag, der på én gang ligner og er meget anderledes end andre børns hverdag.
I serier som 'Vores børnehjem', 'Ik’ så mange penge' og 'Hassan og Ramadanen' tager de udgangspunkt i det normale og genkendelige, som børn kan spejle sig i: det svære ved at komme op om morgenen, gå i skole, have lektier for, spille på iPad og glæde sig som alle andre børn til fredagsslik og fødselsdage. I 'Hassan og Ramadanen' spiller Hassan fodbold og ser op til sine storebrødre, der introducerer ham for fasten og Kim Larsens sange.
Den umiddelbart genkendelige hverdag viser børnepublikummet, hvor meget de har til fælles med børnene i serierne, samtidig med at de introduceres for en helt anden livssituation end deres egen. Med indlevelse og empati brydes tabuer, og fordomme om f.eks. børnehjem og fattigdom afkræftes.
Fællesskabet er et andet gennemgående motiv i Ulla Søes og Mette Mailands dokumentarfilm og -serier. 'Klassekabalen' viser, hvordan 5.a. over et helt skoleår må arbejde for det store fællesskab i klassen og for de mindre fælleskaber på tværs af klassen. Fællesskaber, som de på en gang forsøger at passe ind i, men som også kan give én styrken og modet til at være lige netop den, man er, hvilket Christian i Christian på efterskole erfarer.
Det kræver noget helt særligt at opbygge den grad af tillid og fortrolighed med de medvirkende, som Søes og Mailands film og serier vidner om. De medvirkende giver dem og os adgang til deres inderste rum og mest sårbare øjeblikke, til pigeværelset, køkkenbordet, hvor familien samles og børnehjemmet, når mor kommer på besøg. Det er et helt unikt indblik i vigtige perioder af børns liv, som de kan spejle sig i og udvikle sig med.
Ulla Søe og Mette Mailand har arbejdet sammen i mange år, i en utrættelig insisteren på at skabe stærke, vedkommende og nærværende fortællinger til børn.
Hjertelig tillykke med prisen. Vi glæder os til at følge jeres arbejde fremover!"
OM ULLA SØE & METTE MAILAND
Ulla Søe har gennem årene instrueret en række dokumentarserier til tv. Blandt disse er 'Shanne' (2012), 'Klassekabalen' (2015), 'Hassan og ramadanen' (2017) og 'Mit livs konfirmation' (2018). Mette Mailand har produceret en lang række dokumentarfilm og -serier, hovedsageligt til tv. Blandt disse er 'Shanne og veninderne' (2012), 'Klassekabalen' (2015), 'Hassan og ramadanen' (2017) og 'Mit livs konfirmation' (2018). Hun har tidligere også produceret julekalenderen 'Jul på Vesterbro' (2003) og fantasy-serien 'Barda' (2006).
VINDERE AF ROOS PRISEN SIDEN 1995
Jørgen Roos, Ole Askman, Jørgen Leth, Sami Saif & Phie Ambo, Janus Billeskov Jansen, Jon Bang Carlsen, Jesper Jargil, Anne Wivel, Tue Steen Müller, Niels Pagh Andersen, Arne Bro, Steen Møller Rasmussen, Tine Fischer, Lise Lense-Møller & Anders Østergaard, Lars Skree, Eva Mulvad, Michael Noer, Adam Nielsen, Signe Byrge, Henrik Bohn Ipsen, Dola Bonfils, Anders Villadsen, Mira Jargil & Christian Sønderby Jepsen, Max Kestner, Anders Vadgaard Christensen, Camilla Nielsson og Monica Hellström.
Kontakter
Ane MandrupAfdelingschef, Dokumentar
Tlf:+45 2027 7872anem@dfi.dkBilleder
Links
Om Det Danske Filminstitut
Det Danske Filminstitut er en kulturinstitution under Kulturministeriet. Vores mål er at skabe de bedst mulige vilkår for, at dansk film, spil og billedbårne fortællinger kan udgøre en bærende kulturfaktor med høj kunstnerisk kvalitet og kulturel værdi, og at fastholde dansk films stærke position i både ind- og udland.
Følg pressemeddelelser fra Det Danske Filminstitut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Det Danske Filminstitut
Bornholmsk producer udtaget til europæisk talentprogram i Cannes29.4.2025 15:18:16 CEST | Pressemeddelelse
Bornholmske Daniel Mühlendorph er udvalgt som en af Europas 20 mest lovende producere, der skal deltage i Producers on the Move under Cannes Festivalen 13. til 24. maj. Han står bag film som 'Blokhavn', 'Hvor kragerne vender' og 'Krysantemum'.
Find historiske optagelser fra besættelsen fra dit lokalområde29.4.2025 08:46:19 CEST | Pressemeddelelse
I anledning af 80-året for besættelsen lancerer Filminstituttet et nyt interaktivt danmarkskort med historiske filmoptagelser fra besættelsen og befrielsen.
Kultfilm boomer15.4.2025 10:45:56 CEST | Pressemeddelelse
Cinemateket fejrer fra den 18. april til den 28. juni nye og gamle kultfilm – og det publikum, der skaber dem. Mange forbinder kultfilm med gamle, glemte film – men kult kan også opstå her og nu. Et eksempel er den nye Minecraft-film, hvor publikum rejser sig, råber med på replikker og danser i salen. Det peger på en lyst til fællesskab og interaktion – noget, som hjemme-streaming ikke kan tilbyde, men som biografen kan. Under overskriften ’Kult og kitch’ udforsker og genskaber Cinemateket den fortælling.
På spektret 2025: Neurodivergente fortællinger på det store lærred1.4.2025 14:28:33 CEST | Pressemeddelelse
Autisme og neurodivergens er ikke usynlige i årets filmfestival. Fra Verdens autismedag 2. april til 10. maj ruller 'På spektret' over lærredet i Cinemateket.
Ny aftale skal sikre bedre og hurtigere udbredelse af danske kort- og dokumentarfilm31.3.2025 15:59:47 CEST | Pressemeddelelse
Forhandlingerne om en aftale, der skal sikre danske kort- og dokumentarfilm en bedre og hurtigere vej til visning på tv-stationernes platforme, er afsluttet. Parterne – DR, TV 2, Producentforeningen og Filminstituttet – er nået til enighed om en model, der skal følge Filmaftalen 2024-2027.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum